Српски либерални савет: После рехабилитације, подићи споменик генералу Михаиловићу

Српски либерални савет, поводом одлуке суда да рехабилитује генерала Михаиловића, сматра да су се стекли услови да надлежни органи, Владе Србије омогуће и помогну изградњу и постављање споменика генералу Михаиловићу.

Немачка потерница за генералом Михаиловићем из 1941.

Немачка потерница за генералом Михаиловићем из 1941.

Српски либерални савет као подносилац захтева за рехабилитацију, и додељивања имена улице по генералу Михаиловићу, сматра да Србија треба да се одужи на исти начин и вођи Равногорског покрета као што се одужује вођи партизанског покрета и месту његовога вечног починка.

Укључивање надлежних из Владе Србије у процес подизања споменика генералу Михаиловићу допринео би националном помирењу а самим тим би била одата пошта и исправљена деценијска неправда према покрету Драже Михаиловића а и његовом самом имену и делу.

У Београду, 1.6.2015.год.

Српски либерални савет


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4Ee



Categories: Вести над вестима

11 replies

  1. После рехабилитације ДМ требало би рехабилитовати Недића и Љотића, а споменике подизати Обреновићима. Они су Србија – Карађорђевићи су Југославија, као и Броз и ДМ. а Недић и Љотић су Србија.

  2. У центру Ивањице већ годинама стоји споменик Генералу Михаиловићу.
    Споменик у Београду би могао знатно да допринесе разумевању Другог светског рата у Југославији, и онога што је уследило после њега.
    Споменик треба да одрази, пре свега, трагичну страну живота и краја Ген. Драже.

  3. @једнорог
    Верујем да нисте упознати са овим цитатом, односно изјавом љубљеног Недића: “Заставу ослобођења Европе од старих духовних заблуда и ропства капитализму демократије високо је подигла Немачка Адолфа Хитлера… немачке власти препустиле су цивилну управу домаћим комесарима, помажући их ипак свуда тамо где ови сами нису могли… Реакционари су то схватили као слабост и једних и других и почели хушкати против свега оног што би могло олакшати и убрзати препород Србије и њену рехабилитацију пред Немачком и осталим културним светом… Крај све наше неспособности да се снађемо после државног слома и народне катастрофе, Немачка нас је разумела. Разумела нас је у моменту кад смо и сами почели да губимо веру у себе, веру у нашу мисију на овоме тлу… Разумела је натчовечанске напоре елите нашег народа која је свом снагом прегла да успостави сарадњу нашег и немачког народа. Разумела је наше тешкоће. Разумела је и признала наше право на бољи живот – исто онако као што никоме није оспоравала право на живот, али не изван европске заједнице народа!… Верујемо у реч моћне Немачке националног социјализма и користимо оне њене тековине које одговарају нашој души и нашем тлу. Прихватимо сарадњу коју нам великодушно она омогућује!” (“Обнова”, Београд, 9. септембар 1941)

  4. СЛОБОДА ИЛИ СМРТ!

  5. @Слободан Млинаревић
    Ви сте свакако у праву – Недић то јесте изјавио. Али. 1. Недић није ни нациста, ни фашиста – у његовој Влади нема тих идеологија, нити је он сам био заговорник неких од њих. 2. Недић је био вазал – прихватио се улоге у тренутку кад је алтернатива била подела Србије међу суседима: Албанцима, Хрватима, Бугарима…Да ли би ми данас разговарали и, ако би – на ком језику би разговарали (и о чему), да он није пристао да буде сарадник окупатора? (Ни Љотић није био ни нациста ни фашиста – био је хришћански националиста, али то је друга тема.)
    Ја не мерим Недића према “доприносу који је дао победи над фашизмом”, већ према ономе што је учинио за Србе. Да ли је мерило само и једино “борба против фашизма”, али не и спасавање народа? Постоје ли људи због идеологија, или идеологије због људи?
    Ако је аболирана пучистичка Влада – директно одговорна за смрт преко милион Срба, довођење комуниста на власт и тотални крах Србије, ако ЈБТ почива са женама, коњима и кучићима у најелитнијој престоничкој стамбеној четврти – а оставио нам је то што нам је оставио – па да ли је могуће да је крив и да не може бити рехабилитован само и једино онај коме је било стало до српског народа? Ако је одбрана српског народа злочин, онда је (по тој логици), Хашки трибунал заиста праведан суд?

  6. Ту борбу против фашизма су измислили покварени комунистички талибани. А то су радили јер су се, у ствари, као дивља герила борили против регуларне, државне војске за власт и за промену државног и друштвеног уређења; и – у интересу стране државе, Совјетског савеза.

    После рата исто тако су се борили против имагинарног фашизма (“Смрт фашизму – слобода народу!”), а у ствари против политичких противника, против Генерала и војске који су бранили Србе, против српске државе, народа, културе, језика. Све је то била мимикрија, имагинарни и апстрактни непријатељи, а у стварности гола борба за власт и одржање на њој.

    Као да слобода не може бити у капитализму, с црквом, демократијом, политичким странкама и изборима, слободом штампе и мишљења …

  7. @једнорог
    @cp6cku
    По обичају када немате аргумената, онда пребацујете причу на нешто друго. Уз одговарајуће квалификације, које сте замислили. Ако сте сагласни, да је то Недић изјавио, написао, очигледно је, да са ситим схватањем, подржавате и садашњу власт, која сличне изјаве и маштања саопштава. Просто је питање, да ли су Немци били у време Недића наши пријатељи или непријатељи? Реекао бих, да су Немци УВЕК били наши непријатељи и то по свим основама. Ако је Недић био толики слепац, да то није схвати, није морао да се меша у политику. Прича о томе, да је спасавао српски народ, није у сагласју, са чињеницом, коју такође заговарате, да се Дража борио против Немаца. Има ли икакве логике у вашим ставовима? Или су се договорили, да један изиграва немачког пријатеља, а други немачког непријатеља? Покушајте, да у минималној количини будете доследни.

  8. @Слободан Млинаревић
    Не бих ширио расправу историјом српско-немачких односа – тим пре што Ваш закључак о Немцима није тачан. Основно питање је: да ли је само однос према Хитлеру и његовој Немачкој једини критеријум за утврђивање нечије кривице, односно невиности, или осим тог црно-белог погледа, постоје и нијансе – па, рецимо, није крив онај ко је био у немачкој – окупаторској служби и користио тај положај да спасава властити народ (или било који други народ)?
    ЈБТ и ДМ су су вође два антифашистичка, југословенска покрета. То није спорно. Ја не говорим о Југославији за време Другог светског рата, већ о Србији из угла неког ко не живи у Југославији, већ у држави Србији. Постоје ли разлике између те Србије и НДХ? Те Србије и Велике Албаније? Те Србије и Мађарске, те Србије и Норвешке, Шведске или не? Да ли су Срби бежали из те државе у суседне, или у ту Србију из суседних? Итд…

  9. @једнорог
    Нећете да ширите расправу? А вазда убацујете нека друга питања? Чињеница је, да је то изјавио. Можда Ви можете ући у његову главу и рећи шта је мислио, као што покушавате и у неке друге главе да уђете. Нажалост, по Ваше теорије, остаје оно што је записано. А наведени цитат јасно указује шта је Недић мислио. Ако је лагао, па ни то му није на част. Што се тиче Немаца, ако Вам и ту ствари нису јасне, није чудо што су Вам коментари такви какви су. НЕДОСЛЕДНИ!

  10. Za @jednoroga : dopala mi se vasa analiza licnosti i uloge Milana Nedica. Kratka ali jasna i tacna. Pozdrav.

    Sto se tice DM, ako sam dobro shvatio, on nije zvanicno rehabilitovan vec je ponisten sudski proces iz 1946. Dok se ne smire emocije, bolje je da mu spomenik dizu privatna lica nego drzava.

  11. Ја сам пре за то да се 2.св.рат у Југославији професионално истражи и обзнане необориве чињенице. Партизанска и западна пропаганда толико су блата унеле у историју, да више низашта човек не може да тврди да је истина.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading