Александар Вучић: Новчаник Србије је здравији од мене

Скупштина са 125 до 150 посланика. – Реконструкција Владе кратка и слатка. – Премијерове муке са притиском

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је „новчаник Србије данас здравији” него пре годину дана, а дефицит буџета ће и на крају четвртог месеца 2015. бити упола мањи од претходно планираног, око 30 милијарди динара.

Вучић је, на свечаној седници Владе Србије, поводом прве годишњице рада која је одржана у Рударском басену „Колубара”, на површинском копу „Тамнава–Западно поље”, рекао да ће дефицит на крају априла износити 30 или 31 милијарду динара.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Претходна очекивања и договор са Међународним монетарним фондом, нагласио је он, предвиђали су да минус на крају четвртог месеца износи 72 милијарде динара. „То је више него упола мање него што је ММФ-у прихватљиво”, истакао је премијер и подсетио да је и на крају првог тромесечја уместо 55 милијарди динара колико је планирано, дефицит износио око 21 милијарду.

Вучић је рекао да је и у априлу наплата бруто домаћег ПДВ-а већа него у истом месецу у 2014. године.

Једини начин да се поврати економска снага Србије су дугорочне инвестиције, које ће довести до нових радних места, истакао је Вучић и навео да је у протеклих годину дана  влада покренула инвестиције у инфраструктурне пројекте у вредности од преко четири милијарде евра.

Покренут је низ  инфраструктурних пројеката, од „Београда на води” до пруге Београд–Будимпешта, чија градња треба да почне до краја године, обновљено је више од 100 километара путева а у овој години планирана је обнова и изградња укупно још 200 километара саобраћајница, истакао је премијер.

Направљен је значајни преокрет у раду компаније „Ер Србија”, која је била презадужена и са системским губитком од 35 милиона евра, а један од значајних задатака је унапређење пословања и опоравак металосирћетног комбината у Кикинди, „Петрохемије” и “Азотаре” у Панчеву, рекао је Александар Вучић.

Влада планира велике инвестиције и двоструко већи капацитет Аеродрома „Никола Тесла” који ће бити проширен за пријем 10 милиона путника годишње, најавио је премијер.

Вучић је подсетио да је ова влада донела кровни закон који регулише тржиште рада, а то је Закон о раду и он је био један од неопходних предуслова за већи долазак страних инвеститора и предочио да је влада успела да прошле године привуче око 1,3 милијарде евра упркос великој штети од поплава. „Прошле године Србија је пала за 15 места на листи Дуинг бизнис Светске банке, а ове године очекујемо раст за 40 места”, најавио је Вучић и предочио да је порасло интересовање глобалних компанија да изместе своје регионалне центре у Србију, попут „Мајкрософта”, „Кока-Коле”, „Боша”, „Сименса”, „Сваровског”.

„Ако следеће године будемо имали фискални дефицит испод 3,5 одсто наше реформе су успеле, ако на крају 2016. године будемо имали раст преко 2 – 2,5 одсто онда ће Србија бити једна од најуспешнијих европских земаља и моћи ћете да кажете да смо на добром путу и да Србија постаје добра, здрава и успешна земља”, истакао је Вучић.

Влада Србије ће, казао је премијер, наставити да ради и спроводи тешке мере, да убрзава реформе, да заврши процес приватизације, реши проблеме јавних предузећа и  јавне управе… „Али, бићемо сведоци економског раста и напретка, а ако се и следеће године наставе ови бројеви које имамо у прва четири месеца, и пензионери и радници и сви остали моћи ће много боље и много више и да раде и боље живе”, поручио је Александар Вучић.

Вучић је подсетио не недавну посету Италији и разговор са италијанским премијером Метеом Ренцијем о томе што су доношење закона о раду, који је готово преписан од нас, пратиле демонстрације више од милион људи. „Питао сам га како подносите то да вам седам одсто падне рејтинг, а он је одговорио: ‘Слушајте, једном у животу будете председник владе, а цео живот сањате да поправите нешто у својој земљи. Зар је неких седам одсто или пет или 10 вредно од онога што је резултат овог закона’“.

Танјуг 

——————————————————————————————–

Тешки дани и тешке одлуке

Упитан који му је дан на позицији премијера за протеклу годину дана био најбољи, а који најгори, премијер је поменуо „прво јутро у Обреновцу”, које је, како је рекао, било ужасно, као и „ноћ одлуке” о фискалној консолидацији, посебно што су сви били против тога.

vuccichiradnik

Тврдили су да постоје друга решења иако их, сматра он, нема. За такву одлуку се спремао дуже од годину дана. „Био је ужасно тежак дан када смо имали параду хомосексуалаца у Београду, лично због свега што се догађало са мојим братом. Било је много других тешких одлука – рецимо, у Бриселу поводом правосуђа. Али ту смо да доносимо тешке одлуке, а не да једемо колаче или да нам буде лепо. Наше је да истрпимо, да радимо и обавимо најважнији посао за Србију. Уживам у томе да радим и да могу да учествујем са колегама и пријатељима из владе у мењању Србије и стварању будућности за поколења пред нама. Много је таквих дана и сваки радни дан за мене представља радост, што је дужи ја сам задовољнији и радоснији”, казао је Вучић.

——————————————————————————————–

Смањење броја посланика

Најављујући политичке реформе, премијер је рекао да ће у оквиру њих бити смањен број посланика у Скупштини Србије са садашњих 250 на 125 до 150.

Парламент и влада, казао је премијер, морају да постану место где се неће штитити привилеговани, већ где ће посланици и министри да штите свој народ. Он је навео пример Чешке која има више од 10 милиона становника, а има 50 посланика мање него Србија, или Белгије која такође има више од 10 милиона становника и 150 посланика. „Није то питање трошка државе, него односа. Исто је питање односа била и продаја аутомобила, која мора да се настави да нам трошкови буду нижи”, навео је Вучић. Према његовим речима, политичке реформе ће обухватити и питање изборних закона, како би се очувао демократски систем.

——————————————————————————————–

Јасна позиција на међународном плану

Вучић је оценио да је Влада Србије показала на међународном плану, и речима и делима, да је у стању да обезбеди поштовање за Србију, а да је заузела јасну позицију на европском путу уз поштовање и очување традиционално добрих односа и са Руском Федерацијом. Указујући да у међународним односима нема љубави, он је истакао: „Ни ми не морамо никога да волимо, али волимо своју земљу више од свега.”

Оценио је да Србија никада није била уваженија и поштованија и на Западу и у Европи, на Истоку и у Кини, у арапским земљама, Израелу…

——————————————————————————————–

Тајкуни више не управљају Србијом

vuccichvelika(2)

Премијер Вучић поручио јуче да тајкуни више не управљају Србијом. „Тајкуни можда могу да управљају појединим медијима и токовима, али овом владом никада нису и никада неће. Посебно сам поносан на политичку стабилност и уверен сам да ће она значити сигурније инвестиције у наредном периоду”, нагласио је Вучић.

——————————————————————————————–

Мања стопа криминала

Премијер Вучић изјавио је јуче да је влада за протеклу годину дана смањила укупну стопу криминала за 9,7 одсто и да сви људи у Србији могу да се осећају сигурније и безбедније.

Међутим, догађаји са суботње фудбалске утакмице у Београду показују да има још много тога што треба да урадимо: „Бројеви нису увек најбољи да бисте видели нечији труд и рад. Видели сте храбре мушкарце и жене у униформама у најбољем издању када смо спасавали отету децу и када смо извели пред лице правде Тијаниног убицу.”

Вучић је поручио да треба још више да радимо на том плану и још жешће да се боримо против нарко-дилера. „Као и против оних које смо хапсили у претходној години, али се плашим да правосуђе и тужилаштво можда нису имали довољно доказа или не знам шта је било у питању, али ефективност и ефикасност нисмо довољно показали”, рекао је Вучић.

——————————————————————————————–

Обезбеђени јефтинији лекови

Наводећи да је влада за протеклу годину дана рада успела да обезбеди јефтиније лекове у довољним количинама, премијер Вучић је најавио унапређење здравства у наредном периоду: „Здравство је било на последњем месту у Европи, започели смо знатне промене. Оно што смо радили тек је почетак у обнови великих и важних објеката, центара и највећих домова здравља.”

——————————————————————————————–

Борба за бољу просвету

Говорећи о образовању, Вучић је нагласио да је оно саставни део напретка сваке земље и најавио да ће борба за бољу просвету и образовање бити нешто најважније за Србију што ће влада морати да предузме од 2015. до 2017. године: „Напори су били усмерени ка модернизацији наших установа. Министар Срђан Вербић борио се са оправданим захтевима наших просветара и нисам сигуран да смо имали довољно времена за озбиљније реформе, за увођење дуалног образовања у што више градова и места у Србији и друго”, навео је премијер.

——————————————————————————————–

Кнез и „коњ”

Александар Вучић наводи да је свестан да се највећи број грађана Србије радује напретку земље и уме да види, осети и поштује рад, упркос онима који ће свему да пронађу замерку. Он је рекао и да се није превише надао добром односу медија и јавности.

С тим у вези је споменуо кнеза Михаила, указујући да је некима сметало што је изградио Народно позориште, што је допринео европеизацији Србије, ослобађао и штитио градове од Турака… „Прво смо га убили, а после смо га прогласили за ’коња’, па сам на лецима за недавни митинг видео да пише: ’Налазимо се код коња у пет’. Да ли ће Хрвати некада рећи да се налазе на плацу код коња или код бана Јелачића, Албанци на тргу код коња или Скендербега, Руси на Тргу код коња или споменику Петру Првом. Њима Петар Први није коњ, само га део нас уместо Михаило назива коњ”, закључио је Вучић.

——————————————————————————————–

Вучић: Добро ми је, биће ми боље

„Добро ми је, биће ми боље.” Овим речима је премијер Александар Вучић одговорио представницима седме силе на питање о свом здравственом стању. Захвалио је новинарима на интересовању за његово здравље, али ништа више није желео да каже о томе.

Многе грађане је заинтригирало какве заправо здравствене тегобе осећа премијер јер прекјуче први пут није присуствовао седници Главног одбора СНС-а у Сремској Митровици, али ни потписивању уговора о пројекту „Београд на води”.

У лекарским круговима се могло сазнати да се Вучић ових дана осећа лоше због кардиоваскуларних проблема, са којима већ дуго муку мучи. Због проблема са срцем и високим крвним притиском, незванично се сазнаје, повремено посећује лекаре на Војномедицинској академији, где је неопходно да, с времена на време, због исцрпљености добије и инфузију.

У августу 2012. године обелодањено је да је Вучић био у ВМА због тегоба са срцем и колапсом организма, али је на лични захтев отпуштен из болнице. У марту прошле године први човек СНС-а је непланирано отишао у Москву, наводно због прегледа код врхунских руских лекара, али о томе по повратку из ове земље није јавно говорио.

У неким интервјуима премијер је изјављивао да нерадо одлази код лекара, али да је склон паду имунитета, да увек са собом носи паковање витамина Це и да најрадије пије чај од камилице.

Д. Д. К.

——————————————————————————————–

Коп исушен у складу с роковима

Премијер Србије изјавио је јуче да су радници предузећа „Јужна Бачка”, који су исушивали површински коп „Тамнава–Западно поље” у РБ „Колубара”, завршили тај посао у року и да није било кашњења и плаћања пенала.

Према његовим речима, радници на исушивању нису пробили рокове, нити платили пенале, будући да је продужење одобрила Светска банка.

Танјуг

——————————————————————————————–

Из „Колубаре” 29 милиона тона угља

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће у јуну бити потпуно обновљена производња угља у Рударском басену „Колубара”, после прошлогодишњих поплава, као и да ће ове године у Рударском басену „Колубара” бити достигнут ниво производње од 29 милиона тона угља.

Он је навео да би то био успех за целу Србију, не само за „Колубару”, јер нам то драматично подиже бруто домаћи производ и увећава производњу електричне енергије.

Танјуг 

——————————————————————————————–

Фактор плус: половина грађана од владе очекује бољитак

На годишњицу актуелне Владе Србије очекивања грађана од ње су и даље велика, показују резултати истраживања јавног мњења које је агенција Фактор плус спровела од 17. до 24. априла на узорку од 1.200 испитаника. Чак 51 одсто њих је рекло да од Владе Србије очекује бољитак у наредном периоду, а песимиста је, то јест оних који мисле да ће бити горе него што јесте – 20 одсто.

ocekivanja

На питање шта грађани највише замерају премијеру Александру Вучићу и Влади Србије, 46 одсто испитаника је рекло да замера смањење пензија и плата у јавном сектору, на изостанку реформи јавног сектора и државне администрације замера 36 одсто, на превеликом присуству у медијима 31 одсто, на вишку ауторитарности у руковођењу државом 27 одсто, док 17 одсто испитаника има примедбу на гушење слободе медија. Влади и Вучићу 44 одсто није замерило „ништа посебно”.

pol_rad-Vlade-Srbije

„Оно што је занимљиво јесте то да су грађани препознали оно што је изостало, а то је изостанак реформе јавног сектора и државне администрације, њих 36 одсто”, прокоментарисао је политички аналитичар Дејан Вук Станковић приликом представљања резултата овог истраживања.

pol_Sta-zamerate-Vucicu

Грађани у раду владе највише цене изостанак крупних афера и финансијских малверзација (61 одсто), борбу против криминала и корупције (58 одсто) и велике државне пројекте, попут „Београда на води” и „Ер Србије” (53 одсто), али и политику добрих односа са ЕУ, Русијом, САД, Кином (49 одсто).

(Политика, 26. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4hACategories: Вести над вестима

2 replies

  1. Ако знамо да је џеп Александра Вучића толико здрав да може да бившој жени поклања наруквицу са 32 брилијанта (сама се хвали и показује пријатељицама) и да сина школује у најскупљој приватној средњој школи у Србији, е онда знамо колико су наши џепови здраво празни 🙂

  2. Можда би Уредништво могло, да нас поштеди моћникових „генијалних“ мисли.

    @Срђан КрунићНије ми јасно о којој се „бившој“ жени ради? С обзиром, да се бавио „високом“ политиком у време када му је супруга изгубила дете, као да су на све стране „бивше“?

Оставите коментар