Једанаеста годишњица погрома над Србима на Косову и Метохији

Навршава се једанаест година од два мартовска дана 2004. – 17. и 18. марта када је у таласу насиља са Косова и Метохије протерано 4.012 Срба. Већина се никада није вратила у своје домове.

martovski_pogrom-527

Током насиља на КиМ 17. и 18. марта 2004. убијено је 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности, подсећа Танјуг.

Такође, повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Током та два дана порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородица Љевишка у Призрену.

Тај храм, један од најрепрезентативнијих споменика средњовековне Србије, епископско средиште српске цркве у средњем веку, монументални облик добио је у време краља Милутина (1282–1321), мада је и раније био архијерејско средиште призренског епископа српске цркве. Црква је доцније делимично обновљена, прва литургија у њој служена је шест година касније, али трагови девастације и пожара нису отклоњени.

Богородица Љевишка у Призрену је 2006. стављена на листу споменика под заштитом Унеска. У прво време храм је обезбеђивао Кфор, а сада га чувају припадници Косовске полицијске службе.

Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда током погрома марта 2004. био је близу 100.

kim-pogrom

Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа је осуђено на затворске казне од 21 месеца до 16 година.

Повод или изговор за погром била је кампања тамошњих албанских медија према којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубиног Потока, при чему се један дечак утопио у реци.

Сећању на погром извршен над Србима на Косову и Метохији биће посвећени први часови у свим школама у Србији, као део програма обележавања годишњица историјских догађаја.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3N7Categories: Вести над вестима

Оставите коментар