Владимир Путин: Украјинци и Руси су један народ

Почела директна линија са Владимиром Путином!

Москва традиционално организује годишњу редовну директну линију са Владимиром Путином. Милиони грађана Русије постављају различита питања своме председнику. Један од најважнијих политичких и медијских догађаја у земљи почиње тачно у 11:00 по београдском времену.

putin-direktna-linija

Ово је тринаеста по реду директна линија са председником Путином. Питања је могуће постављати на све доступне начине, неколико дана пре почетка директне линије. Овакав формат контакта руског председника са руским народом веома је популаран.

Председнику се већ обратило преко два милиона грађана. Грађани Русије постављају питања о свим темама које их интересују, често су то веома занимљива видео-обраћања. Сви очекују од председника уобичајену искреност и отворене одговоре на сва питања. Током четири сата Путин обично стигне да одговори на 70-80 питања. Ове године се очекује да ће у питањима доминирати спољнополитичка тема.

Редакција „Руске речи“ ће пратити директну линију у онлајн формату. Благовремено ћемо вас обавештавати о најважнијим изјавама Владимира Путина датим током конференције.

Путин: Украјинци и Руси су један народ

Владимир Путин сматра да су Руси и Украјинци један народ и не прави разлику између њих. Он је то изјавио током директне линије, одговарајући на питање зашто Русија даје Украјини попуст на гас, јефтину електричну енергију, угаљ и кредите.

„Политичка ситуација у земљи се мења, али људи остају. Сматрам да су Украјинци и Руси један народ. Ми пре свега помажемо људима“, рекао је Путин, наглашавајући да је Русија заинтересована да украјинска економија изађе из кризе.

Руски председник је такође рекао да се Русија неће мешати у украјинска питања, али да има право да се изнесе свој став.

Путин: Прошла година била је рекордна за Русију

У 2014. години Русија је остварила рекордни ниво у производњи нафте, усева и изградњи стамбених објеката, изјавио је Владимир Путин на годишњој директној линији.

„Реални БДП порастао је за 0,6 одсто, што је мали раст, али ипак раст.  Забележена је  рекордна производња нафте – 525 милиона тона. Имали смо такође једну од најбогатијих жетви до сада – 105,3 милиона тона. Постоји позитиван тренд и у другим индустријама“ , рекао је руски председник.

Поред тога, добри резултати постигнути су и грађевинској индустрији. Путин је истакао да су у овој области постигнути рекордни резултати још од совјетских и постсовјетских времена и да грађевинари имају чиме да се диче. „Никада нисмо имали овакве резултате. Саградили смо око 82 милиона квадратних метара стамбених објеката”, рекао је Путин.

Путин: Треба да искористимо санкције како бисмо постигли нове нивое развоја

„Не треба очекивати да ће санкције бити укинуте у скорије време, него их, напротив, треба искористити за економски развој земље“, изјавио је Владимир Путин током годишње „директне линије“.

„Одржан је разговор о санкцијама са предузетницима. Рекао сам им да тешко да можемо у скорије време очекивати укидање санкција. Али не ради се само о санкцијама, него о томе да ми треба да постигнемо напредније начине управљања у економији“, изјавио је руски председник.

„Русија није Иран, наша привреда је већа. Наша енергетика је више тржишно оријентисана. Треба да искористимо насталу ситуацију како бисмо постигли нове нивое развоја. Наше тржиште пољопривредних производа је било заузето страним производима, а сада смо га очистили. Раст производње је у овим условима неизбежан“, изјавио је Путин.

Путин: Ничега се нећемо бојати

Ако Русија сачува стабилну политичку ситуацију у земљи, не треба ничега да се плашимо. То је изјавио Владимир Путин током редовне годишње Директне линије.

„Ако будемо чували стабилну политичку ситуацију у земљи, ничега се нећемо бојати“, рекао је Путин.

„Сматрам да смо у управљању економијом поступили на оптималан начин. Имамо довољно ресурса. Ја контактирам са многим људима, осећам њихово расположење. Наш задатак је да прођемо тај пут са минималним губицима. То је могуће“, додао је председник.

Путин: Ниво јавног дуга САД је аларм за светску економију

Ниво јавног дуга САД је премашио БДП ове земље, а то је аларм не само за Америку већ и за целу светску економију, изјавио је Владимир Путин током годишње директне линије.

„У Еврозони, на пример, такође има превише проблема са дужничким земљама, чији дуг износи 174 одсто БДП-а“, рекао је Путин, уверавајући да ће руске власти, са своје стране, тежити да постигну високу стопу привредног раста, али да грађани неће осећати тај терет.

Путин: Ирански С-300 за Блиски Исток представљају фактор одвраћања

Узимајући у обзир ситуацију у Јемену, испоруке ракетних система С-300 Ирану за Блиски Исток представљају фактор одвраћања, изјавио је Владимир Путин током годишње директне линије.

„Приликом испорука нашег оружја на страно тржиште ми увек узимамо у обзир ситуацију у региону, па и када се ради о Блиском Истоку“, истакао је руски председник. Он је скренуо пажњу да је неопходно подстицати Иран да задржи флексибилан став поводом свог нуклеарног програма.

„Ми смо раније једнострано укинули испоруке и сада не видимо никакве препреке да се уговор обнови“, истакао је Путин. Осим тога, он је подсетио да се на испоруке овог типа не односи забрана УН.

Путин: Русија нема империјалне амбиције

Русија не намерава да обнавља империју, него да руским људима у иностранству обезбеди достојан живот, изјавио је Владимир Путин током годишње директне линије.

„Ми развијамо односе са Казахстаном и Белорусијом. Није наш циљ да их привучемо ка себи, него да људи живе боље, да границе буду отворене. Како би сви могли да говоре на матерњем језику и да живе са достојанством. Ми не намеравамо да обнављамо империју. Све је то нормалан природан интеграциони процес. То се догађа и у Европи, и у Азији, и у Латинској Америци. Ми немамо империјалне амбиције, али можемо да обезбедимо достојан живот Русима у земљама Заједнице независних држава“, изјавио је Путин.

Председник је такође истакао да се Русија са поштовањем односи према независности Украјине и према избору њеног народа.

Путин: Русија неће бити вазал Америке

Америци нису потребни савезници, њој су потребни вазали, али Русија не може да опстане у таквом систему односа, изјавио је Владимир Путин током годишње директне линије.

„Ми нисмо покварили односе са Западом. Ми се увек залажемо за нормалне односе са свим земљама. Али треба поштовати интересе Русије. Неким земљама су потребни вазали, говорим о САД. Русија не може да опстане у таквом систему односа, али ми смо увек спремни за сарадњу. Ми смо се 1990-их потпуно отворили и очекивали смо да ће се и други према нама тако понашати“, изјавио је Путин.

„Сетите се шта се догађало почетком 1990-их. Чим је Јељцин саопштио свој став према Југославији, сви су се окренули против њега. Али то не значи да ми треба да се љутимо. Још једном понављам: ми смо отворени за сарадњу“, изјавио је руски председник, истакавши да је бескорисно и бесмислено вршити притисак на Русију.  

Путин: Никоме не саветујем да Русију сматра непријатељем

Русија је велика нуклеарна сила и подједнако је велика част бити, како њен непријатељ, тако и пријатељ, али свакако не треба видети у Русији непријатеља. Ово је изјавио Владимир Путин током годишње директне линије.

„Ми смо велика земља са великим развојним потенцијалом. Ми смо велика нуклеарна сила. Бити наш непријатељ и пријатељ подједнако је почасно. Наши непријатељи су терористи, криминал итд. Ми никога од учесника међународне заједнице не сматрамо непријатељем. И не препоручујемо никоме да нас сматра непријатељем“, рекао је руски председник.

Путин: „Мистрали“ ни на који начин не утичу на одбрамбену способност Русије

Одустајање Француске од испоруке „Мистрала“ Русији према важећем уговору је лош знак, али ови бродови немају никакав утицај на одбрамбену способност руских Оружаних снага, изјавио је Владимир Путин током годишње директне линије.

„С тачке гледишта одржавања борбене способности за нас то нема никакав значај. Ми смо склопили те уговоре како бисмо пружили подршку нашим партнерима и обезбедили посао за њихова бродоградилишта. Сматрам да су Французи поштени људи и да ће нам вратити новац. Сви трошкови које смо имали треба да буду враћени. Без сумње, овај догађај доводи у питање поузданост наших партнера и ми ћемо то имати у виду“, изјавио је Путин.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-46PCategories: Вести над вестима

Оставите коментар