Радован Пантовић: Српско-хрватски Либерланд

Ако вас је изневерила, оставила, издала или чак продала немојте очајавати. Пређите у акцију. Потражите другу или можда направите нову, по својој мери. Тако је у односу са сопственом државом размишљао лидер Либерланда, чешки политичар и активиста Вит Једличка.

599306_mapa2_f

Слободну државу Либерланд прогласио је пре пет недеља у складу са међународним правом. А оно каже да је за државу довољно да имате територију, било колику. Народ, било који. И владу, било какву. Само, спремну за односе са другим државама. Са тим прокламујте независност и на добром сте путу. Јер „политичко постојање једне државе независно је од признања других држава“ каже чувена „Ковенција из Монтевидеа“. И међународно право то поштује.

Једличек је „територију“ пронашао на „ничијој земљи“ између Србије и Хрватске. Забран барањске шуме, барске трске и воде на западној обали Дунава, преко пута Апатина. Препешачи се за сат времена. Већ трећу деценију Хрватска га се одриче а Србија га не потражује.

599305_mapa_hsТридесетак „Либерланђана“, колико држава броји, још не ужива у њеним благодетима. Хрватска полиција, осетљива на источно суседство, љубазно их хапси кад год се укрцају у чамац. Либерланд зато своју заставу развија на вебсајту, грб качи на Фејсбук, лобира по интернету и пише мирољубиве дипломатске ноте. Влада припрема електронско гласање а администрација обрађује хиљаде апликација за држављанство и усељење.

Либерланд са кредом „живи и пусти друге да живе“ ипак је више од вица. Настао је на идеји о „идеалној држави за поштене људе“. Просперитет без тортуре, лобија, интересних група и ауторитарности модерне државе која постаје опасна играчка у рукама моћних. Либерланд заговара директну демократију, смањење и укидање пореза, поједностављивање прописа. Једноставно више слободе и личног просперитета, хуманији и бољи живот.

Либерланд, Утопија Еспања, Кристијанија… и сличне „микро државе“, упркос неолиберализму који суверено крстари светом, озбиљно опомињу. Човек не може да живи без метафизичких идеала, без маштања о другачијем. „Нове утопије“ као „ретро мода“ поново буде мисао о бољем и лепшем свету. А савременом друштву, коме све више мањка смисао, потребна је утопистичка илузија. И више него пре. Као коректив, као подстицај и алтернатива. И као нада.

Као такав и Либерланд је потребан свету. Па и Србији.

599271_liberland-foto-liberland-org_ff

Наравно, уколико све ово са „слободном државом“ на Дунаву и луцидним Чехом није само још један неолиберални штос. Маркетинг, раст акција и дизање цене. Јер, на крају, знамо већ, тргује се и много већим државама.

(Радио Београд, 20. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4ygCategories: Преносимо

Оставите коментар