Мафија продаје српске иконе са КиМ (преглед штампе 4-5. 4. 2015)

Субота, 4. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић оценио је да Војислав Шешељ није толико ни важан ни моћан да би могао да дестабилизује регион, али да уноси немир. Београд се и у погледу војних савеза нашао између Истока и Запада. Кирби је изјавио да су Срби „помало шизофренични“. Реструктурирање јавних предузећа којима заштита од наплате поверилаца траје до 31. маја, биће удар на економски систем државе. Метеоролози прогнозирају обилне пљускове и изливање река од овог викенда. За пад војног хеликоптера, како се наводи у извештају, одговорна је посада. Обдукцијом је утврђено да је пилот имао алкохол у крви. Диковић није био обавештен о лету. Кошаркаши Звезде изгубили су меч од Жалгириса у Каунасу а Марјановић је ушао у историју Евролиге. Црној Гори прети дисквалификација са Европског првенства због инцидента на утакмици против Русије

Београд, 03.04.2015 - помен српском филозофу и просветитељу Доситеју Обрадовићу у Саборној цркви

Београд, 03.04.2015 – помен српском филозофу и просветитељу Доситеју Обрадовићу у Саборној цркви

Јосиповић: Шешељ није ни важан ни моћан

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић за Данас каже да су изјаве председника Томислава Николића и премијера Александра Вучића након новог испада Војислава Шешеља, биле коректне и да показују жељу за наставком сарадње. „Исто могу рећи и за умерену и добру реакцију наше председнице Грабар Китаровић. Ипак, поново се враћам на тезу како је на владама да учине одлучне кораке у решавању отворених питања и тиме убрзају развој односа“, истиче он. Јосиповић је оценио да је Шешељ „протагониста говора мржње и ратни хушкач“. „То сигурно уноси незадовољство, па и страх, и код жртава, и код свих грађана који желе мир. Не бих прецењивао Шешељев потенцијал да дестабилизује регион, није он толико важан ни толико моћан. Али сигурно уноси немир и квари односе међу људима и државама“, истакао је Јосиповић.

Београд, 03.04.2015 - председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ присуствовао је данас наставку поступка за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића у Палати правде

Београд, 03.04.2015 – председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ присуствовао је данас наставку поступка за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића у Палати правде

Београд између Истока и Запада

Време хладног рата је одавно прошло. Србија је, како многи кажу, „преспавала пад Берлинског зида“, али када се коначно пробудила – открила је да се опет налази стешњена између источног и западног војног савеза, пише Политика. Уместо Варшавског пакта, НАТО је од 2003. добио новог такмаца, Организацију договора о колективној безбедности. Иако бројчано мањи, са свега шест чланица, у поређењу са НАТО који има 28, војни савез ОДКБ са Русијом на челу, заузима огромну територију у срцу Евроазије. Обе организације, како оцењују стручњаци, поред класичних војних, све више добијају политичке, па чак и економске функције, па је зато НАТО и ОДКБ правилније називати војно-политичким савезима, наводи лист.

Вухлехирск, 03.04.2015 - дистрибуција хуманитарне помоћи Црвеног крста становништву на истоку Украјине

Вухлехирск, 03.04.2015 – дистрибуција хуманитарне помоћи Црвеног крста становништву на истоку Украјине

Кирби: Срби су помало шизофренични

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби рекао је да јуче да су Срби „помало шизофренични“, јер их срце вуче ка Истоку а глава усмерава ка Западу, преносе Новости.

„Постоји забуна у вези са тим избором. Ви ћете наставити да имате пријатеље и на Истоку и на Западу, сада их имате и у САД и у Русији. Међутим, сада се не поставља питање пријеља, већ питање интереса Србије. Морате да спроведете све реформе како бисте пришли Европској унији. Остало су лажни избори“, рекао је Кирби. Амбасадор САД је навео да је интерес Србије да ствара друштво у којем људи могу да се запосле, у којем млади могу да виде будућност у својој земљи. „Верујем у потенцијале Србије, видео сам довољно примера успеха у земљи. У последња два века много људи је одавде отишло и успело у мојој земљи, као што су Пупин или Тесла. Волео бих да у будућности видим исте такве успехе, али у Србији“, додао је Кирби.

Реструктурирање удар на економски систем

Љубомир Шубара, директор Агенције за приватизацију, изјавио је да шест година није објављена ниједна продаја предузећа и да је жалосно што смо под притиском Светске банке почели да завршавамо приватизацјиу, иако је то требало да се уради одавно, без ичијег притиска.

„Предлог новог закона о приватизацији о посебној продаји имовине и капитала је грешка. Ја сам против продаје имовине. Кроз стратешка партнерства и продају капитала то смо могли брже и боље да завршимо. Сада ћемо то покушати да урадимо и за месец дана ћемо имати ефекте“, каже Шубара у интервјуу за Политику. Заштита 162 предузећа у реструктурирању од наплате поверилаца престаје да важи 31. маја. Шубара каже да тај „дан Д“ може да поремети економски систем. „Колико год су те фирме скрхане, ипак су то комплекси који запошљавају око 40.000 људи“, наводи он.

Обилне падавине и опасност од изливања река

Април ће Србији донети пљускове а први већи пљусак нас очекује сутра, када ће бити проглашен други степен упозорења од поплава, објављује Блиц. Тада ће се излити неколико река широм Србије а и могућност од нових клизишта ће бити знатно већа. „Већ данас ће почети падавине, али ударни дан ће бити недеља, када ће нарочито на југу и у појединим крајевима централне Србије за 24 сата пасти и до 40 литара по метру. То упућује све на додатни опрез“, каже Горан Михајловић из РХМЗ, који је додао да ће у Београду за викенд пасти и до 20 литара по метру квадратном. Пораст водостаја прогнозиран је на Колубари, Љигу, Тамнави, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Топлици, Западној и Јужној Морави а већ је извесно да ће се те реке у неком моменту и излити из својих корита. Ипак, метеоролози сматрају да нема места паници јер ће падавине бити далеко мање од оних које су Србију погодиле у мају прошле године.

За пад хеликоптера одговорна посада

За пад војног хеликоптера 13. марта примарно је одговорна посада, почетна су сазнања Вишег јавног тужилаштва у Београду, пише Данас. У саопштењу тужилаштва се додаје да део одговорности за трагедију у којој је страдало седам особа сноси и један број активних припадника Војске Србије. Наводи се и да има индиција за евентуалну одговорност одређеног броја цивила, односно контролора лета на аеродрому „Никола Тесла“. Тужилаштво је ова сазнања назвало почетним, добијеним у првој фази утврђивања чињеница и околности под којима се догодила несрећа, на основу анализа и мишљења Комисије за испитивање узрока удеса војног ваздухопловства. У тужилаштву су навели да ће спровести даље истражне радње, ради потпуног утврђивања свих релевантних чињеница повезаних са тим догађајем. Према почетним сазнањима, као главни кривац означен је пилот Омер Мехић.

Пилот био под дејством алкохола

Према првим информацијама из извештаја комисије за испитивање узрока несреће, пилоту Омер Мехићу је на обдукцији пронађено 0,68 промила алкохола у крви, односно 1,3 промила у урину, преносе Новости. Претпоставља се и да Мехић није био једини у хеликоптеру који је био под дејством алкохола. Обдукциони налаз је достављен и породицама настрадалих летача, али неће моћи да буде објављен пре сагласности најближе фамилије. Тужилаштво располаже и озбиљним индицијама да је трагедији хеликоптера код Сурчина претходио низ неправилности и одступања од правила летења. У извештају је констатовано и одступање од редовне праксе у авијацији, која подразумева обавезан лекарски преглед посаде пре полетања на задатак.

Диковић није био обавештен о лету

Иницирање хитног превожења тешко оболеле бебе, како стоји у извештају комисије а преноси Политика, иницирао је министар одбране Братислав Гашић, позивом генерала Предрага Бандића у 19.26 кобне вечери 13. марта. Генерал Бандић је затим звао вођу дежурне екипе на аеродрому Батајница а хеликоптер је полетео са Батајнице у 20.08. Испоставило се да је дошло до пропуста у ланцу командовања. Испоставило се и да нико није о полетану хеликоптера обавестио генерала Љубишу Диковића, начелника Генералштаба Војске Србије. Он за ову акцију сазнаје тек у 21.12. Такође, посада је летела према ВМА у Београду а када се јавила контроли лета на београдском аеродрому, добила је информацију да очекује слетање на аеродрому „Никола Тесла“ и да је ту организован комплетан прихват бебе.

Мајами, 04.04.2015 - најбољи светски тенисер Новак Ђоковић победио је у мечу против америчког тенисера Џона Изнера у полуфиналу мастерс турнира у Мајамију, 2:0; 7-6.6-2

Мајами, 04.04.2015 – најбољи светски тенисер Новак Ђоковић победио је у мечу против америчког тенисера Џона Изнера у полуфиналу мастерс турнира у Мајамију, 2:0; 7-6.6-2

Звезда изгубила од Жалгириса и у Каунасу

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да се реванширају Жалгирису за евролигашки пораз у Београду, изгубивши од овог ривала и у Каунасу са 76:70, пише Блиц. Меч је одигран у оквиру 13. кола Топ 16 фазе Евролиге, из којег ни један ни други тим неће проћи даље због својих ранијих остварења у овој рунди надметања а чинило се да ће овога пута Београђани тријумфовати, јер су великом серијом надокнадили 13 поена заостатка. Али, у завршници су ипак поклекли. И пре овог меча било је познато да ни један ни други тим немају шансе да се домогну наредне фазе: Жалгирис због доташањег учинка 4-8 а Звезда због 3-9, услед чега је претпоследња на табели групе, па јој је пажња усмерена на припреме за полуфиналну серију АБА лиге. Ту ће се, у борби за три победе, са Партизаном надметати за пласман у финале, уједно и у Евролигу.

Марјановић ушао у историју Евролиге

Кошаркаш Црвене звезде Бобан Боби Марјановић ушао је у историју Евролиге као играч са највише „дабл-даблова“ у једној сезони. Марјановић је у поразу Звезде од Жалгириса постигао 14 поена и имао 12 скокова, пише Курир. Кошаркашу Звезде је ово био 15. „дабл-дабл“ учинак ове сезоне у Евролиги. Центар је оборио рекорд некадашњег играча Жалгириса Таноку Берда, који је у сезони 2004/2005. иамо 14 „дабл-даблова“. Марјановић ће имати прилику да поправи овај рекорд, пошто ће Звезда у последњем колу фазе Топ 16 Евролиге играти против Панатинаикоса. Он ће покушати на мечу са грчким клубом да обори још један рекорд, и то по броју укупних скокова у сезони у Евролиги. До сада је у сезони сакупио 240 скокова а прву позицију држи турски репрезентативац Мирсад Турчан који је у сезони 2002/2003, док је играо за Монтепаски, имао 248 ухваћених лопти.

Каунас, 03.04.2015 - утакмица 13. кола Топ 16 Евролиге Жалгрис - Црвена звезда, 76:70: Бобан Марјановић

Каунас, 03.04.2015 – утакмица 13. кола Топ 16 Евролиге Жалгрис – Црвена звезда, 76:70: Бобан Марјановић

Црној Гори прети дисквалификација са ЕП

Судија међународног Суда за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани Лучо Колантуони верује да ће прекинути меч између Црне Горе и Русије у Подгорици бити регистрован службеним резултатом у корист гостију. Та утакмица Г групе квалификација за првенство Европе прошлог петка је прекинута већ у првом минуту, подсећа Курир, пошто је руски голман Игор Акинфејев погођен са трибина бакљом у главу и морао је да буде пребачен у болницу где су му дијагностификоване опекотине на врату и блажи потрес мозга. Упркос томе, судија је после дужих консултација одлучио да настави меч а дефинитивно га је прекинуо у 68. минуту након поновљеног инцидента црногорских навијача који су тврдим предметом погодили противничком играча Комбарова. Поред тога, каже Колантуони, Црна Гора може да буде и дисквалификована из даљих борби за пласман на Европско првенство.

Цео текст прочитајте ОВДЕ

Данијела Ћировић

Недеља, 5. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Анкара, 04.04.2015 - протест турских синдиката у Анкари

Анкара, 04.04.2015 – протест турских синдиката у Анкари 

Због пада радарског система у Србији, јуче је на кратко био ометен авиосаобраћај а летови су били усмеравани на провајдере у региону. Српска православна црква обележила је Лазареву суботу и Врбицу. Из Хидрометеоролошког завода кажу да ће кише бити, али не и потопа. Звезда је изгубила од Новог Пазара. Партизан је био бољи од Радничког и сада бежи црвено-белима за пет бодова. Аутобус са фудбалерима Фенербахчеа изрешетан је на повратку из Истанбула

Београд, 04.04.2015 - прослава Суботе праведног Лазара - Врбице у београдској Саборној цркви

Београд, 04.04.2015 – прослава Суботе праведног Лазара – Врбице у београдској Саборној цркви 

Небо без авиона, пао радарски систем у Србији

Специјализовани портал који прати стање у авиосаобраћају Флајтрадар24 навео је да је у Србији био ометен авиосаобраћај због пада радарског система. Ипак, било је малих, краткотрајних проблема са радарским системом који нису изазвали никакве велике последице, пише Курир. Чак и у тренутку пада система, све је било у функцији јер је постојао „бекап“. Контрола летења Србије и Црне Горе приметила је потенцијални проблем са софтвером, до кога ипак није дошло, али је из превентивних разлога, у координацији са Европском организацијом за безбедност ваздушне навигације – Јуроконтрол из Брисела, прекинула полетања и слетања свих путничких авиона у зони своје надлежности, док је у међувремену саобраћај поново успостављен, изјавио је синоћ портпарол СМАТСА Срђан Предојевић.

„У тренутку када смо приметили потенцијални проблем са софтвером, авиони који су били у ваздуху су усмерени ка другим провајдерима у региону, па ниједног тренутка безбедност није била угрожена, јер се та процедура и примењује управо из тих разлога“, нагласио је он.

Техеран, 04.04.2015 – славље у Техерану после постизања споразума на састанку у Лозани о нуклеарном програму Ирана

Спас у пензијама

Стари у Србији постали су главни ослонац потомству, пише у Новостима под насловом „Пола милиона породица живи од пензионера“. Пензије често представљају једини приход чак за три генерације, објављује овај лист.

Презиме као улазница у политику и економију

Ако ти је деда био конгресмен и твоје шансе да се нађеш у Конгресу веће су за 28.000 пута него обичних смртника, показало је једно истраживање објављено у Њујорк тајмсу а преноси Политика. Можда у Србији тај проценат није исти, али је формула за успех идентична. Деценије иза нас показују да је презиме на гласу кључ који сва врата отвара. Речју, статус је наследна појава. Презивати се Буш, Клинтон или Кенеди у Америци је нешто што је сваком члану ових политичких династија улазника у клуб политичке и економске елите баш као што је у Србији била велика предност ако си носио презиме Минић, Ђилас, Тадић, Марковић, Стамболић, у Хрватској Туђман, у Босни Изетбеговић или Поздерац а у Словенији Церар. Довољно је било и бити им бар близак сродник, кум или пријатељ. Правила су и данас иста, наводи лист.

Београд, 04.04.2015 - Скупштина Друштва судија Србије

Београд, 04.04.2015 – Скупштина Друштва судија Србије

СПЦ обележила Лазареву суботу и Врбицу

Српска православна црква и верници јуче су славили Лазареву суботу и празник Врбице. Лазарева субота је сећање на догађај у Витанији, пишу Новости, где је живео млади човек Лазар са сестрама Мартом и Маријом, који је са свим појединостима описао јеванђелист Лука. На вест о смрти Лазаревој, Исус је дошао у Витанију где је његов пријатељ већ четири дана био сахрањен. Дошао је до гроба, наредио да се склони гробни камен и позвао Лазара да изађе, што је он и учинио, каже предање. Овај догађај сматра се хришћанском победом живота над смрћу и наговештај Христовог страдања и васкрсења, у којем је основа новозаветне вере. СПЦ истог дана слави и празник Врбице, који почиње вечерњим богослужењима, када се у храмове уносе врбове гране – на обред благосиљања врбе које су симбол палминих грана којима је народ поздрављао Христа када је дан после, на Цветну недељу, ушао у Јерусалим. У СПЦ је Врбица дечји празник јер је Христ, улазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско.“

Београд, 04.04.2015 - Београдски надбискуп Станислав Хоцевар служио је Ускршње бдење у Катедралној цркви Успења блажене девице Марије

Београд, 04.04.2015 – Београдски надбискуп Станислав Хоцевар служио је Ускршње бдење у Катедралној цркви Успења блажене девице Марије

Покрадене цркве на КиМ

Новости објављују „шокантно откриће светске царинске организације“. Реч је о трговини украденим уметничким предметима, у тексту под насловом „Мафија продаје српске иконе“. На тржишту су драгоцености из 35 светиња са Косова и Метохије, пише у овом листу.

Тодоровић: Кише ће бити, али не и потопа

Кише ће, извесно, покварити други дан викенда а прве капи можда падну и у суботу на недељу, најавио је Недељко Тодоровић из Републичког хидрометеоролошког завода Србије. Према његовим речима, до сутра ће на подручју Београда пасти до 20 милиметара кише. Хидролози предвиђају, објављује Политика, на Колубари с притокама и Јадру водостаје који ће се наредних дана кретати око границе редовне одбране од поплава. Очекује се пораст локалних потока и бујичних токова, па хидролози упућују на пажљиво праћење тих вода. Тодоровић истиче да су прогнозе светских сервиса да нашој земљи предстоји пролећни потоп – непоуздане. У РХЗС-у наглашавају да они пет дана унапред извештавају о опасним метеоролошким и хидролошким догађајима, и то би требало да је довољно времена за одговарајуће реаговање одговорних у систему заштите и спашавања. Појаве попут поплава не могу се предвидети ни 15 а камоли месец дана унапред, каже Тодоровић, коментаришући прогнозу светског метео сервиса „Акуведер“, лансирану крајем фебруара.

Нови Петривци, 04.04.2015 - украјински председник Петро Порошенко у војној бази надомак Кијева

Нови Петривци, 04.04.2015 – украјински председник Петро Порошенко у војној бази надомак Кијева

Звезда изгубила од Новог Пазара

Фудбалери Црвене звезде први пут су у историји надјачани од Новог Пазара пошто су у 21. колу Јелен Суперлиге поражени са 2:1 пред празним трибинама крај Јошанице. Црвено-бели су прекинули низ од четири победе у низу а због успеха црно-белих, сада заостају свих пет бодова за водећим Партизаном, пише Блиц. Промашила је Звезда много прилика, пре свега Јовић и Паркер а иако ни Пазарци нису искористили неке сјајне шансе, дошли су до великог подвига храбром и отвореном игром. Гостујући тим није успео поштено да запрети екипи која је храбро наступила, освојила три бода и оставила какве-такве шансе да се докопа треће позиције која води у Европу.

Партизан у предности за пет бодова

Фудбалери Партизана су на најбољи начин искористили пораз Црвене звезде у Новом Пазару, савладавши уз мајсторије капитена Саше Илића истим резултатом Раднички из Крагујевца, чији су играчи на несвакидашњи начин одржали протест због неисплаћених плата, и то када је меч почео, преноси Блиц. Овим тријумфом, црно-бели су после 21 од 30 кола стекли пет бодова предности у односу на другопласираног браниоца титуле. Сам меч је почео невероватном сценом – сви фудбалери Радничког сели су на терен стадиона у Хумској, протестујући тако скоро читав минут јер више месеци нису примили плату. Утакмица је потом почела по обичају, након што је судија дао знак. Црно-бели су дошли до плус пет у односу на Звезду, и то пред гостовање шестопласираном ОФК Београду у наредном колу Јелен Суперлиге, у којем ће „вечити ривал“ угостити чачански Борац.

Београд, 04.04.2015 - утакмица 21. кола фудбалске Јелен Суперлиге Партизан - Раднички Крагујевац, 2:1

Београд, 04.04.2015 – утакмица 21. кола фудбалске Јелен Суперлиге Партизан – Раднички Крагујевац, 2:1

Изрешетан аутобус са фудбалерима Фенербахчеа

Непознати изгредници пуцали су на аутобус са фудбалерима Фенербахчеа, који су се враћали са утакмице против Ризеа у 26. колу турског првенства. Фенербахче је победио 5:1 и преузео прво место на табели са 56 бодова. Међутим, преноси Курир, по повратку екипе из Истанбула догодиле су се шокантне ствари. Према информацијама турских медија, напад се догодио у близини аеродрома у Трабзону. Према првим извештајима, има повређених а у унутрашњости аутобуса виде се бројни трагови крви. Возач аутобуса је тешко повређен и хитно је пребачен у болницу. Он је у критичном, али стабилном стању. Синоћ није било прецизних информација да ли је и неко од фудбалера повређен. Турска полиција реаговала је тако што је обезбеђивала аутобус на даљем путу до аеродрома.

Данијела Ћировић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин)

Јеменски шеф дипломатије тражи копнени напад на своју земљу

Риад Јасин, који води ресор из саудијске престонице, позвао је арапску коалицију коју предоводи Ријад, да што је пре могуће крене и у нови вид напада на Јемен

Шеф дипломатије Јемена Риад Јасин позвао је у уторак да се против побуњеничке групе Хути, због којих је Саудијска Арабија почела ваздушну инвазију на земљу 26. марта, што пре крене и у копнене нападе. Јасин је прецизирао да арапске коалиционе снаге треба што је пре могуће да крену у ову врсту интервенције, „како би се заштитила инфраструктура и спасио окупирани Јемен“.

riadjasin

Јасин је у разговору за саудијску Ал Арабију оптужио шиитске Хуте да су увукли Јемен у рат а ова ТВ станица подсећа да Ријад предводи коалицију од десет регионалних земаља које бомбардују „побуњенике које подржава Иран и јединице које су повезане са бившим јеменским председником Али Абдулахом Салехом“. Саудијска Арабија истакла је да неће престати са нападима док Хути не обуставе побуну против актуелног шефа државе Абедрабоа Мансура Хадија, који је побегао из Сане у Аден а затим у Ријад, тражећи посредовање ове заливске земље у преговорима, а затим и војну интервенцију.

Ријад: Ми се не залажемо за рат

Шеф дипломатије Саудијске Арабије принц Сауд ал Фејсал потврдио је у уторак да ће кампања, названа операцијом „Одлучујућа олуја“ бити настављена док год Јемен не буде „стабилан и уједињен“, чиме се, наводи он, „брани легитимитет“ у овој земљи.

„Ми се не залажемо за рат“, навео је принц Сауд: „Али смо за њега спремни.“

Јасин је додао да његово министарство тренутно послује у Ријаду, одакле се обављају сви послови ресора.

Коалиција под вођством Саудијаца блокирала је луке у Јемену почетком недеље. Генерал мајор Ахмед ал Асири објаснио је да никоме није дозвољено да напусти обалу а да претходно није проверен, те да ће војне снаге контролисати све бродове који долазе и одлазе, укључујући и оне за које се сумња да кријумчаре људе и оружје. Мидлист монитор објављује да коалиција покушава да спречи Хуте да обнове наоружање, и то након што је успела да бомбардује и преузме контролу над небом и већином аеродрома. Асири је прецизирао да коалиција покушава да спречи Хуте да се приближе Адену или северној граници Јемена према Саудијској Арабији.

Верује се да јединице Хута подржава Иран, што су и Техеран и побуњеници демантовали.

Џубеир: Крив Иран, а не Саудијци

Саудијски амбасадор у САД Адел бин Ахмед ал Џубеир, који се чешће оглашава од започињања ваздушне операције, и сам је истакао у уторак да је „Одлучујућа олуја“ предузета да би се заштитио народ Јемена и његова легитимна власт а не да би се започео рат између Ријада и Техерана, преноси саудијски Араб њуз.

„Кампања се води против групе коју подржавају Иран и (шиитски) Хезболах“, назначио је Џубеир.

Упитан о могућностима успешне коегзистенције Саудијске Арабије и Ирана у региону, Џубеир је рекао да се Ријад суочава са „многим агресивним потезима од стране Ирана, док краљевина то не чини“.

„Пружили смо руку пријатељства Иранцима, али они је одбијају већ 35 година. Желимо пријатељске односе са њима јер је то добро за регион. Али, ово што се тренутно догађа, резултат је деловања Ирана а не краљевине“, рекао је амбасадор, који је раније назначио да је Ријад „био присиљен на војну акцију након што су сви други напори пропали“.

Џубеир је на питање о могућем копненом нападу на Јемен, истакао да је ваздушна кампања тренутно довољна „да би се постигао циљ“ војне операције.

Поређење са Израелом

С друге стране, иранска ПресТВ објавила је истог дана да је хиљаде људи изашло на улице широм Ирака како би протестовало против саудијске агресије на Јемен. Они су носили транспаренте и постере лидера Ансарулах покрета Абдул Маика ал Хутија. Ирачани су се окупљали у Багдаду, Басри…

Комесар УН за људска права Заид Рад Заид ал Хусеин упозорио је да је Јемен на ивици „тоталног колапса“, подсетивши да је више десетина цивила убијено од почетка ваздушних напада. Више од 90 цивила је погинуло а 370 их је рањено од почетка војне операције 26. марта. ПресТВ преноси и мишљење професора са Бингамтон универзитета у Њујорку Џејмса Петраса који је оценио да Саудијци изазивају да људи у Јемену ступе у радикалније организације, те да се Ријад „игра ватром“ јер није у позицији да наметне власт у Јемену.

Аналитичари Мидлист монитора упоредили су Саудијску Арабију са Израелом, с обзиром на чињеницу да имају највише утицаја у региону и највећу подршку Запада а да приде „систематски крше људска права“. Иако на различите начине, обе земље гаје верски фундаментализам и обе су се подигле против „арапског пролећа“ 2011. године.

Аутор Д. Ћировић

Извор Балканмагазин, 03. април 2015.

(Нови стандард, 5. 4. 2015)

Мирослав Лазански: Ко мари за мишљeње оних 90 одсто грађана који неће у НАТО?

lazanski-pol-200Председник Социјалдемократске странке и бивши шеф државе господин Борис Тадић изјавио је „да ће Србија врло озбиљно морати да размотри могућност посебних савеза са НАТО-ом, можда чак и пуноправно чланство у тој алијанси у будућности”.

„То питање мора нормално да се продискутује у јавности, а не да говоримо како је сјајна политичка неутралност, ако знамо да је економски неодржива у наредних 20 година”, рекао је господин Тадић за РТС. Наводећи да то није популарно рећи, јер иза те политике данас стоји од пет до десет одсто становника, Тадић је даље рекао како „грађани треба да буду свесни да је НАТО мост, који ћемо можда морати да пређемо, да постоји потреба да се на референдуму грађани о томе изјасне, иако по Уставу то није нужно”.

Лепо речено, али откуд господин Тадић зна куда води тај мост? У конфронтацију са Русима? На другу обалу? Шта је друга обала? Откуд господин Тадић зна, и зашто свима нама импутира „да знамо да је политичка неутралност економски неодржива у наредних 20 година”? Ко то у овој земљи зна каква ће бити економска ситуација у наредних 20 година? Такве процене и закључке себи не дозвољавају чак ни европски и светски економски експерти. Шта ми, уопште, знамо шта ће бити у Европи у следећих 20 година? Ко се то овде кандидује за Баба Вангу?

Шта значи да се о чланству у НАТО-у може одлучивати и без референдума грађана, јер по Уставу то није обавезно? Ако чланство у НАТО-у не подржава више од десет одсто грађана, хајде, да ту ствар збрзамо и без референдума?

Ко мари за мишљeње оних 90 одсто грађана? Зато што су наши политичари по дефиницији паметнији од 90 одсто народа? Демократски, нема шта!

Пре пет година, у време „Параде победе” у Москви, у дворишту наше амбасаде седели смо тадашњи председник Србије господин Борис Тадић, министар спољних послова господин Вук Јеремић, наша амбасадорка госпођа Јелица Курјак, стални дописник „Вечерњих новости” господин Бранко Влаховић и моја маленкост. Том приликом је господин Тадић свечано изјавио „да док је он председник Србије, Србија неће улазити у НАТО”. Сада, када више није председник изјаве су другачије. Шта се то за пет година стратешки променило када је у питању безбедност Србије? Ништа. Или, господин Тадић сумња да је изборе 2012. изгубио само зато што тада није био за улазак Србије у НАТО, па сада мисли да му је залагање за НАТО повратна карта до власти? Нова шанса? А реч? Па ништа, он је, заправо, и одржао своју реч, док је био на челу Србије, Србија и није ушла у НАТО. Проблем је како да му верујем? Онда, или сада? Проблем је да се једно говори док не дођеш на власт, а после? Једно се говори док си на власти, а после када си у опозицији сасвим друго? Једно се говори пред изборе, а друго после избора?

За утеху, није ту Србија сама, има тога и у другим државама Европе. Додуше, не око стратешких питања за државу. Ту нема преваре. Ни накнадних сазнања.

Заправо, кад боље погледам, код нас се већ формирала политичка класа, која одређене класне интересе покушава да легитимише као националне. Уз помањкање политичког етоса, ситносопственичка категорија припадника српског друштва спремна је на сваку сарадњу са сваком силом која осигурава заштиту њеног примарног егоцентричног интереса. У тој изузетно мутној идеолошкој игри скривања суштине и извртања стварности, у укупној пропагандној делатности, упркос законима ума и логике, често се буди нада у сјајну будућност, друго време и дефинитивну срећу. Јер, латентна могућност колаборације настаје и постоји у сваком друштвеном систему у којем, чак ако и запоставимо одређене психолошке претпоставке, постоје повластице једних чланова друштва на рачун других. Ти, назовимо их „повлашћени чланови” друштва, квалификовани рођењем, пореклом, слојем, групом, класом или рангом, учиниће све да би тај повлашћени положај и задржали. То је, у суштини, идеологија колаборације, коју никакви модерни еуфемизми не могу да камуфлирају. То је данас, заправо, логика уласка у НАТО без референдума. Јасна и отворена логика колаборационизма. Видећемо како ће сада, после споразума о нуклеарном програму Ирана, ићи логика Вашингтона и Брисела о америчком ракетном штиту на територијама Пољске и Румуније.

Ко ће и како сада правдати тај штит опасношћу од иранских и севернокорејских ракета? Од српских атлантиста ионако се никада није могла чути ни реч о том штиту у не тако далеком Девоселу у Румунији. Једни о томе у стручном смислу и немају појма, други који нешто знају, не смеју да се огласе, јер би испали смешни. Шта је сада, господо, тај амерички ракетни штит у Пољској и у Румунији? Против кога је он сада уперен? Хоће ли сада бити заустављена и његова изградња?

Неће, јер тај је штит од првог дана уперен против Русије. На међународном плану НАТО маске сада су пале. Кад ће и код неких од нас те маске да падну?

(Политика, 5. 4. 2015)

Батић Бачевић: Словенија и Хрватска као председници одељенске заједнице који разредном пријављују ко је одсутан

batic bacevic„Са сталном тенденцијом да се ограде зидом, био то језик, била то књижевност, био то партијски живот свих нијанса, у Љубљани су се налазили у пози оног који једнако тражи, али ништа не даје. Док су мајсторски створили пијацу за своју индустрију у српским крајевима, и за јефтин увоз жита, док су на десетине хиљада пласирали своје чиновништво у свим крајевима, они су стално обрађивали своје масе идејама да ништа добила није, да треба да остане опкољена зидом, кинеским зидом, и кад се тиче администрације, чиновништва, и католицизма, и школа… Треба ли рећи да је исти однос, већ петнаест година, између нашег и загребачког становишта? И да би се и у тој дискусији ова ситуација изменила када би се појавила политика која би била нимало наметљива, нимало насилна, али чисто српска.”

Ових неколико реченица није написао неки уморни члан Српске академије наука и уметности после најновије серије лекција коју су нам лепо поделили словеначки пријатељи Тања Фајон или Кардељев унук Игор Шолтес, који нам као посланик европских Зелених поручује да би нама папа, а не Бевц, могао да помогне на путу у ЕУ. Или после неке изјаве вишегодишњег учитеља европских интеграција Јелка Кацина, који је изгледа нека врста реинкарнација оног Кацина с почетка деведесетих година када је био шампион пропаганде дезинтеграције. Реченице с почетка текста није написао ни смирени интелектуалац са снажним литерарним даром и нешто слабијом толеранцијом, који није могао да отрпи посланице из Загреба у којем се хрватска влада згражава над примитивним изјавама ванпарламентарног лидера Војислава Шешеља, али ћути о слободи за парламентарног лидера Главаша, који није дошао на удар закона због због шовинистичких изјава. Већ због егзекуције српских цивила у Осијеку.

Тих неколико реченица написао је Милош Црњански, давне 1935. године, пре него што је прва југословенска заједница нестала и пре него што су настали прогони, логори, који су се заувек уселили између братских народа, иако су се комунисти трудили да објасне како су сви народи подједнако борили против фашизма, али су истовремено подједнако учествовали и у спровођењу фашизма. У оно што је Црњански писао је тешко поверовати јер нас је читава армија невладиних активиста и медијских бораца одавно убедила да су РТС, више, и ХРТ, мање, заправо затровали народ који је одувек живео у срећи и толеранцији.

Текст једног од највећих српских писаца има сасвим сликовит назив „До тога мора доћи – како ствари стоје са српског становишта”, али је број часописа „Идеје” у којем је објављен забрањен, а великани комунистичке интелектуалне мисли Марко Ристић и Коча Поповић тим поводом оптуживали Црњанског за фашизам.

Прошло је осам деценија, два рата и један просечан живот човека било које националности, али су односи бивших југословенских народа остали залеђени, као да их је неко ставио у временску капсулу у нади да ће када се једном пробуде заборавити на све што је било. Али изгледа да није ништа заборављено.

Изгледало је да ће десетак година након стварања нових држава бити довољно да се успоставе нови односи између нових држава и старих и нових народа. Десио се сасвим други феномен – да земље које су бежале од заједнице са Србијом која им, наводно, није дала да покажу своје потенцијале, сада желе да помогну Србији да покаже своје потенцијале. У толеранцији или у аутомазохизму.

Иако је прошло четврт века од распада бивше заједнице, та заједница је и даље окупљена у чекаоници Европске уније, само што су улоге нешто промењене. Словенија и Хрватска су већ преузеле улогу председника одељенске заједнице који разредном старешини пријављује ко одсуствује са часова европских, демократских интеграција, али је та велика победа „западне браће” заправо само политички покривач за освајање тржишта Србије. И док су у Србији грађани снажно подржали борбу против домаћих тајкуна и Мишковићевог монопола, нису могли да претпоставе да ће главни српски бизнисмен постати Ивица Тодорић, али то још не значи да ће за мање привреднике то бити горе решење.

Као што лаичким посматрачима делује да је нека недефинисана служба у Бриселу или Вашингтону одредила да словеначки другоразредни политичари буду нека врста инструктора у првом делу нашег европског пута, тако је готово извесно да ће хрватски пријатељи постати наши главни сапутници на европском путу. Чули смо доста званичних изјава према којима Хрватска највише жели да источни суседи што пре уђу у ЕУ, али и пре отварања првог поглавља постало је јасно да ће Хрватска постати наш сапутник на путу ка ЕУ, која ће на свакој степеници показивати озбиљност своје нове државе, али и озбиљност старе мржње. Зато би и Србија морала да схвати да је, стицајем историјских околности, постала неки угаони камен у стварању нових држава. Или сасвим једноставно – свака нова држава ће тренирати своју озбиљност на отпору према Србији.

После Фрање Туђмана, београдски интелектуални кругови су с нескривеним одушевљењем дочекивали Стипу Месића (иако постоји снимак с аустралијског радија на којем он одушевљено хвали усташки покрет), али је Месић на самом крају последњег мандата, на православни Божић, одлучио да посети Косово. Иво Јосиповић је, међутим, деловао као велики искорак, с којим је бивши председник Србије Борис Тадић постао пријатељ, с којим је пред камерама пловио баркама и објашњавао да ће то лично пријатељство сигурно прелити и на национални ниво. У тој офанзиви шарма, Тадић је објашњавао хрватским медијима да му је као младићу била највећа жеља да буде светионичар на неком јадранском острву, али на крају Јосиповићевог мандата испоставило се да је најумеренији хрватски председник одлучио да одликује Ејупа Ганића, кога српске власти терете за злочин у Добровољачкој улици.

У једној од омиљених српских дисциплина – претрчавања из крајности у крајност, добар део српске јавности данас је уверен да никада на Балкану није постојала блискост, толеранција или сарадња. Али некако заборављају да је Београд био уточиште за све врхунске интелектуалце у модерној историји. Некада су и Иво Андрић или Меша Селимовић одлучили да буду део српске културе, али је велики проблем што данас велики део „српске елите” не може да прихвати што је Емир Кустурица одлучио да буде део те исте елите.

„Нек будем данас једини, али сам уверен да ће нас скоро бити милионима који ће рећи све је то лепо и красно, и част свакоме, али оставимо се небулоза. Погледајмо како ствари стоје са чисто српског интереса”, написао је аутор „Сеоба”. И „Ламента над Београдом”.

(Политика, 5. 4. 2015)

Мирјана Бобић Мојсиловић: Ко је овде луд а ко шизофрен?

MirjanaBobicMojsilovicАмбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби јуче је изјавио да су Срби шизофрени народ. То јест, кад се све сабере и одузме, испоставља се да су Срби народ са посебним потребама. Ту тезу неформално је потврдио и председник Владе Србије Александар Вучић на ванредној конференцији за новинаре, сазваној поводом извештаја о несрећи војног хеликоптера, када је погинуло седморо људи.

Премијер је на постављено новинарско питање на неки начин бранио амбасадора САД, објаснивши да Мајкл Кирби није рекао да су Срби шизофренични, него да се налазе у шизофреничној ситуацији, разапети између Истока и Запада. Са друге стране, сам премијер је више пута у свом обраћању јавности помињао лудаке и болеснике који покушавају да скупе политичке поене на трагедији војног хеликоптера и који се у политичкој борби нису либили да ономад и трагедију поплављених искористе за себе. „Болесних људи има свуда, болесници су причали да има 7.000 мртвих у Обреновцу и да смо их спаљивали.“

Сви смо ми помало нервозни, то је најмање што се може рећи. А можда смо заиста и шизофренични. За неупућене кратко објашњење: шизофренија је душевна болест која оболелој особи онемогућава разликовање стварних (реалних) од нестварних (нереалних) доживљаја или искустава, омета логичко размишљање, нормалне осећајне доживљаје према другим особама, те нарушава њено друштвено функционисање. Мушкарци су у највећем ризику за развијање шизофреније између 15. и 35. године живота, с највећим ризиком у двадесетим годинама. Ако оптерећења и стрес постану превелики, код вулнерабилних особа долази до неке врсте „слома живаца“ и до појаве симптома болести.

Болест се може манифестовати на најразличитије начине с потпуно различитим знаковима (симптомима). Код особа које пате од шизофрених поремећаја најчешће је присутан страх и осећај да се од њих сувише захтева. Таква особа осећа да између ње и околине нема никаквих граница. Болесник, осим тога, верује да су други преузели власт над њим, јер се не може заштитити (постављањем граница).

Код болесника се често јавља неки облик „сна у будном стању“ – халуцинације. Он чује гласове (акустичне халуцинације), осећа мирисе (мирисне халуцинације) или види ствари које не постоје (визуелне халуцинације) и таква запажања сматра реалним. Чврсто верује да га прогањају (манија гоњења), да је бог (религиозна манија) или да се све односи на њега (идеје односа), држи се чврсто својих уверења од којих се не може одвратити никаквим уверавањима или доказима да његове идеје не одговарају стварности.

Нарочито у случајевима кад је болесник емоционално узбуђен или уморан, његове мисли и говор постају несувисли или тешко разумљиви. Болесник ће прекинути разговор усред реченице или ће потпуно изгубити нит. Често осећа „надирање“ одређених мисли. Ти симптоми, међутим, немају никакве везе са „малоумношћу“.

Болесници појавом болести губе свој уобичајени елан и занимање за све оне ствари којима су се раније радо бавили. Због тога им врло тешко пада испуњавање уобичајених професионалних и осталих задатака.

Болесник не може ни да се весели, ни да изражава своја осећања на начин на који је то раније могао.

Болесници се врло често повлаче у себе и ограђују од своје породице и остале околине. Не осећају се добро ни у кругу добро познатих особа, а врло често изражавају страх и од њих.

Код шизофрених поремећаја може доћи до појаве депресија, нарочито ако погођене особе осећају да је болест у великој мери изменила њихов живот. Болесници могу бити толико очајни да више не виде никакав излаз. Око 10 одсто свих болесника је током трајања те болести извршило самоубиство!

Чињеница је да нешто није у реду са нама. Да ли је то због бомбардовања, осиромашеног уранијума, одлагања будућности, или због све чешћих похвала које као земља добијамо из ЕУ, НАТО и САД, и све тежег живота у стварности, да ли заиста због наше идеолошке, политичке, економске и сваке друге разапетости између Европе, Русије, Америке, Кине, Уједињених Арапских Емирата, због трговине, продаје, кредита, либералног капитализма, Шешеља и Хага, банака, временских непогода, и пута којим се ређе иде, тек изгледа да су нам колективно попустили живци.

И, премијер се с правом запитао: „Шта вам је, бре, људи?“ Додавши после тога и реченицу која прилично описује стање ствари: „Немојте да се правите да не разумете, знате да сам у праву.“

А у праву је и Мајкл Кирби.

Лет изнад кукавичјег гнезда?

(Вечерње новости, 5. 4. 2015)

Политика: Чудно схватање новинарства министра правде Николе Селаковића

„Када будем видео првог новинара да добије информације испод стола и не објави их него пријави надлежним органима и каже казните те људе, ја ћу онда рећи да смо на добром путу”, казао је јуче Никола Селаковић, министар правде, окупљеним новинарима у Влади Србије.

selakovic-dru

Овакав Селаковићев став изазвао је неверицу међу новинарима и питање да ли је министар био свестан колико ће полемика изазвати његова изјава, изговорена поводом молбе да прокоментарише чињеницу да су делови извештаја војне комисије о недавном паду хеликоптера објављени у појединим медијима. Да ли би, ако би га послушали наши новинари, биле откривене неке тајне које власт жели да сакрије? И није ли то откривање, основни задатак новинара.

Нажалост, то питање нисмо могли јуче директно да му поставимо, јер су нам у његовој пи-ар служби казали да је Селаковић на састанцима владе. Ипак, извори блиски министру покушали су да објасне како је „то само део изјаве” и да је она речена у контексту „да новинари у предистражном поступку не би смели да ометају рад тужилаштва”. Из министровог окружења су затим покушали да утичу на новинарску савест, што је само по себи тежак посао, позивом да „будемо друштвено одговорни” и схватимо да се поједине информације из „оправданих разлога” држе подаље од јавности. А та тајновитост је управо оно што и брине новинаре, бар оне из озбиљних редакција који се држе изреке да је „посао новинара да на површину избаце то што други покушавају да прикрију”.

Раде Вељановски, професор на Факултету политичких наука, покушавајући да објасни Селаковићев излет у медијска питања, каже да постоје тачне одредбе закона које кажу када новинар треба да обавести надлежне о својим сазнањима.

– Политичари морају да схвате да новинар ради у интересу јавности која има право да зна истину – истиче Вељановски.

А закони кажу да су новинари у обавези да обавесте надлежне о својим сазнањима када је реч о крупним кривичним делима, попут ратних злочина или, на пример, сазнања да је неко серијски убица. Тада је новинар у обавези да обавести надлежне о информацијама које поседује пре него што их објави.

Није на одмет подсетити министра правде да су и покушаји да се новинари окриве за нарушавање тајности поступка падали на суду, јер то могу да учине само они који у том поступку учествују. Управо то је био исход процеса вођеног против телевизије Б 92 због серијала о друмској мафији у којој је пуштен транскрипт прислушкиваних разговора чији је садржај био и савет једног министра да се не претерује са крађом. Да подсетимо, реч је и о тадашњем и о садашњем министру Велимиру Илићу.

Није на одмет подсетити Селаковића да је новинар овлашћен да чува свој извор.

Тако је љутња министра правде усмерена на погрешну страну, јер да су власти објавиле извештаје комисија о паду хеликоптера, избегле би се све сумње о узроцима трагедије. Тада би новинари, уместо да спекулишу могли да констатују да је и правда у Србији на добром путу.

В. Аранђеловић

———————————————————————–

Инсистирање о извештају део новинарског сензационализма

Министар правде Никола Селаковић изјавио је да није видео део извештаја војне комисије о паду хеликоптера у којем је погинуло седам особа и да не разуме инсистирање на тој теми, ако је Више јавно тужилаштво рекло да ће до сутра обавестити јавност о том извештају.

– Нисам видео извештај, упознат сам да је стигао, не разумем, осим површног новинарског сензационализма и даље невероватно инсистирање на тој теми ако је тужилаштво рекло да ће до петка изаћи у јавност са извештајем – казао је Селаковић новинарима у Влади Србије.

Бета

(Политика, 4. 4. 2015)

Митрополија црногорско-приморска: Црква Светог великомученика Димитрија је Митрополијина

Митрополија црногорско-приморска је изненађена објављивањем у медијима пресуде Основног суда у Подгорици у спору о цркви Светог великомученика Димитрија на Крушевцу, прије њеног достављања Митрополији као туженој – противтужиоцу.

crkva-sv-dimitrija-cg

Пуномоћник Митрополије је безуспјешно покушавао да подигне пресуду првог априла, сходно расправном рјешењу Суда, али је добио одговор да пресуде нема у евиденцији и да није дата на подизање. Исти покушај је безуспјешно учињен и другог и трећег априла и добијен је исти одговор.

Предсједник Суда је упознат о том случају и од истог је тражено да испита како је дошло до наведених незаконитости и о томе обавијести Митрополију.

Митрополију брину ове незаконитости, јер изазивају сумњу у законитост поступка у коме је донесена предметна пресуда.

Пресуду ћемо коментарисати послије упознавања са садржајем исте.

Извор: Митрополија Црногорско-приморска

(Православие.ру, 4. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3YKCategories: Преносимо

Оставите коментар