Зуроф писао Милановићу: Укините пензије усташама

Центар „Симон Визентал“ у Јерусалиму, организација која се бори против антисемитизма, послала је апел хрватској влади да укине пензије које примају усташе од стицања независности државе, пише загребачки „Јутарњи лист“.

Ефраим Зуроф

Ефраим Зуроф

У писму које је јуче хрватском премијеру Зорану Милановићу послао ловац на нацисте, директор тог центра Ефраим Зуроф, наведено је да усташе добијају пензије још од 1993. године, као и да таква политика награђује људе који су починили бројне злочине против цивила, преноси Танјуг.

С обзиром на стравичне ратне злочине које су усташе починиле у НДХ, наводи Зуроф, верујемо да се таква политика коси са начелима Републике Хрватске, као што је и страшна увреда жртвама усташа, њиховим породицама и свим Хрватима који имају имало морала.

„Стога вас позивамо да предузмете одговарајуће мере и промените политику исплаћивања пензија усташама што пре је могуће, те да поштедите Хрватску срамоте због награђивања оних који су били међу најгорим и најокрутнијим починиоцима злочина током Другог светског рата“, пише Зуроф премијеру Милановићу.

(РТС, 19. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4w9Categories: Вести над вестима

4 replies

  1. Та иста хрватска држава и њени представници који „награђују оне који су били међу најгорим и најокрутнијим починиоцима злочина током Другог светског рата“ (како пише Зуроф премијеру Милановићу) онолико лајаху на поништење суђења Генералу Дражи и иду на годишњицу злочина у Сребреници, мислим – оног злочина у којем су страдали муслимани.

  2. Примају пензије од проглашења неовисне Хрватске а сад ће напрасно да им укидају пензије кад су по свој прилици многи скончали или се ближе крају живота.

  3. А где су домобрани у целој причи? И они су служили усташкој држави, нису ни њихови злочини безазлени.

  4. Подсећања ради, хрватски Сабор, којим је председавао Стјепан Месић (1992-1994), донео је 1993. измене и допуне „Закона о мировинском и инвалидском осигурању“ којима су припадници оружаних снага НДХ (усташе, домобрани, „Поглавникова тјелесна здруга“ итд.) третирани као „домовинска војска“. Свака година проведена у оружаним формацијама НДХ рачунала се као две године радног стажа, а идентичан критеријум примењен је и за оне који су се после 16. маја 1945. године нашли у заробљеништву. Према „Јутарњем листу“ од 21. октобра у 2013. године, те године је издвајано око 350 милиона куна (око 46 милиона евра) за 13.011 корисника ове „мировине“, међу којима су и чланови породица који су наследили пензију.
    http://www.jutarnji.hr/za-vojnike-ndh-godisnje-placamo-350-milijuna-kuna/1134285/

Оставите коментар