Атифете Јахјага: Косово на свом тешком путу инспирисано упутствима папе Јована Павла Другог

Тзв. председница Косова Атифете Јахјага борави у Ватикану. Током пријема код папе, бар судећи према њеном посту на Твитеру, било је речи и о историји Косова.

aj-tvit

У саопштењу прес службе „председнице“ наводи се да је током сусрета са папом Франциском Јахјага изразила наду да ће Ватикан признати Косово.

Јахјага је захвалила папи на пријему, оцењујући то као „гест поверења и признања косовских напора да ојача међурелигијску хармонију и амбицију за животом у миру и у слободи друштва са равноправним грађанима“, наводи се у саопштењу.

„Председница Јахјага је рекла да је Косово, данас као нова држава у Европи, прошло кроз тешку историју репресије и етничког чишћења и да се у његовим темељима налазе индивидуална и колективна жртвовања“, наводи се у саопштењу.

Јахјага је додала да је „Косово лаичка држава, али и инспиративна прича о међурелигијској харомонији и равноправности свих грађана, без разлике“.

Она је рекла „да је након завршетка рата и у настојањима да очува мултиетничност и мултикултурализам, Косово гарантовало права свим заједницама и наставило да јача међурелигијски диалог, омогућујући лидерима три религије да изграде блиске међусобне односе“, наводи се у саопштењу, које преноси лист „Ало!“.

На сајту „председнице Косова“ стоји да се Јахјага захвалила папи Франциску за Његове поруке наде и свеобухватности и високо оценила подршку Свете Столице за Косово у тешким периодима његове историје.

Она је рекла да је Косово „на свом тешком путу било инспирисано упутствима папе Јована Павла Другог и стрпљења и хуманости Мајке Терезе“.

(Стање ствари)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3cBCategories: Вести над вестима

Оставите коментар