Емир Кустурица: Доба нових краљева

Демократија је у кризи, јер је то данас политички рецепт тотално независан од капитализма.

Главне економске токове сада договара политичко подземље, потпуно отргнуто од оних европских институција, које су, наводно, демократске. Све се, наиме, решава у кабинетима Ангеле Меркел или Франсое Оланда.

Извор: Reuters

Извор: Reuters

Зато је и могуће да Грчка, иако је „друг члан“, у тој европској скупштини може да пева само додолске песме. Биће јој због тога задато нешто што не жели.

Па, где је онда ту демократија?

Стразбур, та скупштина, служи искључиво да потврди оно што се велики договоре, а што им Американци дошапну. Демократија није нашла решење за изазове у које је упао капитализам. То је сада неолиберални монархизам, то су полуприватна већања нових „краљева“ из којих излазе пресудне одлуке.

А парламент?

Нити је одговоран, нити одређује путању развоја, или било чега другог. А ови што седе по тим скупштинским салама, појма немају шта су се ови савремени краљеви подземља уопште договорили. Имају само плате, дневнице и привилегије.

Али, ето, демократију немају.

(Новости/Искра, 15. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-45yCategories: Преносимо

3 replies

  1. Од демократије није до данас ништа боље измишљено у владавини. А, вала, то је ситем који се претворио у нешто што најчешће ништа не ваља. Најгоре је што у речи „демократија“ то „демо“ асоцира на „народ“. А тај систем је обично буквално антинародни.

  2. Finansijski kapital je izigrao demokratiju – pretvorio je u svoju suprotnost, u vladavinu oligarha i profita, gde se demos (narod) evidentira samo kroz profit, kao radna snaga……Nema demokratije za narod niti osnovnih ljudskih prava. Sloboda je samo
    nedokuciv privid a kad snaga nadjaca um uvek dolazi do velikih ratova.

Оставите коментар