Међународни суд правде: Одбијене тужбе и Хрватске и Србије, није било геноцида над Србима у „Олуји“

ХАГ – Међународни суд правде (МСП) у Хагу одбио је данас у целости тужбу Хрватске и противтужбу Србије за геноцид, чиме је окончан спор између две земље који је трајао дуже од 15 година.

Председник МСП Петр Томка чита пресуде

Председник МСП Петр Томка чита пресуде

Председник тог суда Петр Томка изјавио је, читајући пресуду, да Хрватска није доказала да су ЈНА и српске снаге на њеној територији починиле геноцид, као и да Србија није доказала постојање геноцида, нити намере о геноциду за време и пре операције „Олуја”.

„Хрватска није доказала тврдње да је постојала завера да се почини геноцид. Тужба Хрватске је одбијена у целини”, наведено је у пресуди суда.

Томка је рекао да Хрватска није успела да докаже да је једини закључак који се може извући из понашања ЈНА и српских снага на територији Хрватске да је постојала намера да се униште Хрвати као група.

„Дела нису почињена са изричитом намером да би се то окарактерисало као геноцид”, рекао је он, подсетивши да Хашко тужилаштво никада никога није оптужило за геноцид на територији Хрватске од 1991. до 1995. године.

Томка је подсетио да бивши председник СРЈ Слободан Милошевић није пред Хашким трибуналом био оптужен за геноцид у Хрватској, већ само за онај у Босни и Херцеговини.

Председник МСП је објаснио да није доказано да је намера српских снага и ЈНА била да физички униште заштићену групу Хрвата, већ да их казне или истерају са дела територије што се, како је нагласио, не може окарактерисати као геноцид.

Томка је, такође, рекао да друге пресуде које су донете пред Хашким трубуналом, наводећи ону у случају генерала хрватске војске Анте Готовине, немају пресудну тежину кад је реч о данашњој пресуди.

У делу пресуде који се односи на противтужбу Србије против Хрватске, Томка је истакао да „није доказано да је геноцид почињен за време и пре операције „Олуја” против српског становништва у Хрватској“.

„Хрватска не може да буде проглашена кривом за заверу да се почини геноцид”, рекао је Томка.

„Противтужба Србије мора бити одбијена у целости”, додао је он.

Томка је објаснио да, чак и ако су хрватске власти имале намеру да протерају српско становништво из Хрватске, то није доказ да су имале намеру да физички униште ту групу, односно да изврше геноцид.

„Чак и да је тачна тврдња да су хрватске власти имале намеру да спрече српско становништво да се врати на хрватску територију, то није геноцид”, рекао је Томка.

Пошто су одбијене и тужба Хрватске и противтужба Србије, одбачени су и захтеви за репарацију, закључио је председник МСП.

Он је навео да је од укупно 17 судија, 15 њих гласало за одбијање тужбе Хрватске, а двоје против, док је противтужба Србије одбијена једногласном одлуком.

Томка је на почетку изношења образложења рекао да Србија не може бити одговорна за дела почињена пре 27. априла 1992. године.

„Држава која је тек постала потписник Конвенције (о геноциду) не може се сматрати одговорном ретроактивно за геноцид, по члану 9 Конвенције”, изјавио је Томка.

Он је навео да је СРЈ постала обавезана Конвенцијом о геноциду тек од 27. априла 1992. године, када је СРЈ и настала.

Томка је рекао и да је противтужба Србије против Хрватске, која се односи на операцију „Олуја”, утемељена пошто је Хрватска у лето 1995. године била потписница Конвенције о геноциду, те да је фактички и правно везана за главни захтев.

Саопштавању пресуде данас у Хагу присуствовао је министар правде Србије Никола Селаковић.

Пресуда МСП биће коначна, јер на њу не постоји право жалбе, а државе ће бити у обавези да по њој поступе.

Овај спор почео је 1999. године подношењем хрватске тужбе Међународном суду правде против Србије, а усмена расправа завршена је 1. априла прошле године.

Хрватска, предвођена тадашњим председником Фрањом Туђманом, је 2. јула 1999. године покренула поступак пред МСП против тадашње СРЈ због наводног кршења Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида током оружаних сукоба на територији те Републике од 1991. до 1995. године.

Србија је одговорила контратужбом 10 година касније, која се заснива на истом чињеничном и правном основу на коме је поднета хрватска тужба, односно на Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Пресуду о тужби и контратужби Хрватске и Србије донело је 15 сталних судија и двоје ад хок судија из Србије и Хрватске.

———————————-

Додик: У Хрватској почињен геноцид над Србима

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је 90-их година прошлог века над Србима у Хрватској почињен геноцид, они су расељени и о томе сведоче историјске, популационе, имовинске и друге чињенице – Срби су нестали са огромног простора који данас чини Републику Хрватску.

„А да не говоримо о чињеници везаној за Други светски рат и никада пресуђеног, никада вођеног поступка везаног за логор Јасеновац, где је побијен огроман број Срба и где су готово читави простори испражњени и у данашњој Републици Српској и у Хрватској, како би се побио један народ”, рекао је Додик у заједничком обраћању српској јавности након изрицања пресуде Међународног суда правде у Хагу по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид извршен на хрватској територији од 1991. године до 1995. године.

Додик, Николић и Вучић

Додик, Николић и Вучић

Јавности су се путем Јавног сервиса РТС заједно обратили председник Србије Томислав Николић и Додик, а присутан је био и премијер Александар Вучић.

Додик је рекао да ће власти у Републици Српској поштовати одлуку Међународног суда у Хагу, али остаје осећај учињеног злочина и неправде над Србима који су највећи страдалници на простору бивше Југославије, у процесу распада бивше заједничке државе.

Према његовим речима, било би добро да пресуда Међународног суда правде у Хагу буде подстрек за бољу сарадњу Срба и Хрвата, да коначно оставе иза себе историјске размирице и да, како је рекао, свако учини све да се крећемо даље.

Једна од добрих ствари ове пресуде је да се прогласи амнестија у Хрватској за много појединачних поступака који се воде против Срба и да се покаже да је на правилан начин прихваћена одлука Суда у Хагу, казао је председник Српске.

Осврнувши се на међусобне тужбе за геноцид Федерације БиХ и Републике Српске, Додик је рекао да је игнорисана и злоупотребљена чињеница да половина БиХ није била за то да се води такав поступак.

Међутим, суд је то игнорисао и није желео да провери ту одлуку, додао је он.

„То ме доводи до уверења да су многе одлуке и међународних судова оваквог типа политички мотивисане”, приметио је.

Сумирајући утиске после пресуде Међународног суда правде у Хагу, председник Српске је подсетио да је званични Београд и раније говорио да и Србија и Хрватска треба да повуку тужбе за геноцид.

Министар правде Србије Никола Селаковић и министар правосуђа Хрватске Орсат Миљевић у Међународном суду правде у Хагу, уочи изрицања пресуде

Министар правде Србије Никола Селаковић и министар правосуђа Хрватске Орсат Миљевић у Међународном суду правде у Хагу, уочи изрицања пресуде

Јосиповић незадовољан пресудом у Хагу

ЗАГРЕБ – Бивши хрватски председник Иво Јосиповић каже да није задовољан коначном пресудом Међународног суда правде, која је одбила и хрватску и српску тужбу за геноцид, али да је припремом тужбе у чему је и сам учествовао одрађен дуг према жртвама.

Јосиповић, који је учествовао у припремању тужбе пре него што је постао председник, за Нову ТВ казао је да је „добијена опомена о страшним злочинима који су се догодили на овим просторима”.

„Питање је да ли страшни злочини који су се догодили подразумевају геноцид, а Суд је заузео ово конзервативно становиште и подигао лествицу за геноцид јако високо”, оценио је он.

Хрватски председник сматра да су „неки од најстрашнијих злочина испали из рачунице, јер је Суд проценио да је Србија везана конвенцијом од 1992. године”.

Како је додао, Суд је прилично јасно код контратужбе Србије рекао да Хрватска не може бити сматрана земљом која је починила геноцид, те да су скинути и наводи о геноцидности Олује.

„Цена рата је била врло скупа, Хрватска је била жртва агресије. Нажалост, Суд не одлучује о тим питањима”, мишљења је Јосиповић.

По њему, кључни проблем је био како доказати геноцидну намеру и како ставити појединачне случајеве у заједнички контекст.

„Ми смо развили теорију мозаика, где смо покушали да докажемо да су сви догађаји били део јединствене намере да се почини геноцид. Били смо свесни тог ризика да би оваква одлука Суда могла бити вероватна”, рекао је он, оценивши и да хрватски правни тим није ни у чему погрешио.

Он сматра и да реперкусије ове пресуде на хрватску будућност неће бити негативне, као и да се не мења афирмација хрватског става да је слободу стекла праведним ратом.

Коментаришући даље односе са Србијом, Јосиповић је проценио да ће сада, вероватно, бити подигнуте страсти у медијима, коментари незадовољства и задовољства пресудом.

„Ниједна гарнитура не може одустати од тражења несталих, а с друге стране постоји и одговорност свих држава да процесирају ратне злочине”, закључио је Јосиповић.

Милановић:нисмо задовољни, цивилизовано прихватамо одлуку

ЗАГРЕБ – Хрватски премијер Зоран Милановић каже да у влади нису задовољни одлуком Међународног суда да одбије и хрватску и српску тужбу за геноцид, али да ће одлуку на цивилизован начин прихватити.

„Нисмо задовољни одбијањем хрватске тужбе, задовољни смо одбијањем српске”, рекао је Милановић новинарима после објављивања пресуде у Хагу.

„Хрватска тужба је нажалост одбијена, није утврђен геноцид, али утврђено је да је било злочина и жртава. Одлуку морамо поштовати, жалбе нема. Нисмо задовољни одлуком суда, али на цивилизован начин је прихватамо”, рекао је премијер.

Он је навео да је прошло више од 20 година од ратних страдања и да је Хрватска чланица Европске уније и сада може да гради своју будућност у том смеру.

„Србији у том погледу желимо све најбоље, али не одустајемо од питања несталих и повратка културнога блага. То је наш дуг према народу и држави и морална обавеза која чека сваку владу”,поручио је Милановић.

Западни медији: Ни Србија ни Хрватска нису починиле геноцид

БЕОГРАД – Западне агенције известиле су данас, под ознаком „хитно”, да је Међународни суд правде (МСП) пресудио да ни Хрватска ни Србија нису починиле геноцид током рата од 1991. до 1995. године.

Асошијетед прес (АП) оцењује да би пресуда могла да допринесе да две суседне земље оставе за собом дуготрајне анимозитете.

Радио Дојче веле наводи да је данашњом одлуком суда „стављена тачка на 16 година дуг процес у којем су се Хрватска и Србија међусобно оптуживале за злочине почињене током грађанског рата после распада бивше Југославије 1991. године.“

Агенције су известиле да је 17-члани судски панел оценио да су снаге обеју страна чиниле злочине, али да није почињен геноцид.

Ројтерс је истакао да су судије одбациле хрватску тужбу, с 15 гласова за и два против, а српску тужбу једногласно, што, како примећује британска агенција, значи да је чак и ад хок судија из Србије гласао против.

АП и Ројтерс су пренели и да је председник МСП Петр Томка позвао Београд и Загреб да заједно сарађују ради пружања одговарајуће репарације жртвама злочина, што ће, како је рекао, допринети учвршћивању мира и стабилности у региону.

Зграда Међународног суда правде у Хагу

Зграда Међународног суда правде у Хагу

Америчка агенција истиче да одлука МСП није била неочекивана, пошто ни Хашки трибунал никада није подигао ниједну оптужницу за геноцид на територији Хрватске или Србије.

Агенције су подсетиле и да је Хрватска 1999. године тужила Србију за геноцид у, како наводе, једном од најкрвавијих ратова који су потресли Балкан 1990-их година, на шта је Србија узвратила противтужбом 2010. године.

Франс прес (АФП) наводи је хрватска оптужница обухватала и Вуковар, одакле је протерано око 22.000 несрба, док се око 350 људи и даље воде као нестали.

Београд је, како преноси АФП, у контратужби теретио Хрватску за „Олују”, током које је око 200.000 Срба било приморано да побегне из Хрватске.

После „Олује”, проценат српског становништва у Хрватској спао је са 12 на четири одсто, наводи француска агенција.

АФП и Дојче веле подсећају и да је МСП од 1946. године, када је формиран, свега једном пресудио да је почињен геноцид, и то пресудом из 2007. године о геноциду у Сребреници.

„Геноцид је један од најтежих међународних злочина, али је такође и најтежи за доказивање”, примећује француска агенција.

ББЦ, на чијем је вебсајту извештај о изрицању пресуде била једна од главних вести, приметио је да су Србија и Хрватска протеклих година побољшале односе, али да је ослобађајућа пресуда пред Хашким трибуналом хрватском генералу Анти Готовини, који је командовао „Олујом” огорчила Београд.

Радио Слободна Европа (РСЕ) подсетио је да је пресуда МСП коначна и обавезујућа за све чланице УН.

РСЕ је, такође, навео да су тужба и контратужба, које су, према мишљењу стручњака, имале мале изгледе на успех, углавном биле карактерисане као „политикантске, од којих највеће користи имају махом стране адвокатске канцеларије, унајмљене за њихово подношење и аргументовање”.

Државни службеници и правни заступници су, с друге стране, пребацивали у медијима одговорност с државе на појединце, који су наводно самовољно починили злочине, а не организовано као припадници војно-полицијских и паравојних формација под државном контролом, истиче РСЕ.

Како су гласале судије

ХАГ – Међународни суд правде (МСП) у Хагу одбио је тужбу Хрватске против Србије за геноцид са 15 гласова према два, док су судије једногласно одбиле противтужбу коју је наша земља поднела овом суду.

Председник МСП Петр Томка изјавио је данас, читајући закључак образложења пресуде, да је за одбијање тужбе Хрватске гласало 15 од укупно 17 судија, а против одбијања – двојица, и то бразилски судија Кансадо Триндаде и ад хок судија из Хрватске Будислав Вукас.

Противтужба Србије одбијена је једногласном одлуком, рекао је он.

Пресуду о тужби и контратужби Хрватске и Србије донело је 15 сталних судија и двојица ад хок судија из Србије и Хрватске.

Танјуг

Наслов: Стање ствари

(Политика, 3. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3hXCategories: Вести над вестима

3 replies

 1. Као што ми сам надимак каже немам никакве везе са правом нити желим да имам… Али што се тиче бројања и логике можда стојим боље.

  Ако на чињеницу

  **************
  Пресуду о тужби и контратужби Хрватске и Србије донело је 15 сталних судија и двојица ад хок судија из Србије и Хрватске
  **************

  додамо да је

  **************
  од укупно 17 судија, 15 њих гласало за одбијање тужбе Хрватске, а двоје против (бразилски судија Кансадо Триндаде и ад хок судија из Хрватске Будислав Вукас), док је противтужба Србије одбијена једногласном одлуком.
  **************

  испада да је судија из Србије гласао _за_ одбијање тужбе Србије!!!

 2. @србски математичар: Као добар математичар сте извукли исправан закључак: „испада да је судија из Србије гласао _за_ одбијање тужбе Србије!!!“. Нисте се преварили да кажете “ испада да је српски судија…“ – јер тај то није!

 3. Питам се, зашто се не каже име ад хок српског судије.
  Са правне стране, не може се утврдити да је било геноцида и ако је било „воље“ да се почини. Али је образложење веома јадно, без обзира на пресуђену страну.
  Ако се погледа млака контра тужба и тим који је заступао нашу тужбу као контра тужбу, онда је све далеко јасније. Перфидно испланирана и избалансирана да би баш произвела овакав ефекат уједначености. Не верујем да правни тим не зна посао, већ верујем да је намерно инструиран да на овај начин представи цео проблем.
  Претпостављам да је намера наше стране била, да у једном моменту, ако Хрватска страна буде условљавала улаз Србије у ЕУ, да запрети новом тужбом против Хрватске за почињени геноцид из другог светског рата, јер геноцид не застарева.
  Свакако да је то вечита претња Хрватској ако претера у својим политочко територијалним захтевима.
  Једини проблем јесте, што овој власти не долази до мозга, као и оној прошлој, да већина народа не жели ЕУ и да се дневнополитичка ситуација мења свакодневно, а Хрватска увек натеже канап до пуцања. Мора се признати да осим белосветске подршке имају и бољу дипломатију.
  Играти се са тим није ни мало похвално за Србију и српске политичаре, за које је доказано да су тотално неспособни са гомилом путера на глави.
  Живи били па видели на шта ће се све ово изродити, али да ће бити нешто боље, сигурно неће, а ми смо сами себи истерали адут из рукава, убеђени да су сви редом неспособни, а ми најспособнији.
  Историја нам је много пута доказала баш супротно.

Оставите коментар