Кад срушени хеликоптери лете изнад наших глава

ss-face-240Петак тринаести март у Србији су обележила два догађаја из црне хронике, а у оба су невољни актери била деца – у првом отета двогодишња девојчица, а у другом болесна беба из Новог Пазара стара свега пет дана.

Први ми је утисак – а за њега треба да захвалим једном од мојих пређашњих уредника – зашто су уопште то биле вести, праћене из-часа-у-час? (Као што не треба јављати „постављена бомба овде и овде“: тиме се само даје идеја потенцијалним лажним узбуњивачима.) Елем, у овим ситуацијама требало је дејствовати, спасавати – ту медији ништа нису могли да помогну: па, нећемо ваљда да сад сваку лекарску или интервенцију полиције да пратимо из-часа-у-час?!

Некрофилска и увек-крви-гладна природа данашњих медија, додатно загађена (по свој прилици) жељом политичара да покажу „да се овде нешто ипак ради“, довела је до тога да су оба догађаја одмах подвргнута лупи јавности, махом оној на друштвеним мрежама и непотписаним текстовима на сајтовима иза којих не знамо ко стоји. Но, како се случај отете девојчице брзо и срећно окончао, приче „откуд сви ови у потери“ уступиле су место војсци страначких ботова да „где виђели и не виђели“ испишу „браво за министра полиције“ и прочаја.

Али, страшна трагедија – којој је посвећен наставак овог текста – пад војног хеликоптера, када су погинула и беба и осталих шест чланова посаде, није завршена ни брзо ни срећно. То је отворило многа питања – укључив и нека типа „Да ли је хеликоптер усмерен у Београд да би се министри сликали“ (сајт је Opozicionar.com); шта год мислио о овој власти и њиховој (не)способности, ипак не могу да поверујем да је наш пад толики. Или макар не могу да поверујем без јаких доказа.

Азра: Кад фазани лете

Медијски аспект несреће с падом хеликоптера, осим стандардних особина за наше најцрње од црних хроника, овога пута је обогаћен вестима да је хеликоптер УРЕДНО СЛЕТЕО! Те су вести после повучене, али је остао горак укус – јесу ли то новинари покушали да буду „бржи од себе“ или „похвале политичарима на власти не смеју да трпе“? Било како било, интегритет већине медијских посленика ни овим не може бити урушен – јер тако нешто и не постоји. Најбољи доказ за то јесте писање таблода „Ало!“ – кад су се освестили и јавили да је хеликоптер ипак пао, вест су насловили ИЗГИБОШЕ СВИ ЗБОГ НЕЗРЕЛЕ МАЈКЕ. После су, јасно, наслов редиговали; али, права вест за људе које раде у медијима у Србији (не бих употребљавао назив „новинари“ нити одредницу „српски“) – и Интернет „памти“.

А. Л.

Две комисије утврђују узрок пада војног хеликоптера Ми-17

Временски услови су у време полетања били сложени али не и немогући за летење, тврде представници Војске Србије

Helikopter sira slika krop

Олупина хеликоптера у близини аеродрома Никола Тесла (Фото Танјуг)

Хеликоптер Ми-17 који се у петак увече срушио у близини аеродрома „Никола Тесла”, при чему је погинуло седам особа, био је исправан а четворочлана посада једна од најобученијих, изјавили су представници Војске Србије на конференцији за новинаре одржаној у Београду. У овој несрећи животе су изгубили пилоти мајор Омер Мехић и капетан Милован Ђукарић, механичари летачи заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба породице Адемовић из Новог Пазара.

Посада хеликоптера пошла је у спасавање бебе која се налазила у санитетском возилу, блокираном због одрона на Ибарској магистрали код Рашке. Слетели су у касарни у Рашкој, где се возило са бебом у инкубатору ипак пробило након што је делимично раскрчен пут. У Ми-17, у пратњи лекара Љајића и анестетичара Веселиновића, унета је беба у инкубатору, са све мањим залихама кисеоника. Полетели су према Београду, где је у Институту за мајку и дете требало збринути дете. У међувремену, дошло је до погоршања временских услова. Летелица се срушила у близини београдског цивилног аеродрома.

Новинарима су се у суботу у Дому ВС у Београду, обратили начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић, командант РВ и ПВО бригадни генерал Ранко Живак, командант 204. ваздухопловне бригаде (аеродрома у Батајници) бригадни генерал Предраг Бандић и командант 890. мешовите хеликоптерске јединице потпуковник Мирослав Зечевић.

Како је рекао бригадни генерал Бандић, летелица је ангажована на позив цивилних здравствених власти а због ургентне ситуације, опасне по живот детета. По консултацији са министром одбране Братиславом Гашићем и начелником Генералштаба, генерал Бандић наредио је полетање хеликоптера у спасилачку мисију. Претходно су прикупљени подаци о метеоролошкој ситуацији од надлежних на аеродромима „Батајница”, „Никола Тесла” и „Морава” (Лађевци код Краљева), као и у Рашкој. Временски услови су, како је речено, у време полетања били сложени али не и немогући за летење јер у том случају хеликоптер не би ни полетео. Техничке провере су говориле да је летелица, опремљена метеоролошким радаром и опремом за ноћно летење, исправна.

OMER MEHIC

Архивски снимак настрадалог пилота Омера Мехића  (Фото: Танјуг) 

– Хеликоптер је полетео око 20.15 часова и за мање од сат времена слетео у касарну у Рашкој. Око 21.15 часова полетели су назад, али је изнад Младеновца дошло до драстичног погоршања метеоролошке ситуације – рекао је Бандић.

Није било информације о припремљеном и безбедном месту за слетање у Крагујевцу, у чијем Клиничком центру би се евентуално могло збринути дете. Одлучено је да се слетање обави на аеродром у Сурчину, будући да је боље опремљен сигналним уређајима од војног у Батајници, а београдски Институт за мајку и дете је обавештен о пристизању бебе чији је живот угрожен.

До несреће је дошло после два покушаја слетања, од којих се одустало због лоше видљивости. Последњи контакт са Ми-17 остварен је у 22.31 час. Алармирани су МУП Србије, Агенција за контролу летења и Директорат цивилног ваздухопловства. Олупина је пронађена три и по часа касније, око два сата после поноћи.

Vojna-policija-helikopter

Војна полиција обезбеђује место пада хеликоптера (Фото Танјуг)

Генерал-мајор Живак рекао је да хеликоптери Ми-17 спадају у најисправније ваздухоплове које Војска Србије има, истакавши да овакве ваздухопловне несреће није било од 1996. године. Потпуковник Зечевић истакао је да је посада била врхунски обучена и искусна. Настрадали пилот Мехић имао је око 4.000 сати налета, био је и вршилац дужности заменика команданта 890. мешовите хеликоптерске ескадриле.

Генерал Диковић истакао је да су страдали летачи били ангажовани у спасавању хиљада људи због поплава, сметова и пожара.

– Нажалост, нису успели да спасу петодневну бебу и приликом том подухвата дали су своје животе – рекао је Диковић.

Узроке удеса утврђују две војне комисије. Генерал Диковић, што је уобичајено када дође до несрећног случаја у војсци, формирао је Комисију за утврђивање узрока ванредног догађаја која ће се бавити тиме да ли су испоштоване све процедуре. Генерал Живак формирао је техничко-стручну комисију која ће утврђивати да ли је до трагедије евентуално дошло због техничког проблема у хеликоптеру. Прва комисија свој рад мора да заврши до среде, а друга до 30. марта. Начелник Генералштаба рекао је да се као први човек војске осећа одговорним за живот сваког припадника војске, као и да су он и његови сарадници спремни да се утврди да ли у овом случају има и њихове одговорности.

М. Галовић

Uvidjaj-helikopter

Колеге страдалих пилота стижу на место несреће  (Фото Танјуг)

————————————————————————-

У недељу Дан жалости

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић обавестио је чланове владе и грађане Србије да је у удесу војног хеликоптера страдало седам особа, због чега је за надељу предложио проглашење Дана жалости. Контакт радио везом са хеликоптером Војске Србије изгубљен је синоћ у 22 сата и 31 минута, додао је премијер на ванредној седници Владе Србије, а у 22 сата и 34 минута ваздухоплов је нестао са радарских показивача.

sednica(1)

Са ванредне седнице Владе Србије (Фото Танјуг)

Премијер и чланови владе одали су пошту страдалима минутом ћутања.

Гашић: Изгубили смо најбоље људе

БЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да је и ова трагедија, у којој су погинула четири припадника Војске Србије, лекар и анестетичар из Новог Пазара и беба коју су транспортовали у болницу у Београду, показала да су људи оно најбоље што Војска Србије има.

„И ова трагедија је показала, на жалост, да су људи оно најбоље што Војска Србије има, и што Србија има”, рекао је Гашић Танјугу, истакавши да је хеликоптер који се срушио био опремљен свим уређајима за мисије спашавања и трагања, за ноћно летење и летење у посебним условима.

Пилот летелице Омер Мехић један је од најбољих пилота Војске Србије, који је, навео је министар, током службе спасао у различитим акцијама више од 1.000 људи.

gasic

Министар Гашић на ванредној седници Владе Србије (Фото Танјуг)

Мехић је, како наводе у Војсци, прошао је све фазе од инструктора летења до вође тима за спасавање, а 2008. године преживео је пад хеликоптетра „газела”.

Хеликоптер Ми-17 користи се у спасилачким мисијама

БЕОГРАД – Хеликоптер Ми-17 Војске Србије који се срушио нешто пре поноћи на километар од писте Аеродрома Никола Тесла покушао је слетање на другим локацијама због густе магле.

Хеликоптер је, наиме, имао три неуспела прилаза на слетање пре него што се срушио.

Војска Србије има два таква хеликоптера, произведена 1989. и 1991. године.

Два Ми-17 која су 2006. примљена из МУП-а Србије, ремонтована су 2010. а ресурси им истичу 2017.

Хеликоптер Ми-17 оспособљен је за инструментално летење ноћу, вишенаменска је летелица произведена у бившем СССР-у и користи се и као спасилачки хеликоптер. 

Helikopter-Mi-17

Хеликоптери Ми-17 користе се за спасилачке евакуације  (Фото Војска Србије)

Може бити опремљен различитим ракетама, пројектилима и топовима, а користи се приликом напада, ваздушне подршке, за електронско праћење и снимање, медицинске или спасилачке задатке.

Такође, превози терет, а у кабини могу да се превезу 24 путника, 30 војника или 20 рањеника.

Унапређена је верзија хеликоптера Ми-8, има јаче моторе, већи ротор и пренос, а због веће носивости ојачана је и конструкција трупа.

Познат је и под ознаком Ми-8МТ.

Хеликоптер је иначе , према речима министра одбране Братислава Гашића, био опремљен свом потребном опремом за спасилачке акције.

Просечна старост транспортних хеликоптера ВС скоро 33 године

БЕОГРАД – Просечна старост флоте транспортних хеликоптера који лете у Војсци Србије износи готово 33 године, а најмлађи хеликоптер који лети је Ми-17 који је произведен пре четврт века.

У Војсци Србије користе се транспортни хеликоптери Ми-8 и Ми-17, који су распоређени у 890. мешовитој хеликоптерској ескадрили 204. бригаде у Батајници и 119. мешовитој хеликоптерској ескадрили 98. бригаде у Нишу.

У питању је шест летелица типа Ми-8 и само један Ми-17, који је преостао након пада хеликоптера истог типа код Сурчина 13. марта, приликом акције спашавања животно угрожене бебе из Рашке.

Према подацима објављеним у стручној литератури, сви хеликоптери Ми-8 набављени су за потребе Југословенске народне армије 1981. године и имају 34 године.

Танјуг-Бета

(Политика, 14. 3. 2015)

Бета синоћ објавила вест да је хеликоптер са болесном бебом сигурно слетео у Београд; Бета: Извињавамо се

„Беба од пет дана стигла је вечерас хеликоптером у Београд, након што је због одрона у месту Пивнице код Богутовца, заустављено санитетско возило којим је превожена из Новог Пазара”, наводи се у вести „Бете“ која је у петак касно увече објављена у медијима, али која је после неког времена повучена.

Због синоћњег пада хеликоптера у реону аеродрома Никола Тесла проглашен је Дан жалости.

Стару страницу Политике где је спорна вест објављена можете видети овде.

Beta-vest-o-bebi-1

„Бета“ се извинила због вести о слетању хеликоптера

Директор београдског Института за мајку и дете Радоје Симић изјавио је у петак увече РТС-у да је екипа лекара тог института била спремна за прихватање болесне бебе која је хеликоптером превожена у Београд, а не да је “дочекала” бебу која је упућена на лечење, како је пренела Бета.

“Све је спремно, не само да је спремно, него је екипа Хитне помоћи с којом смо ми у контакту послала кола, а ми смо послали дежурну екипу са начелником анестезиологије, педијатром и сетрама. Од тренутка спуштања на тло Београда беба ће бити у сигурним рукама… Комплетна екипа је спремна за прихват бебе”, рекао је Симић синоћ РТС-у.

Бета се извињава директору Института за мајку и дете Радоју Симићу због непрецизне интерпретације његове изјаве дате РТС-у.

Хеликоптер Војске Србије, који је из Рашке превозио болесну бебу срушио се прошле ноћи у близини београдског аеродрома због лошег времена и том приликом погинуло је свих седам особа у летелици.

(Бета/НСПМ, 14. 3. 2014)

Фотографије повучене вести о слетању хеликоптера на различитим медијима

beba-laz-1 beba-laz-2 beba-laz-3 beba-laz-8 beba-laz-5 beba-laz-4

Извор: Србија данас

Ало: Изгибоше сви због незреле мајке!

alo-1

Прва верзија вести

alo-2

Верзија вести са ублаженим насловом


ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 14. 3. 2015. у 21:19 – исправљене су словне грешке и неке рогобатне формулације у уводном тексту.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3Lz



Categories: Вести над вестима

10 replies

  1. “..шта год мислио о овој власти и њиховој (не)способности, ипак не могу да поверујем да је наш пад толики. Или макар не могу да поверујем без јаких доказа.”

    А шта Вас спречава да поверујете?!
    Па докази су у њима самим , и они их умножавају, не више из дана у дан, него из часа у час.

    Нико не може да поверује, али – мора. То је ствар здравог разума.
    На жалост.

  2. ”Sedmorica fugiranih
    krkar RSS / 14.03.2015. u 12:25
    KOMENTARI: 213ČITANOST: 92356/PREPORUKE: 37/
    009b_620x0.jpg

    1. Za pad helikoptera formalno je kriv kapetan vazduhoplova koji je upravljao letelicom u složenim meteorološkim uslovima (SMU) i ispod propisanih minimalnih uslova za taj tip letilice i tz vrstu leta i koji je pokušavao da sleti protivpropisno a dodatno nije poštovao ni propise o režimu leta, posebno deo koji se odnosi na planiranje leta i alternativnih odredišta kao i proračun potrošnje goriva i autonomije vazduhoplova. Taj grešnik je poginuo i na njega će se sve svaliti, po starom bezobraznom običaju. Nažalost.

    2. Suštinski su za pad helikoptera i pogibiju 7 ljudi krivi nekompetentni i bahati političari, u ovom slučaju pre svih ministri odbrane i zdravlja, šarlatani i šoumeni koji su se mešalu u ono u šta nemaju pravo (zakonsko) da se mešaju a nisu radili ono što im je posao. Uz njih su saučesnici generali, komandanti Vojske Srbije i Ratnog vazduhoplovstva koji dozvoljavaju da ih razni falsifikatori diploma ponižavaju i mešaju se u lanac komandovanja.

    3. U vreme kada su, prema izveštajima, na surčinskom aerodromu čekali sletanje helikoptera bahati političari željni slikanja, vremenski uslovi nisu dozvoljavali sletanje ni jednom tipu letelice. Vreme je bilo ispod meteoroloških minimuma. Vertikalna vidljivost bila je 70 m, horizontalna takođe ispod minimuma za sletanje (tačni METAR izveštaji za svakih 10 minuta biće, nadam se, objavljeni u istrazi). Tri aviona preusmerena su na alternativni aerodrom u Temišvaru.

    4. Javašluk je počeo još u Novom Pazaru. NEKO je bolesnu bebu i medicinsko osoblje u pratnji uputio sanitetskim kolima za Beograd bez dovoljno kiseonika. Prema medijima, kad su došli do odrona imali su kiseonika za još 2 sata i nisu mogli da čekaju. Koliko ja poznajem Srbiju – 2 sata od tog mesta do Beograda bila bi respektabilna vožnja. Da ne bude zabune – nisu lekari ništa krivi, to su ljudi koji su požrtvovano radili svoj posao i na kraju poginuli. Ali kriv je neko. Direktor bolnice u Novom Pazaru svakako. Ako ima protokol i propis o potrebnoj količini kiseonika za takav transport do beograda kriv je što ili količina nije dobro proračunata ili što u vozilu nije bilo kiseonika koliko po proračunu treba. A ako bolnica nije imala dovoljno kiseonika – neko je kriv i što se evakuacija nije planirala u onaj centar do kojeg se može bezbedno stići.

    5. Javašluk se nastavio i kad je sanitet naleteo na odron. Ne znam kojom je linijom išlo javljanje ali je ona svakako uključivala diletante i bezočne šoumene bez skrupula – ministre odbrane i zdravlja. Njih dvojica su jaranski, pajdaški, donosili odluke za koje nisu lično kompetentni a bogme ni po funkciji. Ta dva diletanta bez skrupula digli su vojni helikopter. Iako se radi o najsavremenijem helikopteru koji Vojska Srbije ima – on nije medicinski nego običan transportni (nema nikakvu medicinsku opremu, instrumente niti zalihe kiseonika, azot-oksidula, krvi, plazme, zavojskog materijala… ništa). Prevoziti bolesnika u takvom helikopteru jednako je prevoženju bolesnika u kamionu ili kombiju. Dodatno, taj helikopter nije opremljen instrumentima za letenje u SMU a nema ni posebne uređaje za osmatranje u niskoj vidljivosti. Svako letenje tim helikopterom po noći i u SMU je lutrija. Naterati ga, političkim odlukama i disanjem za vrat pilotima, da prekrši sve propise leta – čist je kriminal. Koji će u državi Srbiji zasigurno proći nekažnjeno.

    6. Posada helikoptera prošla je obuku i trenažu kojom se osposobljava ne samo da ume da leti, nego i da se izdriluje, dresira, da to bezuslovno radi po procedurama. Piloti nisu budale iako su ponekad malo kauboji. Oni vrlo dobro znaju zašto je nužno u svakoj situaciji imati alternativni aerodrom na koji se može sleteti i proračun potrebnog vremena i goriva za taj let i sve što uz to ide (rezerve za pogoršanje vremena, greške u navigaciji itd). Piloti koji, noseći svoje glave na ramenima u toj letilici, pristanu da ih stave u torbu – deo su lošeg sistema. Piloti imaju dovoljno ozbiljnog i odgovornog posla u helikopteru dok lete u takvim uslovima i njima je neophodno da znaju da se svim političkim pitanjima bave njihovi nadređeni, pukovnici i generali. Pukovnici i generali sinoć su bili saučesnici u ubistvu 7 ljudi. Ako u vrhu VS i RV nema oficira koji umeju da prepoznaju složenost situacije i da zahtevaju da posada helikopter vodi na alternativno sletanje – onda su pukovnici i generali “samo” nesposobnjakovići. Ali ako su znali šta zahteva letačka struka i propisi – ali su i pored svega pristali da se propisi malo uštipaju zarad političara i kamera koji čekaju u Beogradu – onda su i kriminalci.

    7. U normalnoj državi taj helikopter bio bi na vreme preusmeren na alternativni helidrom koji je imao uslove za sletanje. Ako je to Niš – onda Niš, a može i Novi Sad, Sremska Mitrovica, Požarevac… a ako reba i Vinkovci, Temišvar ili Bjeljina. Država postoji da bi se o takvim stvarima mislilo na vreme i planiralo na vreme. Ovako – neko je nekome naredio da radi protiv zakona i propisa, neko je ćutao, neko se nije mešao u svoj posao i tako je bespotrebno poginulo 7 ljudi. Nema veze, biće prilike za slikanje i govore i na sahranama!

    Fuj, stoko!”

    Драган Славнић

  3. @ порфирије петрович

    Па спречава оно што видех и у неким коментарима на Фејсбуку на исту тему:

    Imamo li mi neke granice? Vlast nema.

    Кад нас власт озвери, кад постанемо као они, онда ће прогласити тоталну победу.

    А. Л.

  4. Оставимо коментаре на фејсбуку, усмеримо се само догађај и чињенице везане за њега – оне које се не могу порећи. А чињенице неумољиво показују да је трагедију ово седморо људи изазвала несвесна, несавесна, некомпетентна и, у крајњој линији – богохулна власт, која је цео догађај хтела да искористи за личну промоцију.
    Па нас је ”власт” и овластила да јој непоколебљиво – не верујемо! И то подупире на све могуће начине.
    Кад почнемо да сумњамо у себе и да верујемо да смо ”озверени”, онда можемо прогласити да смо поражени и да смо жртве, подједнако као и ови несрећници у хеликоптеру.
    За сада, не нуди нам се ни сламка за коју бисмо се могли ухватити и рећи да – нисмо у праву!

  5. @ порфирије петрович

    Хвала Вам на овим и иначе сувислим коментарима на сајту.

    Да пробам да таксативно појасним своју позицију, можда ми је овај текстић херметичнији 🙁 но иначе:

    0. Фејсбук коментар сам поменуо само зато што је добро осликао оно што сам желео да кажем, а не знам колико сам успео…

    1. Ја доиста не волим да “поруке шаљем ван поште”, али мислим да сам доста јасно рекао да не желим да поверујем ДОК НЕМА ДОКАЗА. Ви тврдите да верујемо зато што нема ПРОТИВ-ДОКАЗА, ако сам Вас добро разумео.

    2. Можда је отворено требало да кажем да ово није случај на коме се руши власт… Није ово доказиво да је ико од власти (а од комисије треба очекивати оно што је и иначе тако “формирај комисију да се ништа не сазна”) директно умешан; нити ће бити доказиво. Зато је ово низак ударац тзв. опозиционих медија (непотписаних). Ово је трагедија, а одговоран не може бити нико други осим неки стоти шраф у ланцу (остало је недоказиво, понављам).

    3. Глупа је и прича сајта Опозиционар да Гашић поднесе оставку… Па, биће боље за војску (остатак војске, прецизније) ако керамичара Гашића замени техничар за послове радних односа (!) Шормаз? Неће. Мора овде нешто суштински да се промени да се ове ствари не би дешавале.

    4. Немојте, молим Вас, од мене правити икаквог присталицу ове власти… Далеко од тога. Али, баш као што знам да би Они као изгледнеле звери кидисали на овај случај – зато позивам да не будемо никад као Они.

    Уз извињење и Вама и другима што већ други пут узимам реч на “свом” сајту и на свом тексту,
    А. Л.

  6. ” Немојте, молим Вас, од мене правити икаквог присталицу ове власти… ”

    Није ми ни на крај памети, а све и да хоћу не бих имао на основу чега!

    Оно што ја тврдим јесте, да је – сам догађај – крунски доказ, за све нас који поседујемо критичку свест. Он, догађај дакле, на основу чињеница које поседујемо, могао би се комотно посматрати и у кључу грчке драме! Он има све нужне одлике софокловског заплета, а има и ”трагичку кривицу” и ”хибрис”! Овде је пропаст неминовна!
    Што се ”опозиционих медија” тиче, можемо ли и замислити шта би опозициони медији неке демократске и нормалне земље радили после оваквог једног случаја (под претпоставком да је у нормалној земљи такав случај могућ, а јесте могућ).
    Не треба да позивате да не будемо као ”Они”, то је сувишно и непотребно, ми просто – нисмо као они, и сматрам да то не треба доказивати. С тим у вези, препоручујем Вам књигу Јасмине Ахметагић :” Приче о нарцису злостављачу”, која, додуше, на темама не тако баналним, као што су политичке, већ на феноменима из литературе, веома занимљиво и убојито разматра оно што предмет спора међу нама – заправо и није:).
    Уз извињење што и ја, већ трећи пут узимам реч, на сајту који није мој, али га сматрам својим:)

  7. Занимљиво да је у извештају “Дејли Мејла” речено да је хеликоптер наводно пао због недостатка горива:
    (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2994671/Tragedy-military-helicopter-carrying-sick-five-day-old-baby-crashes-Serbia-killing-seven-board-running-fuel.html).
    Иначе. Коментар Драгана Славнића је врло добар!

  8. @ порфирије петровић

    Опет ја 🙂 – овим мислим да обарам укупан број мојих коментара на било који свој текст!

    Оно што ја тврдим јесте, да је – сам догађај – крунски доказ, за све нас који поседујемо критичку свест. Он, догађај дакле, на основу чињеница које поседујемо, могао би се комотно посматрати и у кључу грчке драме! Он има све нужне одлике софокловског заплета, а има и “трагичку кривицу“ и “хибрис“! Овде је пропаст неминовна!

    За мене овај догађај није крунски доказ и ту се ми, драги господине, разликујемо. Несреће се догађају и у уређенијим друштвима: немамо, за сада, довољно података – бојим се да их нећемо ни имати.

    Ево и пуковник Горан Јевтовић, у изузетној анализи коју смо пренели и на СС, каже:

    А простор за нагађање се отворио зато што су нам понуђена нејасна, па чак и нелогична објашњења.

    Пук. Јевтовић претпоставља да је у питању квар а не “медијска припрема и сликање министара”.

    Дакле, моја поента је: несреће и кварови се дешавају и у другим земљама. Не можете на томе рушити ову власт, или – прецизније – ја не бих волео да је на томе руши “латинична” опозиција (и њихови непотписани медији) која Вучићу замера пад хеликоптера а аплаудира за довођење Блера.

    У многим земљама је могућ квар на летилици, али – уверен сам – нема земље где би опстала влада чији би председник, нпр. у протестантској земљи, тврдио да они припадају православном делу Европе (или исламском делу Азије). Не бива то. И да не спомињем рак-рану у виду Бриселског споразума. И још сто других ствари (крунских доказа) о штеточинству ове и овакве власти.

    Уз извињење што и ја, већ трећи пут узимам реч, на сајту који није мој, али га сматрам својим:)

    Хвала најлепше за ово!

    А. Л.

  9. Хајде да и ја оборим рекорд:)
    Укратко, ја бих волео да нисам у праву, и са радошћу, приграбићу све аргументе који развејавају, не само моје – сумње.

    Срдачан Поздрав.

  10. Нема сумње, зашто?
    Само треба пратити изјаве премијера. Тада је јасно да ни у шта не треба сумњати, све је јасно!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading