У Лондону отворена изложба o Јасеновцу

jas-londonМеђународна комисија за истину о Јасеновцу отворила је у Дому Владике Николаја у Лондону изложбу “Анатомија Заборава”, посвећену жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и Доњој Градини, саопштила је Комисија.

Изложбу, чији су аутори Вања Смуља и Споменка Кузмановић, припремила је Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске поводом 70 година од завршетка Другог светског рата, преноси Танјуг.

На свечаности у Лондону представљена је и књига „Иван Ханс Мерц, римокатоличка ‘црква’ и истините лажи“ којом аутор Драгана Мијатовић Томашевић покушава да расветли живот и рад Мерца који је, према писању хрватске штампе, био духовни вођа хрватског усташког покрета.

Комисија је представила и добротворну организацију „Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation“, која је основана у Великој Британији и прикупља средства за изградњу меморијалног центра на јасеновачком стратишту у Доњој Градини и истраживање геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

Фото: Срна

Фото: Срна

Истина о злочинима би, наводи Комисија чији је председник Србољуб Живановић, требало да омогући успостављање међусобног помирења различитих верских и етничких група које сада живе на територији Босне и Херцеговине и Хрватске.

Међународна Комисија за истину о Јасеновцу (у којој није било представника са територије бивше Југославије), којом је председавао амерички професор Бернард Клајн, утврдила је да је преко 1.400 римокатоличких свештеника и часних сестара мучило и убијало Србе, Јевреје и Роме.

Међу жртвама је било преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, пише у саопштењу Комисије која додаје да је Хрватска била једина земља на свету која је имала логор за истребљење деце. Утврђено је да је међу јасеновачким жртвама било 110.000 деце испод 14 година старости.

Отварању изложбе и промоција у Лондону присуствовали су, између осталих, принцеза Катарина, дипломатски кор на челу са амбасадором Србије Огњеном Прибићевићем, представником Војске Србије пуковником Сашом Перовићем, свештенство православних цркава у Лондону, наставници лондонског универзитета, представници британске националне библиотеке и многих српско-британских удружења.

(РТС, 18. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3vBCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Hvala bogu da jednom istina izadje na vidjelo kasno je ali neka SVIJET vidi mada zmuri nad srpskim zrtvama al je zalosno sto i danas vatikan i dalje podrzava takve zlocine neznam samo kakva je to vjera i crkva koja vodi ratove siri mrznju istiti ZLOCINCe to moze biti samoSATANA???!!!

Оставите коментар