Хашки суд наложио повратак лидера СРС у притвор; Шешељ: Не враћам се, нека ме хапсе

ХАГ/БЕОГРАД – Жалбено веће Хашког трибунала наложило је данас да се лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ врати у притвор Хашког трибунала са привремене слободе у Србији.

Жалбено веће је расправном већу које је судило Шешељу, наложило да „одмах опозове одлуку о Шешељевом привременом ослобађању и нареди му да се врати у притвор”.

Војислав Шешељ (Фото А. Васиљевић)

Војислав Шешељ (Фото А. Васиљевић)

Иако при доношењу одлуке о привременом Шешељевом ослобађању, првостепено веће није инсистирало на изричитим гаранцијама Србије да ће се Шешељ вратити на наставак процеса, из праксе суда у Хагу произлази та обавеза власти у Београду, у случају да Шешељ одбије да се врати добровољно.

Веће је одлуку о враћању Шешеља у притвор донело усвајајући жалбу тужилаштва.

У коначној одлуци, на коју се не може уложити жалба, апелационо веће је оценило да је Шешељ својим изјавама да се неће добровољно вратити с привремене слободе на изрицање пресуде у Хагу, прекршио услов за привремено ослобађање.

Како је утврђено данашњом одлуком, првостепено веће је погрешило што Шешеља није опозвало са привремене слободе на захтев тужилаштва одмах чим је дао изјаву да се неће вратити у Хаг на позив суда.

Повратак на наставак процеса један је од два кључна услова за привремено ослобађање у досадашњој пракси суда.

Двојица судија петочланог већа, од којих је један из Русије, успротивила су се тој одлуци.

Данашњом одлуком, апелационо веће је наложило и да се, пошто се Шешељ врати у притвор, странама у поступку, као и Србији да прилика да изнесу своје ставове о евентуалном поновном привременом ослобађању лидера СРС кога је првостепено веће на привремену слободу пустило у новембру прошле године.

Трибунал га је, 12. новембра прошле године, пустио из хуманитарних разлога, ради лечења од тумора.

Иако није уложило жалбу на ту одлуку, хашко тужилаштво је, после Шешељеве изјаве да се неће враћати у Хаг и других које је протумачило као претње сведоцима и жртвама, затражило да га судије врате у притвор.

Претресно веће Жана-Клода Антонети је тај је захтев одбацило, а главни тужилац Серж Брамерц је у јануару ове године на ту одлуку уложио жалбу.

Брамерц је тада поновио тврдњу из првог захтева да је Шешељ својим понашањем и изјавама у Србији „поткопао” дух одлуке о привременом ослобађању коју је, на сопствену иницијативу, донело првостепено веће.

Шешељ је, како је у жалби нагласио Брамерц, „изричито изјавио да се неће вратити у Трибунал” и „запретио је људима који сарађују са Тужилаштвом”.

„Он је јасно показао да му његово здравствено стање не представља препреку за давање неприхватљивих јавних изјава које су поражавајуће и увредљиве за сведоке, жртве и њихове заједнице”, наводи се у жалби коју је данас усвојило апелационо веће Трибунала.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. У притвору Трибунала био је од 24. марта 2003. када се добровољно предао. Суђење је почело 2007, а изрицање пресуде било је заказано за октобар 2013, али је одложено због изузећа судије.

———————————-

Шешељ: Да видимо како ће сада Александар Вучић и Томислав Николић да ме хапсе

БЕОГРАД – Лидер Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас да се неће добровољно вратити у Хашки трибунал и да остаје при свему што је говорио од када се вратио у Београд.

„Да видимо како ће сада Александар Вучић и Томислав Николић да ме хапсе”, рекао је Шешељ за Новости и додао да се налази у седишту радикала, те да обавља страначке послове.

Најавио је да ће после подне бити у Бору где ће, како каже, говорити на трибини СРС.

„Нека дође полиција. Она хапси. Ако дође Жандармерија, они бију, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе”, навео је лидер радикала.

Он тврди и да ће држава морати да испоштује временску процедуру о изручењу и да ће у том периоду „пробати да оспори захтев Хага да се врати, јер су му у Холандији сва права угрожена”.

Жалбено веће Хашког трибунала затражило је данас од Претресног већа да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању лидера СРС Војислава Шешеља и наложи му да се врати у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену, саопштио је данас Хашки трибунал.

———————————–

Дачић: Одлука Хага перфидна и угражава стабилност региона

БЕОГРАД – Одлука Хашког трибунала да се Војислав Шешељ врати у Хаг је перфидна, скандалозна и угрожава стабилност Србије и читавог региона, изјавио је данас први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија ниједним актом није била упозната ни са одлуком о пуштању Шешеља, а ни сада са одлуком о његовом повратку, навео је Дачић у писаној изјави медијима.

Министарство спољних послова Србије, нити било који државни орган, до овог тренутка није добило званично обавештење од стране Хашког трибунала о данашњој одлуци, нагласио је он.

„Када буде добила званично обавештење, Влада Србије ће се у наредним данима изјаснити о даљим корацима”, подвукао је шеф српске дипломатије.

——————————————————

Љајић: Чудне одлуке Трибунала у случају Шешељ

БЕОГРАД – Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић оценио је данас, поводом одлуке Жалбеног већа Трибунала у предмету Војислава Шешеља, да Трибунал „наставља са својим, најблаже речено, чудним и збуњујућим одлукама”.

„Србија је до сада извршила све своје обавезе према Хашком трибуналу, али доношење две контрадикторне одлуке о истој ствари за само пет месеци, нашу сарадњу са Хагом значајно отежава, а такође додатно утиче на кредибилитет суда и перцепцију коју наша јавност има према тој институцији”, наводи се у изјави Љајића за медије.

По његовим речима, најпре је Шешељ пуштен под околностима које су незабележене у досадашњој пракси суда, што практично значи без услова који су постављени пред њега и државу.

„Наслућујући шта би могао да буде сценарио тог пуштања, Влада Србије је врло јасно, у писму које је тада послала Хашком трибуналу, нагласила да је спремна да пружи гаранције Војиславу Шешељу, уколико их прихвата, с обзиром да их је раније одбијао и уколико се он сам сагласи са условима које поставља Претресно веће Трибунала”, навео је Љајић.

Додао је да је Хашки трибунал, међутим, одлучио о практично безусловном пуштању, уз ограду да Шешељ једино не сме да утиче на сведоке у процесу и жртве.

„Сада се изненада доноси одлука о Шешељевом повратку у Хаг о којој смо се информисали са сајта Трибунала. На тај начин, Србија се ни крива ни дужна увлачи у спор између Судског већа, Тужилаштва и самог Шешеља”, навео је Љајић.

Жалбено веће Хашког трибунала одлучило је данас да Шешељ мора да се врати у притвор, а председник СРС је казао да то неће учинити добровољно.

Шешељ је рекао да ће се у случају евентуалног хапшења „борити”.

„Искористићу судске могућности, борићу се и политичким средствима и ето шта. Кад пошаљу коњицу, војску, полицију, жандармерију.. шта ја ту могу. Чујем и падобранске јединице распремају”, казао је лидер радикала.

Шешеља, оптуженог за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93, првостепено веће је на привремену слободу пустило у новембру прошле године.

Трибунал га је, 12. новембра прошле године, пустио из хуманитарних разлога, ради лечења од тумора.

————————————————————-
Судије Тузмукамедов и Афанде издвојиле мишљење

ХАГ – Жалбено веће чиниле су судије Вилијам Х. Секуле, као председавајући, Арлете Рамаросон, Калида Рашид Кан, Бактијар Тузмукамедов и судија Кофи Кумелио А. Афанде. Жалбено веће је, осим судија Тузмукамедов и Афанде који су издвојили мишљење, оценило да су основе за привремено пуштање Шешеља на слободу доведене у питање његовим изјавама после ослобађања да се неће вратити у Трибунал.

Фонет

—————————————-

Вулин: Одлука Жалбеног већа да би се сменио премијер

Министар рада Србије Александар Вулин оценио је данас да је одлука Жалбеног већа Хашког трибунала о повратку лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља у притвор, усмерена ка дестаблизацији Србије, рушењу владе и смени премијера Александра Вучића.

Он је казао да судско веће одлуку о повратку Шешеља у Хаг није донело случајно и да је таква одлука донета, директно након премијеровог говора на годишњици НАТО бомбардовања када је рекао да је то била агресија.

Вулин, који је новинарима у Палати Србија рекао да говори у својству председника Покрета социјалиста, нагласио је да је за данас заказана седница владе на којој ће покренути ово питање.

Он је рекао да Србију желе да дестаблизују оне земље које нису хтеле да дођу на обележавање годишњице бомбардовања и чије судије седе у судском већу Хашког трбунала.

Вулин је казао да је он још у новембру, када је Шешељ пуштен из притвора, „молио Хаг” да случајно не траже Шешеља, јер је предвидео да ће се ово десити.

Жалбено веће Хашког трибунала је расправном већу које је судило Шешељу, наложило да „одмах опозове одлуку о Шешељевом привременом ослобађању и нареди му да се врати у притвор”.

Грабар Китаровић поздравила одлуку Хашког трибунала

ПОРЕЧ– Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поздравила је одлуку Жалбеног већа Хашког трибунала које је данас затражило од Претресног већа да хитно опозове одлуку о привременом ослобађању лидера радикалана Војислава Шешеља и наложи му да се врати у притворску јединицу у Схевенингену.

Грабар Китаровић је у Поречу поручила да је одлука Жалбеног већа Суда у Хагу о повратку Шешеља у притвор „најмање што се могло учинити у овој фази, док се већ годинама чека пресуда”, пренела је агенција Хина.

„На трагу свог писма генералном секретару Уједињених нација поздрављам ову одлуку Жалбеног већа Хашког суда… Свима је јасно да је он (Шешељ) одговоран за ратне злочине, да је ратни злочинац и место му је у Хагу”, навела је Грабар Китаровић.

Бивши хрватски председник и почасни грађанин Истарске жупаније Стјепан Месић, који је такође присуствовао седници скупштине Истарске жупаније, сматра да је „сасвим у реду да Шешељ саслуша пресуду”.

„Он је прекршио сва правила којих се морао држати, пресуду саслушати у Хагу”, навео је Месић.

———————————-

Артман: Трибунал крив за циркус око Шешеља

БЕОГРАД – Бивша портпаролка Трибунала у Хагу Флоренс Артман изјавила је да Србија треба да позове Трибунал да што пре донесе пресуду Шешељу, али и истакла да је Трибунал крив за циркус који је настао у случају Шешеља.

„Логично је било да промене одлуку, али је требало да мисле о томе раније, с обзиром на то како се Шешељ понаша, као и на чињеницу да је у Србију враћен безусловно. Сада је то жалосно, свеједно”, изјавила је Артман за телевизију Б92.

Она је оценила и да ће Хашки трибунал вероватно инсистирати на поновном изручењу лидера СРС-а Војислава Шешеља.

Према њеним речима, мало је вероватан сценарио да се Шешељу суди у одсуству, јер је, како је истакла, обичај да осуђени буду присутни, поготово што је лидер радикала показао велико непоштовање према суду.

„Не верујем да ће му бити дозвољена специјална форма суђења”, оценила је Артман и додала да ће у овом поступку бити натезања.

Србија, како је Артман навела, треба да позове Трибунал да што пре донесе пресуду Шешељу и да је жалосно што се Трибунал овако понаша, те да нема објашњења зашто пресуда није донета.

„Трибунал такође не поштује ни жртве, и одговоран је за овај циркус. Ово је незгодна ситуација за Србију, јер је он невин док се не докаже да је крив. Кључно питање кризе је да се објави његова пресуда”, закључила је Артман.

(Политика, 30. 3. 2015)

Александар Вучић: Влада наредних дана о одлуци Жалбеног већа у Хагу

БЕОГРАД – Влада Србије ће се наредних дана изјаснити поводом захтева Жалбеног већа да се опозове одлука о пуштању на привремену слободу лидера радикала Војислав Шешеља, поручио је премијер Александар Вучић.

Премијер Александар Вучић

Премијер Александар Вучић (Извор: Политика)

„Нисам у ситуацији да сакријем љутњу на вест због неморалне одлуке коју су донели. Наредних дана изјаснићемо се о томе”, казао је Вучић новинарима у Влади Србије.

Вучић је рекао да не мисли да је Шешељ тема, додавши:

„Када бих сада изговорио све што осећам неко би помислио да нисам успео да суздржим бес због неморалних одлука које су неки донели”.

Премијер је приметио и да је очигледно да његов говор поводом обележавања годишњице бомбардовања 24. марта, испред зграде Генералштаба, није наишао на опште симпатије у свету.

„Али ја не желим да мењам ни своје срце, ни свој ум ни свој образ. Те хоћу да упозорим да мој понос и мој морал као и стабилност Србије немају цену”.

Вучић: Озбиљни знаци економског опоравка земље

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да постоје озбиљни знаци почетка економског опоравка Србије, али је оценио да неко не жели економску и политичку стабилност земље.

Вучић је новинарима у Палати Србије рекао да је у марту забележено повећање наплате ПДВ од 42,9 милијарди динара у односу на март прошле године, као и већа наплата акциза за милијарду динара.

Према његовим речима, забележен је и пораст непореских прихода за четири милијарде, а по први пут и раст кредитне активности за седам одсто.

„То су озбиљни знаци почетка економског опоравка. Потребно нам је још шест месеци да стабилизујемо фискални дефицит и да кажемо да је Србија на изванредном путу и да можемо да говоримо и о повећању плата и пензија”, рекао је Вучић.

Он је, међутим, рекао да је очигледно да некоме такве озбиљне реформе, као и економска и политичка стабилност, не одговарају и да многи желе да то сруше, те истакао да је његова обавеза као премијера да се са тренутном ситуацијом не игра.

Премијер је оценио да ће будуће генерације моћи да кажу да је ово време било прекретница за Србију у економском смислу.

Митинзи СНС-а и ДС-а неће бити истог дана

Премијер Србије и председник СНС-а Александар Вучић поновио је данас да митинзи напредњака и демократа неће бити одржани истог дана, јер СНС не жели никакве поделе у Србији.

„Када они одрже свој велики митинг, онда ћемо ми наш мали, са једно 10 пута више људи,„ рекао је Вучић, новинарима, упитан када ће напредњаци донети одлуку о датуму одржавања митинга.

Вучић је најавио да ће сутра бити одржана седница Председништва, а до краја недеље и седница Главног одбора те странке.

Он је рекао да напредњаци никога неће да спречавају у одржавању митинга.

„Волео бих да их (демократа) буде што више, потрошиће више пара у центру града,„ рекао је Вучић и додао да ће их и он сачекати у Влади и да је чак спреман да им се и обрати.

Танјуг

(Политика, 30. 3. 2015)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

Кликните на слику за увећање

Кликните на слику за увећање


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3VmCategories: Вести над вестима

Оставите коментар