Марко Јакшић: Иза приче о Заједници српских општина крије се велика превара

Члан Председништва Демократске странке Србије Марко Јакшић у интервјуу Радију Контакт плус оценио је да прича око формирања Заједнице српских општина треба да маскира гашење једне од најважнијих српских институција на Косову – српског правосуђа.

Јакшић у интервјуу Радију Контакт плус говори о последицама Бриселског споразума али и о опозицији у Србији.

marko-jaksic-500

Марко Јакши (архивска фотографија)

 

Познато је да сте заговорник да није требало улазити у косовске институције. Како гледате на Заједницу српских општина?

И онда и данас имам став да је Заједница српских општина (ЗСО) једна велика шарена лажа, сматрам да ће ЗСО личити на невладину организацију. Да вас подсетим, да смо још 2003-2004. године кренули са том идејом ЗСО и насеља и чини ми се да су ови из садашње власти узели тај термин. Међутим то је део света који је биран по Уставу и законима самопроглашене Републике Косово. Већ чујемо шта званичници из Приштине кажу, а кажу да ће ЗСО имати неформални карактер, људи који ће бринути о неким културним дешавањима без онога што нам власт говори и прича, значи ЗСО неће имати никакве наредбодавне или извршне функције, једноставно ће се свести на НВО.

На неки начин, ми смо кроз изборе и покушали да кажемо да од тога неће бити ништа, чак и ако буде – биће јако фалично. Ми већ имамо Скупштину АП КиМ, то је део света и људи који је биран по законима Републике Србије и то треба да буде једино тело које треба да представља Србе на овом простору. Иначе део света који треба да чини Заједницу српских општина је полагао заклетву на Устав и законе самопроглашене Републике Косово и не само што су положили заклетву да ће бити верни тој институцији или самопроглашеној држави него су и потписали заклетву. Према томе, не можете очекивати од таквих људи, таквог света, да ће се борити за институције које ће бити ван Устава и закона самопроглашене Републике Косово.

Нажалост, лично мислим да се иза приче око ЗСО крије једна велика подвала, ми видимо да негде од 1. априла треба да нестане српско правосуђе, значи институције српске државе која фактички овде постоји задњих сто година, од Балканских ратова. Добар део судија је добио прилику да бира да ли ће да постане део судског система самопроглашене државе Косово који ће судити по тим законима или ће једноставно да оду у пензију или чак напусти ове просторе и да оду за Србију. Лично мислим да прича око ЗСО треба да маскира одлазак једне од најважнијих институција једне државе на неком простору а то је пре свега правосуђе.

Да ли имате прилику да разговарате са неким од људи који раде у српском правосуђу и како то њима изгледа?

Највећи део тог света је незадовољан, гневан и бесан, међутим људи живе од те плате. Плаше се. Они додуше у односу на полицију имају мало комфорнију улогу, имајући у виду изјаву председнице Друштва судија да су они положили заклетву и да њих нико не може да остави без посла. Управо то и чуди зашто ћуте, они се боје да се замере власти, боје се због своје плате, егзистенције, боје се да не буду распоређени са послом од Врања и Пирота па на даље ван места живљења. Није ми разумљиво зашто ћуте, нарочито данас када је у питању једна битна институција која на овим просторима опстаје сто година. Необјашњиво ми је њихово ћутање а ја сам се надао да ће после Брисела, а тамо су били и окружни јавни тужилац Биговић и Кабашић, они треба да се обрате својим колегама, на таквим су местима да једноставно кажу и грађанима који живе овде, у којој се позицији налазе и шта је за грађане Косовске Митровице горе или боље. Једноставно, није баш лако шутнути једну институцију која се зове правосуђе.

Како видите школство и здравство на северу Косова, након што буде завршена прича звана правосуђе?

Лично мислим да ће они следећи бити на реду, нешто што сам чуо јесте да до 2018. године мора фактички и просвета и здравство да иду под ресорна министарства у Приштини. Зашто се данас не иде? Зато што Приштина није материјално способна, нема довољно средстава и новца, иначе би се већ следеће године ишло на школство и здравство. Мислим да Приштина ради плански, пре свега је узела полицију, сада преузима правосуђе то су класичне државне институције а остали део као што је формирање војске, здравства, просвете, то је већ нешто што је безазленије… У сваком случају, Приштина ће и то преузети оног тренутка када буде финансијски спремна за то.

Да ли су пензије које су добили бивши припадници МУП-а Србије „дугог века” или је у питању „магла”?

Лично мислим да је то магла, без обзира на то колико је добар део тог света отишао у Косовску полицију уз обећање да ће имати и српску пензију и плату из Приштине. Мислим да то тако не бива и тако не може да иде. Пре свега, закон о раду Републике Србије не признаје категорију да неко са 20 година може олако да оде у пензију… Све више Срба ће отићи са овог простора овде, нико нарочито неће желети да буде део самопроглашене косовске државе која је настала на темељу српске несреће, прогона, крви, трговине органима Срба итд.

Мислим да ће Срби полако али сигурно нестати са ових простора, неће отићи као 17. марта када су избачени из многих градова, али ће отићи полако у тишини и биће по оној народној „Друмови ће пожелет Турака ал’ Турака нигде бити неће”, само ће овога пута то бити случај са Србима. Није ово суморна прогноза без обзира како се говори и прича, али једноставно је тако. Не можете очекивати да добар део нашег света буде Косовар, да му деца уче да му је национални херој Адем Јашари, Хашим Тачи и да не ређам све остале ствари, а то ће Срби морати да уче ако су већ део неке стране државе. Срби су могли да опстану овде једино ако је држава Србија присутна на простору Косова и Метохије. Без државе Србије, Срби ће јако тешко да остану овде на овој територији.

Како видите Србију за пар година?

Ако се настави овакав тренд уз овакву власт, и оно што морам да кажем, да су највећи противници Срба нису ни Брисел ни Вашингтон – садашња власт је највећи противник Срба. Зашто? Јер заједно за Приштином и Бриселом учествују у стварању још једне албанске државе на Балкану. Mожда ће деловати грубо али ја очекујем да ће много више заслуга за стварање још једне албанске државе имати челници садашње власти него било ко други у свету. Чак ми се чини да од Призренске лиге нико није учинио више за државност Косова у односу на власт од 2008. године. До те године, како се год звала та власт ДОС-ова или другачије, држава Србија се бринула о институцијама својим на овом подручју, борила се за одржавање тих институција. Сада када предате те институције, од правосуђа, полиције, школства, онда је то порука Србима да они немају овде шта да траже. Зато и кажем да садашња власт заједно са Приштином и Бриселом учествује у стварању још једне албанске државе на Балкану и то се види на сваком месту и сваком кораку. Нећу да користим неке тешке речи, али је то једноставно тачно.

Зашто се опозиција у Србији данас све више уситњава?

Па ми праве опозиције и немамо. Ми имамо у парламенту пар странка које се боре за бољи социјални положај грађана, иначе све политичке странке у Србији су тзв. проевропске. У суштини то није тако, добар део грађана је везан за Русију и део који је ван ЕУ и нажалост једном вешто преваром, пре свега од стране СНС, тај део света прихватио је европску причу и такви су и СПС и СНС. Рецимо ја који сам дуго година у ДСС, сећам се времена када нас је Ивица Дачић као портпарол СПС-а називао NATO плаћеницима или издајницима или не знам све каквим ружним речима. Али, једноставно се види да су они преко ноћи променили гардеробу, да не кажем идеологију, сада су постали европејци, па је исти тај Ивица Дачић постао најевропљанин.

У Скупштини Србије имате само једну страну приче, немате другу страну приче, немате опозицију која по битним политичким питањима везаним за једну државу делује, једноставно нема опозиције. Имате причу нашег председника Томислава Николића који каже да Србија треба да има двоје врата окренута према истоку и западу, а наш народ каже: „Кућа са двоје врата је кућа са промајом”. Србија се креће крупним корацима и ка ЕУ и ка NATO-у мада кроз причу званичника то делује другачије.

По питању Косова се ради другачије, власт говори да никада неће признати независност Косова али све чини и ради да независно Косово настане. Оне странке које имају другачији приступ, попут Демократске странке Србије и Српске радикалне странке, немају приступ у медијима и нигде друго, тако да се њихoва реч слабо чује. Када гледате Скупштину Србије имате једну страну медаље, ону другу немате.

Радио Контакт плус

(Факти, 16. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице:Categories: Преносимо

Оставите коментар