Никос Арванитес: Да ли Владу БЈР Македоније руши неко други или она сама?

Одакле су стигле инструкције екстремистима са Космета да нападну пограничну македонску станицу полиције

Ко стоји из албанских екстремиста који су кренули у дестабилизацију БЈР Македоније на основама „велике Албаније”? Ово је питање за политички балкански квиз.

gosince-mapa-s

Могући сценарији и мотиви

Напад на полицију у македонском селу Гошинце изазвао је више могућих опција и сценарија за објашњење. По једној верзији, у позадини стоји садашња влада, да би скренула пажњу са кључних афера прислушкивања политичких опонената и грађана. По другој опцији то је дело неких албанских политичких фактора у БЈР Македонији, повезаних са тајним службама Косова и Албаније. По трећем, то је комбинована акција албанских партија и екстремиста и страних служби из окружења који преко слабости и кризе у вршењу власти у БЈР Македонији, желе активирање свеалбанског националног циља, а то је федерализација државе и пад владе Груевског.

Ако је владајућа коалиција изнајмила мафијаше и албанске екстремисте попут двојице вођа криминално-терористичке организације Сами Укшиниа, званог Сокољ, из Ђаковице и Ризе Бега из околине Пећи, онда је то договор са клановима мафије али и владајућим круговима на Косову. Ако иза ове акције стоје опозициони кланови међу Албанцима онда је могућа опција да је реч о коришћењу кризе у држави ради потпаљивања фитиља сукоба у држави.

Ако је реч о страним факторима повезаним са мафијом онда је реч о обарању садашње владе и игрању на карту Албанаца на Балкану. По неким изворима, са плаћеним албанским мафијашима и екстремистима разговарали су представници Демократске уније за интеграцију (ДУИ), албанске странке која са ВМРО-ДПМНЕ чини владајућу већину у Македонији.

Која је могућа намера ДУИ? Коришчење кризе за наметање своје политике која води ка федерализацији или политичка игра са албанским екстремистима у договору са безбедоносним структурама у влади ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ?

Акција „монтираног типа“

Опозиција око СДСМ и лидера Зорана Заева тврди да су албански екстремисти напали полицијску станицу за паре, у договору са владајућим структурама. Наводно, представници ДУИ су били против тог сценарија и на састанку са Укшинијем и Ризом тражили су да се акција не изведе. Очигледно је да су њих двојица поступили по инструкцијама неког много утицајнијег. Одакле? Из Албаније, са Косова, из кабинета премијера Груевског или страних тајних служби?

Колона возила македонске полиције на путу ка селу Гошинце 20. априла (фото, Танјуг)

Колона возила македонске полиције на путу ка селу Гошинце 20. априла (фото, Танјуг)

По оцени професора Владимир Пивоварова, бившег шефа македонске војне обавештајне и контраобавештајне службе, акција је монтираног типа.

„Напад се десио око два сата ноћу без иједног испаљеног метка. Нападачи су заробили три полицајца, а четвртог оставили да ослободи остале. МУП је тек након 10 сати о инциденту информисао јавност, а 12 сати касније полиција се у конвојима упутила у Гошинце као да иду на свадбу”.

Овако опасно играње са дестабилзацијом државе по политичком или етничком сценарију реални је пут у кризу високог интензитета. Можда је ова акција организована и од опозиционе СДСМ Зорана Заева. Професор Пивоваров каже:

„Већ два месеца Заев објављује телефонске разговоре између представника власти из којих се сазнаје на који криминалан начин су спровођени избори, као и о великим корупцијским скандалима. И на протестима генерала Стојанчета Ангелова, који тражи оставку јавног тужиоца, још пре две недеље је најављено да се спрема нешто овакво”.

Ако СДСМ не може да руши владу афером прислушкивања, можда је корисно да се инсценира оваква акција која ће да доведе владу Грујевског пред пад и подстакне напуштање владајуће коалиције од стране партије Алабанаца ДУИ.

Никос Арванитес, Атина

(Балкан магазин, 26. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4hvCategories: Преносимо

1 reply

  1. Значи ЦИА је чиста?

Оставите коментар