Седам шокантних чињеница о Саудијској Арабији

(Russia Today, 26. 1. 2015)

Гледајући уназад на претерано величање преминулог саудијског краља Абдулаха које је стизало од разних светских лидера, Раша Тудеј је одлучила да испита да ли овакви наводи могу да опстану након детаљнијег разматрања.

Саудијски краљ Абдулах (Reuters/Zainal Abd Halim ZH/DL)

Саудијски краљ Абдулах (Reuters/Zainal Abd Halim ZH/DL)

Већина хвалоспeва је ишла даље од онога што налаже дипломатска етикеција, док су неки епитети које су упутили западни политичари деловали људима као да гледају одраз у огледалу стварног света. Премијер Уједињеног Краљевства Дејвид Камерон је рекао да је монарх, који је умро у 90. години, оснажио разумевање између вера, док га је Кристин Лагард, директор ММФ-а, назвала снажним заступником женских права, додуше дискретним. Готово све истакнуте политичке фигуре слажу се да је овај изданак куће Сауда био – по речима Тонија Блера – вешти модернизатор, који је повео своју земљу у будућност.

Намеће се потреба да се провери стварно стање и испита колико је далеко старатељ две свете џамије заиста повео своју земљу у 21. век.

  1. Без избора, странака, парламента, дисидената

Настављајући да држи свој вишегодишњи рекорд, Саудијска Арабија добила је најниже могуће оцене за ниво грађанских и политичких слобода у годишњем извештају Фридом хауса за 2014. годину. Државе које су у истом рангу су Северна Кореја, Туркменистан као и опскурне најбруталније афричке диктатуре.

Режим је безобзирно незаинтересован за било какву политичку одговорност према сопственом народу. Нема националних избора, нема политичких странака нити парламента – само симболични кабинет са саветодавном улогом, познат као Меџлис ал-Шура. Критиковање је строго забрањено: током прошле године истакнути опозициони активиста Абд ал-Карим ал-Кодер придружио се стотинама политичких затвореника у земљи када је осуђен на осам година због захтева да се уведе уставна монархија. Само неколико дана пре смрти краља Абдулаха, блогеру Раифу Бадавију је ударено првих 50 од 1.000 пресуђених удараца бичем – што је пресуђено због позива на слободу говора које је упућивао на свом блогу.

Краљ Адбулах је увео локалне изборе у време свог успона на престо – што је највећим делом симболични издувни вентил. У исто време, раширене петиције којима се траже веће реформе од пре педесетак година сместиле су своје ауторе у затворске ћелије.

Бројна и немирна шиитска мањина на истоку земље – која одржава серију јавних протеста од 2011. године наовамо – такође је систематски ускраћена за политичко представљање, што је донекле неизбежно у земљи коју води једна сунитска породица.

Саудијска принцеза Лулва, лево (Reuters/Fahad Shadeed)

Саудијска принцеза Лулва, лево (Reuters/Fahad Shadeed)

2. Једнакост: Посао за саудијске момке – њих 7000

На томе колико кућа Сауда чврсто држи позиције моћи на свим нивоима и како вуче конце власти позавидео би јој сваки средњовековни двор. Више од седам хиљада принчева који носе ово име су живи – док неки експерти процењују да се прави број титулисаних чланова породице приближава 30.000. Свакоме од њих је додељен посао сагласан са породичним стаблом – што је довело до стварања стотина синекура – а последица тога је искључење свих талентованих кандидата са кључних послова ако не носе одговарајуће презиме.

3. Трансфер моћи: Између ере Брежњева у СССР-у и Игре престола

Иронично, и поред тако широког избора потомака, саудијска владајућа кућа је обогаљена специфичним застарелим законима о наслеђивању. Уместо примогенитуре – где титулу наслеђује прворођени владарев син – Саудијска Арабија и даље примењује принцип сениората, или прелазак власти између браће. Због овога је деведесетогодишњег почившег краља Абдулаха наследио његов седамдесетдеветогодишњи полубрат Салман, док крунски принц Мукрин ове године пуни 70 лета.

Саудијски краљ Салман  (Reuters/Yuya Shino)

Саудијски краљ Салман (Reuters/Yuya Shino)

Испод геријатријских владајућих кадрова постоји густа мрежа интрига, које расту како млађе генерације посежу за својим правима на положаје, са фракцијама вештачки формираним око различитих грана ове разгранате породице. Није очигледно да овакав сустем гарантује пораст просперитета и стабилности у држави 21. века, а краљ Абдулах је урадио мало да се реформишу његови основни постулати.

4. Закон: Сабље и бичеви

Можда је постао клише на мрежи да се пореди законски систем Саудијске Арабије и Исламске Државе, али везе између њих су фундаменталне. Оба [система] примењују исту ултраконзервативну Ханбали школу јуриспруденције, док су многе судије ИСИЛ-а Саудијци. Одатле и њихова блискост са овим концептом правде.

Међу казнама које се примењују има свега: од ампутације шака и стопала због крађе, преко бичевања за брачно неверство и друге друштвене прекршаје, до одрубљивања главе за тако разноврсне прекршаје као што су побуна, крађа аутомобила, врачање и кријумчарење наркотика.

Сматра се да је током 2014. године обезглављено 87 људи, што је у складу са националним просеком у претходних пет година, и поред све снажнијег спољног притиска на Саудијску Арабију. У јануару 2015. године на интернету се појавио снимак на коме егзекутор у више наврата покушава да одруби главу жене у агонији док забезекнути људи посматрају овај призор. За разлику од неких дубоко укорењених саудијских проблема, уклањање овакве правде захтевала је само једну чврсту одлуку краља Абдулаха. Јасно је да тако нешто за њега није било приоритетно.

http://twitter.com/RavenHUWolf/status/516799281949179906/photo/1

5. Људска права: Мучења и суђење

У Саудијској Арабији нема законика, па је појединим судијама остављено да одређују казну за злочин у складу са њиховом интерпертацијом муслиманских светих списа. То им даје неограничену моћ, што ствара по свој прилици један од најнеконзистентнијих правних система на свету, у коме се злочин и казна често измишљају, што осуђеницима не оставља никакву могућност да се жале.

Поврх тога, велики део правног процеса заснива се на признању добијеном од оптуженог, што охрабрује примену тортуре. У пракси, информације прикупљене на овај начин су чак далеко мање поуздане од оних које су добијене од заточеника у Гвантанаму, јер се уместо покушаја да се изнуде проверљиви подаци, иследници ограничавају на захтевање признања кривице – што треба изнудити на било који начин.

Краљ Абдулах је покушавао да рационализује систем, стварајући више апелационих судова и уводећи строжу селекцију за судије. Међутим, он није довео у питање вредност правног система у целини, и све судије које су биле постављене претходне две деценије добиле су његову личну сагласност да буду на тим положајима.

6. Права жена: Жене (не) возе

Током претходне деценије развиле су се линије фронта у вези са симболичним питањем жена возача у Саудијској Арабији. Заливска монархија је последња земља у свету где женама још увек није дозвољено да возе.

Још се не назире разрешење овог проблема, и жена која је затечена за воланом – без обзира да ли је у питању симболични протест или уобичајена вожња – може да заврши у заточеништву или да буде бичевана. Поштења ради, треба напоменути да је краљ Абдулах интервенисао барем у једном случају 2011. године како би казна била ублажена.

Разуме се, за велику већину саудијских жена, вожња је на задњем месту међу проблемима.

Reuters/Faisal Al Nasser

Reuters/Faisal Al Nasser

Многе би радије да су у прилици да се слободно крећу изван куће, купују, потписују било који правни документ – у ствари да учествују у било којој јавној радњи, од давања сагласности у вези хируршких интервенција до похађања часова – без одобрења старатеља, био он муж или отац. Ипак, чак и ове заглушујуће одредбе дају само површну слику о положају Саудијки у друштву, где је чак њихово сведочење пред судом упола вредно у односу на сведочење мушкарца.

Краљ Абдулах је охрабрио више жена да се образују, резервисао је за њих петину места у његовом саветодавном кабинету, и дозволио им је да гласају и кандидују се на општинским локалним изборима 2015. године. Као и са другим реформским потезима и ови представљају симболичне гестове који долазе са врха и који су мало утицали на положај већине саудијских жена које и даље, ако се изузму они који живе у ратним зонама, остају међу најповлашћенијим људима у свету. И даље Абдулахови обожаватељи могу да се надају да ће његови симболични кораци поставити основе за дубље промене а не за туторске уступке.

Reuters/Faisal Al Nasser

Reuters/Faisal Al Nasser

7. Борба против тероризма: Пријатељи или противници?

Добровољни прилог од 100 милиона долара противтерористичком центру Уједињених нација из 2014. године био је великодушни знак добре воље из Ријада, али оно што Саудијци дају једном руком – по свој прилици – узму другом.

По дипломатским депешама које је објавио Викиликс 2010. године Сједињене Америчке Државе сматрају Саудијску Арабију за највећег финансијера сунитског тероризма у свету и кључну касицу прасицу за Ал-каиду и друге радикалне групе. Иако највећи део донација долази од приватних лица, тешко да је њихов идентитет могао да буде непознаница за краља Абдулаха, који није настојао да обуздава чланове своје породице.

Борци Ал-каиде повезани са Исламском Државом, током параде у сиријском граду Тел Абиад, у близини границе са Турском 2. јануара 2014. (Reuters/Yaser Al-Khodor)

Борци Ал-каиде повезани са Исламском Државом, током параде у сиријском граду Тел Абиад, у близини границе са Турском 2. јануара 2014. (Reuters/Yaser Al-Khodor)

У ствари, неко би могао да дође до закључка да је кућа Сауда само против погрешне врсте тероризма – углавном шиитског, али и против сунитских група које угрожавају њену превласт у региону. Када се појаве добри терористи, попут чеченских милитаната у Русији или побуњеника против режима Башара ал-Асада у Сирији – становници палата у Ријаду не само да им помажу новцем, већ их виде и као легитиман начин за ширење утицаја њихове омиљене вехабијске идеологије.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4L8Categories: Посрбљено

Оставите коментар