Требиње: Дучићева улица окићена азбуком

Иза овог необичног накита стоји Српско удружење „Ћирилица“ Требиње, које, како нам кажу – кићењем града азбуком започињу обиљежавање крсне славе Светих Ћирила и Методија.

loko-cir

У овом друштву напомињу да своју прву крсну славу у недјељу, 24. маја, организују у сарадњи са Културним центром Требиње, те да ће на празник Светих Ћирила и Методија, након литургије и ломљење славског колача у саборном храму – пригодан програм припремити ученици требињски основних школа, након чега ће бити организована и прва подјела чланских карата друштва.

У требињској „Ћирилици“ истичу да је до сада друштву приступило више од 200 чланова.

This slideshow requires JavaScript.

Удружење је основано у фебруару ове године – са циљем промоције ћирилице као јединог писма српског језика и борбе за њен привилегован статус у јавној употреби.

Фотографије: Локопортал

(Радио Требиње/Херцег ТВ, 22. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4yWCategories: Аз и буки

2 replies

  1. Мирко,
    Свака част организаторима и свим учесницима у овој дивној манифестацији. Достојни сте великог ЈОВАНА ДУЧИЋА. То што сте ви поштовани Требињци приредили може се поредити са оним што је тај дан виђено у највећој словенској метрополи Москви и другим градовима широм драге нам Русије. Надамо се да ће се на вас угледати Срби у Београду, Новом саду, Бања Луци, Нишу, Крагујевцу. Свако добро свим члановима у симпатозерима ЋИРИЛИЦЕ.

  2. СРБИ СУ ПРИТИСКОМ ПОСЛЕ 1954. ГОДИНЕ МОРАЛИ ДА НАПУШТАЈУ СВОЈЕ ПИСМО, А ДАНАС СРПСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НАСТАВЉАЈУ ДА СВОМ ПИСМУ ОДУЗИМАЈУ СУВЕРЕНИТЕТ У ЈЕЗИКУ СРБА, ИАКО ЈЕ ТО ПРОТИВУСТАВНО

    Да, свака част организаторима. Али ово што стоји да је реч о борби „за њен привилегован статус у јавној употреби“ погрешно је. Не треба тражити никакав привилегован статус, него треба се борити да се сачини правописно решење питања писма по угледу на праксу у целој Европи и целом свету. Нигде се у свету нико у вези са својим писмом не бори ни за какав „привилегован статус“ било ког писма у било ком језику, него свуда институције за дотични језик сачињавају решење питања у једноазбучју, тј. за апсолутну сувереност једног писма у једном језику,.

    Срби су у решењу питања, једноставно, изван света и зато једини Срби имају проблем са својим писмом (ћирилицом) јер су јој увели друго писмо. То нико други у свету није учинио осим српских лингвиста, јер су задојени „сербокроатистиком“

Оставите коментар