Епископ Артемије: Одговор патријарху

АЕМ И ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ

Г. Г. И Р И Н Е Ј У 

Патријаршија

11000 Београд

На Ваше братољубиво писмо одговарамо братољубивије уколико сте спремни да се нађемо на истом, а то је: да нам исповедање непатворене вере, какву су нам од Спаситеља предали богомудри Оци и Светитељи, буде водиља све до Царства небеског.

vladika092

У црквеном расколу може бити само неко ко је изневерио правоверје.

Не би данас између нас никакве провалије било да нисте неканонски и неуставно произвели стање у којем се Српска црква данас налази. А произвели сте га да би сте неометаније српско светосавско православље оденули у рухо које му не пристоји.

Показало се, по промислу Божјем и у складу са учењем апостола Павла, да поделом међу нама сведочимо да је Црква само тамо где се чува истинска и неискварена вера.

Да бисте нас боље и свестраније схватили, кад је реч о исповедању чисте вере, шаљемо Вам посланице са црквенодуховних Сабора одржаних у Лозници код Чачка.

Садржина Вашег писма не говори да је оно плод Духа Светога, него плод духа људског ради правдања пред светом; да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу рашко-призренском Артемију а он нас одбија. Умеће народ Божји да препозна и разлучи искреност од неискрености, јер памти све претходне догађаје.

Ово није „оглушивање о Ваш позив“ него својеврсно сведочење о правоверју. Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вери, ништа заједничко немамо са расколом, гледано, међутим, Вашим очима, Артемије је у „расколу“. И док мислите да сте Нас административно одвојили од Српске православне цркве, знајте да Нас, догматски гледано, од Христа нисте одвојили нити можете, а то значи ни од Српске православне цркве какву нам је основао и предао Свети Сава. Сведочимо Вам да чврст осећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју верници најбоље препознају и прихватају.

Захваљујемо Вам на писму.

+АРТЕМИЈЕ,

епископ рашко-призренски

у изгнанству

У Београду 14/27. маја 2015.

(Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска у егзилу)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4C1Categories: Вести над вестима

4 replies

 1. Toлико гордости на месту где је не би требало бити у Цркви Христовој. У овом случају и на једној и на другој страни превише је гордости.

 2. НСПМ: “Након одбијања позива патријарха и Сабора СПЦ, бивши владика рашко-призренски Артемије анатемисан и изопштен из СПЦ.“

  О томе детаљније на:
  http://www.nspm.rs/hronika/bivsi-vladika-rasko-prizrenski-artemije-odbio-poziv-patrijarha-i-sabora-spc.html

 3. „Артемије позван да се врати у јединство са СПЦ“?!

  Порука верног народа неверном епископату!

  Артемије није ни излазио нити се одвајао од СПЦ-е, па овакав позив нема никаквог смисла.
  Да је патријарх Ириниеј изјавио јавно, да се каје са својим истомишљеницима због тога што су, на Правди Бога, “искључили“ /административно-битократски/ из СПЦ-е брата Артемија, молили га за опроштај, онда би такав позив имао смисла и сврху, а овако – ово је само једна “комендија“ као и са епископом Филаретом: “ПОМИЛОВАН“, а онда – СМЕЊЕН!!!
  Епископу Артемији неверни део епископата обраћа се ултимативно, да се Епископ Артемије изјасни у РОКУИ ОД ТРИ ДАНА, баш онако, ултимативно, како се и Хашки казамат обратио Војиславу Шешељу?!
  Неки журе да му “СЛОМЕ ВРАТ“, а већ сами су имали ЛОМЊЕЊЕ ВРАТА и носе протезу /“крагну“/ за придржавање НЕРАЗУМНЕ ГЛАВЕ НА РАМЕНИМА!
  На њима се ,онима који журе да “сломе врат’ Епископу Артемију, остварује
  она народна: “КО ЖУРИО – ВРАТ СЛОМИО!“
  Епископ Артемије ЈЕСТ И БУДЕТ у СПЦ-и – сада, свагда, увек и у векове векова!
  Амин!

  Драган Славнић

 4. Pa ni za vreme komunizma SPC nije radio to sto danas radi i sto svetinji, vladici Artemiju uradise.

Оставите коментар