Ђакон Ненад Илић: Страдање невиних

У прву недељу после Божића дошао је ред на помен убијене Витлејемске деце. Читамо јеванђеље о покољу деце које су војници извршили због Иродовог страха да ће му новорођени „цар јудејски“ угрозити власт и о бекству у Египат Свете Породице пред прогоном (Матеј 2, 13-23).

ni-1112014

Само што смо разнежени прославили топлину породичног дома и безазлене радости у сусрету са новорођеним Спаситељем, Црква нас враћа у реалност овог света.

Као што је апостол Петар одушевљен божанским призором преображеног Исуса на гори Тавору пожелео да тамо заувек остане, тако смо и ми пожелели да мир и радост празника Рођења влада заувек. Али као што је на Тавору Христос ученицима објаснио да морају да се врате у свет и доврше послове, тако и ми данас учимо да се не можемо изоловати у утопијски мир док год било где на свету страда и једно невино дете.

На нама је сад тежак задатак: да не заборавимо божански мир, али и да истовремено не окрећемо главу од зла које влада светом. Цео живот је борба, а празник је само одмор од те борбе. Уношење божанског светла у срце и ум како бисмо могли да наставимо даље по мраку који постаје све гушћи.

Умети да опростиш, умети да се не позвериш у страсти освете, велико је постигнуће и дар који ти може донети у празнику наслућени мир Божији, али не приметити патњу малог сиријског дечака, заборавити на српску децу мучену у Јасеновцу, на сву децу која управо страдају у Украјини, Нигерији, по целом свету, због данашњих Ирода, заборавити на све невине мученике и избеглице који се крећу светом а којих је и наша историја пуна – значило би да дубину вере замењујемо празним сентиментализмом, да се отрову света супротстављамо шећерном водицом.

Кажу да је пре него што је издахнуо, мали сиријски страдалник рекао само: „Све ћу вас рећи Богу…“. Шта су нам поручили мали јасеновачки мученици – то већ не памтимо. Гледамо иконички приказ Бекства у Египат, али заборављамо колоне српских и не само српских избеглица које су заувек оставиле траг на балканским просторима.

„Где је Христос док страдају невини?“, питање је које многе од нас прогања. На крсту – одговор је Господ дао подносећи за нас муке на крсту. Свет је тешко излечити од зла које су људи пустили у историју. Оно расте у таласима и не смањује се. Али то не значи да не треба против њега да се боримо. А без Христа и пролажења с њим кроз муке и смрт до Васкрсења – и нема праве наде за свет.

Нова икона Богородице смедеревске

Нова икона Богородице смедеревске

Пресвета Богородица је то слутила или знала и кад је први пут пригрлила свог новорођеног сина. Отуд та њена сета присутна на многим иконама Рождества као и на и иконама Богородице са малим Исусом у наручју. Ако у Цркви упорно и пажљиво пратимо празничне циклусе, временом ћемо научити да свака радост садржи и сенку туге, али да и најгора пропаст ипак носи наду.

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)

Бекство у Египат и повратак

А кад они отидоше, а то анђео Господњи јави се Јосифу у сну и рече: Устани, узми дијете и матер његову, па бјежи у Египат, и буди ондје док ти не кажем: јер ће Ирод тражити дијете да га погуби.

И он уставши, узе дијете и матер његову ноћу и отиде у Египат.

И би тамо до смрти Иродове – да се испуни што је Господ рекао преко пророка који говори: Из Египта дозвах сина својега.

Тада Ирод, видјев да су га мудраци преварили, разгњеви се веома и посла те погуби сву дјецу по Витлејему и по свој околини његовој од двије године и ниже, по времену које је тачно дознао од мудраца.

Тада се испуни што је рекао пророк Јеремија говорећи:

Глас у Рами чу се, плач и ридање и нарицање много, Рахиља оплакује дјецу своју, и неће да се утјеши, јер их нема.

А по смрти Иродовој, гле, анђео Господњи јави се у сну Јосифу у Египту.

И рече: Устани, узми дијете и матер његову и иди у земљу Израиљеву; јер су помрли они који су тражили душу дјетета.

А он уставши, узе дијете и матер његову, и дође у земљу Израиљеву.

Али чувши да Архелај царује у Јудеји умјесто Ирода, оца својега, побоја се онамо ићи, него, примивши у сну заповијест, отиде у крајеве галилејске.

И дошавши настани се у граду званом Назарет, да се испуни што су рекли пророци да ће се Назарећанин назвати.

Јеванђеље по Матеју, 2, 13-23

Опрема: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-36mCategories: Преносимо

1 reply

  1. У типицима и календарчићима се помиње цифра од 14000 младенаца (деце).
    Помиње се Витлејем и околина.
    Колико је ова цифра реална?

Оставите коментар