Костас Дузинас, саветник Сиризе: Не видим интерес Србије да постане чланица овакве Европе

Уколико се политика Европске уније хитно и из корена не промени, тешко ће доћи до њеног даљег ширења. Сама ЕУ данас је у „дроњцима“ и њен опстанак је под великим ризиком. Не видим ни зашто би и земљама кандидатима, укључујући Србију, било у интересу да постану чланица овакве Европе.

Фото: Новости

Фото: Новости

Овакву дијагнозу дешавања у ЕУ и пројекције њене будућности, у интервјуу за „Новости“, даје професор права Костас Дузинас, један од водећих европских политичких филозофа и саветник грчке Сиризе и њеног лидера Алексиса Ципраса.

Зашто, по вашем мишљењу, није добра идеја да наставимо тежње ка ЕУ?

– Пре свега, зато што бисте били на периферији ЕУ, где је економска ситуација, без обзира на то да ли је реч о Медитерану, Хрватској, Бугарској или Румунији, апсолутно катастрофална. Тамо су људи гастарбајтери у сопственој земљи, раде јефтине послове за Средњоевропљане, који им продају своју робу по високим ценама.

Због чега, по вама, оваква Европа нема светлу будућност?

– После распада СССР и Југославије, изнете су теорије да смо сада у новом светском поретку и да је ЕУ будућност човечанства. Међутим, том победом похлепног, агресивног капитализма, коју су неки означили као крај историје и улазак у нову еру, заправо је започео распад ЕУ и крај идеје о Европи којој Србија равноправно припада колико Грчка или Енглеска. Само идеје које влада Сиризе сада оживљава дају наду да би ЕУ могла бити спасена.

Може ли се модел Сиризе применити и на друге државе, укључујући Србију?

– Не постоји рецепт како социјалдемократија треба да изгледа у 21. веку, и ми учимо и прилагођавамо се у ходу. Идеје које Сириза оживљава, нови социјални модел, ослања се на две ствари – једнакост и социјална правда и демократија. Ако се та два принципе ставе у центар политике сваке земље, чини ми се да би то био модел и за Грчку, и за Србију, и за све.

И за Немачку, која је водећа земља ЕУ, па и кључна за европски пут Србије?

– У Немачкој расте свест међу обичним људима да је оно што се догађа у Грчкој добро и за њих. Наравно, немачка елита, банкари, индустријалци су против тога. Али, уколико се не прекине са овом лудом економском политиком краја ЕУ, која је већ начета огромним националистичким сентиментом и јазом између јужњака и северњака – до краја ће се поцепати. Још 2011. сам рекао да ће „европско пролеће“ започети у Грчкој и мислим да је тај процес тешко зауставити.

БАЛКАН УСРЕД ВРЕЛОГ РАТА

Како ће се нови хладни рат одразити на регион Балкана? – Бојим се да смо ми на Балкану у „врелом рату“, који је почео у Украјини и преноси се на Турску, Пакистан, Либију… Земље као што су Грчка и Србија морају да допринесу, колико могу, смиривању страсти у овом новом геополитичком превирању, како би се обезбедила стабилност Балкана.

(Вечерње новости/Искра, 27. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3TXCategories: Преносимо

Оставите коментар