Власт и СПЦ договарају коначно решење за Косово?

Николић: Црква и ја исто о Косову

Београд – Председник Србије Томислав Николић састао са патријархом српским Иринејом у згради Патријаршије и са њим разговарао о предлогу коначног решења за Косово.

nikolic-patrijarh

Николић, који има честе сусрете са патријархом СПЦ, рекао је да ће његова платформа, коју је недавно најавио, ићи у правцу оног што Србија може да прихвати као коначно решење, а да не угрози свој суверенитет и територијални интегритет

Николић је, после састанка који је трајао скоро два сата, рекао новинарима да он и Синод имају „веома блиска размишљања“ о томе.

Председник Николић рекао је да рад на платформи о Косову и Метохији још на нивоу консултација и да још „не постоји конкретан документ који би представио премијеру Александру Вучићу, а затим и јавности“.

„Разговарали смо о Косову и Метохији, о судбини народа, територије, Српске православне цркве, безбедности на КиМ, о томе како ја замишљам то решење“, рекао је Николић.

Он је напоменуо да су то још увек само разговори и консултације, да још није  обликован документ који би он представио председнику владе, а потом и јавности.

„Изнео сам нека своја размишљања и нисам наишао на негодовање или неспоразуме са светим Синодом. Дакле, ми ту негде веома блиско размишљамо о томе како би то требало да изгледа до краја“, рекао је председник Србије.

На питање у којем ће правцу ићи решење, Николић је одговорио: „У правцу онога што Србија може да прихвати као коначно решење, а да не угрози свој суверенитет и територијални интегритет.“

nikolic-patrijarh-2

Упитан када ће јавност моћи да види тај документ, он је одговорио да ће се о томе блиско и интензивно договарати с премијером Александром Вучићем зато што такав документ захтева општу сагласност, или бар сагласност скупштине за оно што влада у име председника буде предложила.

„То није документ на којем бисмо се препирали, то је документ на којем морају да се пронађу решења иза којих ће стати влада као орган који то треба да спроведе и који преговара у Бриселу“, истакао је Николић.

Он је позвао на стрпљење, рекавши да најпре треба да прође први састанак Београда и Приштине у Бриселу, предвиђен за 9. фебруар, „у покушају да се настави тамо где је стало поодавно“.

„Чини ми се да смо за то време сви имали времена да размислимо о ономе шта се дешава и ономе шта нас чека и да схватимо да, по мени, одуговлачење и губљење времена никако не иде на рачун Србије„, рекао је председник Србије.

Николић је рекао да је с патријархом разговарао и о проблемима Цркве у функционисању, њеном односу према државним органима, укључујући питање повраћаја имовине.

„Црква има забринутост за дешавања на Косову и Метохији и мислим да је у праву његова светост и Синод када желе да буду информисани о томе шта се ради, докле се стигло“, рекао је председник.

Николић је додао да, као припадник СПЦ, увек жели да зна ставове Синода и да размена мишљења с патријархом помаже „да многе ствари буду јасније“.

„Мислим да је потреба да се чешће састајемо сада веома изражена у време или у години када ћемо можда бити на великим искушењима и решавати велика српска питања“, закључио је председник Србије.

Николић се од ступања на функцију председника често састајао са патријархом, а највише сусрета било је током 2013. године када су се састали најмање шест пута: два пута у фебруару, априлу, два пута у мају и у септембру.

Танјуг, B92

(ФБ Репортер, 22. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3ceCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Наслов одговара ауторима „вести“ – Танјугу и Б92. Не знам како је „Православље“ представило овај сусрет, јер је електронска презентација „у реконструкцији“. Мени су – можда сам наиван – овај сусрет и консултације – деловали као могући наговештај САБОРНОСТИ. Превазилажење секуларног парламентаризма и странчарења с једне, те неопходне промене Устава СПЦ с друге стране – где би се верујући укључили у живот Цркве не само као конзументи, већ и као креатори – јесте пут изласка из кризе смисла српског постојања коју живимо више од столећа.

Оставите коментар