Ukrajinske vlasti pripremaju ekstremne mjere štednje po diktatu MMF-a

Ukrajinski premijer, Arseniy Yatsenyuk predstavio je parlamentu ekonomski program za 2015.-2020. godinu, parlament ga je prihvatio. U programu se po diktatu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih međunarodnih vjerovnika pretpostavljaju ekstremne mjere štednje.

FOTO: facebook.com/yatsenyuk.arseniy/

FOTO: facebook.com/yatsenyuk.arseniy/

„Nitko nam neće besplatno pozajmiti novce, kako bismo dobili kredit moramo provesti oštre rezove o kojima smo pričali u predizbornoj kampanji“, rekao je premijer Yatsenyuk.

Prema njegovim riječima Ukrajina je u 2014. godini dobila „Devet milijardi dolara financijske pomoći od MMF-a, Svjetske banke i drugih financijskih ustanova, no sveukupno je na otplatu starih dugova potrošeno 14 milijardi dolara. Za sljedeću godinu potrebno nam je još barem 15 milijardi dolara“, primijetio je.

Glavni ciljevi ekonomskog programa uključuju udvostručenje izvoznog volumena do 2019. godine, privatizaciju državnog vlasništva na velikoj razini pod odgovarajućim uvjetima, de-monopolizaciju ekonomije, kapitalizaciju državnih banaka, financijsku rekonstrukciju naftne i plinske kompanije u državnom vlasništvu, Naftogaz, rekonstrukciju pravnog sustava, reformu policije i poduzimanje napora za stjecanje energetske neovisnosti.

Sve u svemu u sljedeće dvije godine državni proračun mora se smanjiti za deset posto u odnosu na zemljin bruto domaći proizvod. Ne iznenađuje kako će se najviše rezati u području socijalnog sektora. Deset posto državnih službenika suočit će se s otkazom dok će zdravstveni i obrazovni sustav proći djelomičnu privatizaciju.

Doći će i do velike reforme zemljinog rudarskog sustava, dok će 32 neprofitabilna rudnika prestati s djelovanjem. Istovremeno će se napustiti neki porezi dok će se zatvoriti brojne institucije za regulaciju poslovnih aktivnosti.

„Nemojte plakati, nemojte se bojati, ne tražite ništa. Program je toliko ekstreman da su ga neki članovi oporbe kao i jedan zastupnik vladajuće struje nazvali genocidnim.“, rekao je premijer u pokušaju da preventivno djeluje na mogućnosti izbijanja prosvjeda.

Iako se programom napada ionako niski životni standard, kijevske vlasti povećale su izdvajanja za vojsku i policiju. Vlada je objavila i kako će zatražiti članstvo u NATO savezu.

Uz militarizaciju ukrajinskog društva, vlasti potiču nacionalizam, dok je veliki broj politika reda i zakona usmjeren prema pojačavanju desničarskih osjećaja i gušenju bilo kakvog otpora prema vlasti. Nacionalna i domoljubna edukacija uvrštena je u obvezatan obrazovni program svih školskih ustanova. Pojavili su se i planovi o izgradnji sigurnosnog zida na granici s Rusijom.

Druge legislativne reforme uključuju povećanje dobi za ulazak u mirovinu na 65 godina za oba spola, zatvaranje brojnih obrazovnih ustanova i knjižnica. Besplatna hrana za učenike osnovnih škola i pacijente u bolnicama također se ukida, kao i besplatno sudjelovanje u sportskim aktivnostima za mlade.

Donijeti će se i ustavni amandmani kojima će se zaobići ustavom zajamčeno pravo na besplatno osnovno školovanje, koje će se s dosadašnjih jedanaest smanjiti na devet godina, ukida se i besplatna liječnička skrb, dok se istovremeno broj parlamentarnih zastupnika smanjuje s dosadašnjih 450 na 150.

Pogodnosti koje su kao odštetu dobile žrtve černobilske katastrofe smanjit će se, a granice zabranjenog područja oko Černobila proći će reviziju.

Čini se kako novu Ukrajinu čeka „svijetla budućnost“ pod monitoringom zapadnih financijskih institucija.

izvor(i): WSWS

(Advance.hr, 24. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2Z6Categories: Преносимо

1 reply

  1. da bi mogli u cernobilu da seju svetlucavi kukuruz,ekstra.

Оставите коментар