Регнум: Београд захвалио Москви за непризнавање Косова поштовањем „територијалног интегритета“ Украјине

(ИА Регнум, 10. 3. 2015)

Дописник ИА Регнум јавља да је служба за штампу Владе Србије саопштила да је министар за европске интеграције Србије, Јадранка Јоксимовић,  са отправником послова амбасаде Украјине у Београду, Евгенијом Флипенко, размотрила сарадњу двеју земаља у области европских интеграција.

Евгенија Филипенко и Јадранка Јоксимовић (Фото: srbija.gov.rs)

Евгенија Филипенко и Јадранка Јоксимовић (Фото: srbija.gov.rs)

Како се у том саопштењу наводи, „Јоксимовић је казала да су реформе које спроводи њена влада кључ за постизање стратешког циља Србије на путу ка чланству у ЕУ, и поменула да регионална сарадња има велики значај“. Она је такође подвукла да Србија поштује „територијални интегритет и сувереност Украјине“. Филипенко је изјавила да је украјинска страна такође заинтересована за сарадњу и размену искустава у области европских интеграција, и пожелела Србији успехе на том путу. Додала је да Украјина  „брани принципе међународног права“  и не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Поред тога, Филипенко је изразила подршку напорима Србије у оквиру њеног председавања ОЕБС-ом. Јоксимовић је у одговору на то обећала да ће се Србија, као председавајући, потрудити да  „буде поуздан партнер, и у складу са својим могућностима допринесе решавању питања која имају велики значај за  стабилност и безбедност – како  на територији Европе, тако и ван ње“.

У ситуацији после уједињења Крима са Русијом, у марту 2014, српска подршка „територијалном интегритету“ Украјине значи да Србија одбија да призна Крим као територију Русије. Русија, са своје стране, непроменљиво признаје Косово као територију Србије, док је независност Косова је признала већина држава света.

Са руског посрбило: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3QCCategories: Посрбљено

3 replies

  1. Чиста радозналост: Када је и којом одлуком (Думе, Председника, какогод…) Крим постао део РФ?
    Знам да РФ учествује у одвраћању Украјине да се не игра и не покушава да се против сецесије Крима бори силом, да је руска рубља средство плаћања тамо али… Можда нисам у праву, али све ми јако личи на однос СРЈ – РСК. Ни СРЈ никад није званично прихватила резолуцију Склупштине РСК о прикључењу тој држави. Тако да, ко се опече и у ‘ладно пири, а истина и факти су ми ипак дражи од спиновања. Чак и ако спинују старија браћа.

  2. @Драгослав Павков: Грешите. Од стане РФ не постоји никаква сумња о статусу Крима – он је федералним уставним законом РФ од 21 марта 2014 г. у саставу Русије (Федеральный конституционный закон Российской Федерации от 21 марта 2014 г. N 6-ФКЗ „О принятии в Российскую Федерацию Республики Крым и образовании в составе Российской Федерации новых субъектов Республики Крым и города федерального значения Севастополя“ : http://www.rg.ru/2014/03/22/krym-dok.html). Међународно признавање тога је друга песма.
    Ваше поређење СРЈ-РСК би могло отприлике одговарати односу РФ са „ДНР и ЛНР“, с том (званичном) разликом што РФ, бар за сада и за потребе своје спољне политике ( посебно и у оквиру својих узалудних покушаја добијања ублажавања или чак укидања западних санкција), на те две (ЛНР и ДНР) званично гледа као на интегрални део Украјине.

Оставите коментар