Александра Нинковић Ташић: Пупинова вера

Михајло Пупин читав живот трудио се да кроз своје речи и дела, укаже на снагу хришћанства, али и на место где се додирују физичка и духовна реалност. Наука и религија две су стране, истицао је Пупин, истих врата кроз која човек мора проћи на свом путу ка божанском.

Михајло Пупин

Михајло Пупин

Сигурност и љубав са којом је исказивао своју веру, остављали су снажан утисак на његове савременика. Владика Николај, Пупинов пријатељ, говорећи о великом научнику, говорио је о његовој непомућеној вери као извору снаге, надахнућа и љубави. На десетине радова о филозофији религије, огромна материјална помоћ коју је пружао Српској православној цркви, али пре свега делатан живот, у коме се могу јасно видети два симбола – Свети Сава, као Пупинов духовни водич и мајка Олимпијада, као лучоноша кроз свет православља, представљају оквир без кога данас не можемо разумети Пупинову науку, његова доброчинства, његово меценство и национални рад.

Штитећи српску културну и духовну баштину, наш великан финансирао је највеће и најлепше Монографије српских манастира – Дечана, Раванице, Манасије, Студенице и многих других. Обнављао је цркве, финансирао израду звона и црквене штампарије, помагао монасима. Мало је познато да је са Владиком Николајем, као супервизором, финансирао, али и уредио издање Српска православна црква, које је 1918. године изашло у Лондону, а које су писали Британци, показујући да нико пред делима непролазне лепоте и духа не може бити равнодушан.

Михајло Пупин и Владика Николај (Кликните на слику за увећање)

Михајло Пупин и Владика Николај (Кликните на слику за увећање)

На ову велику причу о вери Михајла Пупина, његовом хришћанском делатном животу, можемо само ставити зарез и повући се пред његовим речима. Сада издвајамо ове, изговорене пред највећим научницима Америке 1932. године, у тренутку када је добијао Џон Фрицову медаљу:

„У једној од слика ја видим тријумфално освајање свемира аутомобилском и аеронаутичком науком. Видим чуда дистрибуције енергије које стоструко повећавају комфор и креативну моћ човека, и ја сам одушевљен електричним таласима који клизе преко жица, или лутају свемиром доносећи на својим крилима говор и мелодију преко континената и океана у сваки кутак и угао ове земаљске кугле. Ово су нека од чуда нашег доба код којих су покретачке енергије топлоте и електрицитета приказале магију свог божанског порекла. Оне су начиниле физички део људског живота чак величанственијим од живота богова са Олимпа. Ово достигнуће доба енергије велика је слава.

Али духовна страна људског живота, представљена у другој слици, далеко је од ове… У овој другој слици ми видимо пустошење на свакој страни у буђењу најсмртоноснијег рата кога је свет икада видео. Свет се појављује овде као да стоји на ивици економског колапса, и ипак силне армије и морнарице  брзо  уништавају сиромашне остатке богатства нација, док милиони беспослених гладује. Најмрскије фигуре на овој грозној слици су страх и мржња, које, као два ружна демона, нервозно чекају са сваке стране граничних линија међу комшијским нацијама.

Стари крст у Идвору, за Пупина посебан Симбол вере

Стари крст у Идвору, за Пупина посебан Симбол вере

Протерајте ове демоне из људског срца и неће бити потребе да силне армије и морнарице чувају нашу безбедност од непријатељских суседа. Неће бити непријатељских суседа и ратови ће постати само умируће сећање на претходно варварско доба. Али божанске слуге наше цивилизације, покретачка снага топлоте и електрицитета, нису их протерале. Наука признаје да магија ове две исконске силе не може без помоћи прочистити душу човека и елиминисати отрове који су искварили њен духовни живот. Нама је потребна друга покретачка сила, која може продрети дубље него покретачке силе чак бесконачно минута електрона, у дубине људског срца. Ова потреба препозната је скоро пре 2000 година када је наш Спаситељ открио највећу покретачку силу у духовном свету и наложио нам да волимо Господа нашег Бога, и да волимо наше ближње као себе.

Ово је била порука надолазећег доба енергије у духовном свету. Али ово доба још није стигло. Човечанство још није дошло до највеће покретачке силе у духовном свету, а без њеног присуства покретачке силе топлоте и електрицитета не могу дати свој пуни допринос развоју духовног живота човека.

Љубав према вечној истини и њихов рад да открију ову истину за добробит човечанства водио је научнике и инжењере до њихових великих успеха. Ови тријумфи љубави убедиће безвољни свет да ће победнички тријумф покретачке силе љубави коју је Христ открио бити највећи тријумф доба енергије.“

Александра Нинковић Ташић је председница Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-44mCategories: Аз и буки

Tags: ,

Оставите коментар