Формирана Евроазијска економска унија, Лукашенко критиковао Русију

МОСКВА – Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан формирали су данас Евроазијску економску унију чији циљ је да се ојача њихова интеграција, али је, како указује агенција АП, одмах на видело изашла њихова нејединственост, јер је лидер Белорусије Александар Лукашенко оштро критиковао Москву.

putin-evroazijska

Та унија која ће званично почети да постоји 1. јануара 2015, омогућиће слободну трговину између земаља чланица, координираће њихове финансијске системе и регулисати индустријске и пољопривредне политике, заједно са тржиштима рада и саобраћајним мрежама.

Русија је покушала да охрабри Украјину да се прикључи новој унији, али је њен бивши проруски председник Виктор Јанукович свргнут у фебруару после вишемесечних протеста. Русија је потом анектирала украјинско црноморско полуострво Крим, а исток Украјине захваћен је ратом између проруских побуњеника и снага званичног Кијева.

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће заједнички учинак нове уније бити око 4,5 хиљада милијарди долара и окупиће 170 милиона људи.

„Евроазијска интеграција заснована је на међусобној користи и узимању у обзир заједничких интереса”, рекао је Путин после разговора са колегама из осталих чланица уније.

Белоруски председник Александар Лукашенко, међутим, оштро је током састанка напао Москву јер је, како је навео, нарушила белоруске економске интересе тиме што је ограничила њен извоз у Русију.

Белорусија, у сендвичу између Русије и Пољске и Литваније које су чланице ЕУ, „лепо” је профитирала од московске забране увоза хране из ЕУ, тако што је појачано увозила храну из европских земаља и потом је препродавала Русији.

Руске власти су на то реаговале забраном увоза белоруског млека и меса, наводећи да иза тога стоје санитарни разлози, и забранила је транзит преко своје територије белоруске хране намењене Казахстану, због сумње да би већина ње могла да заврши у Русији.

„Противно свим међународним правилима, суочили смо се са забраном транзита. То је урађено једнострано и без било каквих консултација”, рекао је Лукашенко.

(Бета-АП/Политика, 23. 12. 2014)

Белоруска православна црква тражи већу самосталност, али остаје у РПЦ

Белоруска Православна Црква затражиће „самоуправни статус“ унутар Руске православне цркве.

beloruska-crkva

Одлука о овоме донета је на Сабору епархија Минске митрополије. Сама одлука формулисана је овако:

„Сабор моли митрополита Минског и Заславског Павла, патријарховог Егзарха целе Белорусије, да поради пред Његовом Светошћу Патријархом Московском и целе Руси Кирилом и Светим Синодом да Белоруској Православној Цркви дају статус самоуправне Цркве у саставу Московске Патријаршије какав имају делови РПЦ у Летонији, Молдавији и Естонији“.

Познати белоруски теолог Александар Шрамко објаснио је да БПЦ тражи самоуправност зато што је давање аутокефалности и аутономије „данас фактички замрзнуто и не користи се“.

Нагласио је да  унутар Руске Православне Цркве постоје четири нивоа самосталности: 1. Украјинска Православна Црква са посебним томосом који јој даје већу самосталност него да је аутономна. 2. Самоуправне цркве. 3. Белоруски Егзархат. 4. Окрузи -Митрополије (Казахстанска и Средњеазијска).

Као што се види, БПЦ тражи прелазак са трећег нивоа самосталности на други.

„Самоуправна црква“ се унутар РПЦ појавила 90-тих година и представља велику територијално-канонску јединицу са посебним статусом која није аутономна црква.

Самоуправност унутар Московске патријаршије, односно РПЦ имају: Летонска, Естонска и Украјинска црква, а такође Православна црква Молдавије и Руска Православна Загранична Црква.

Извор: Факти

(Борба за веру, 19. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2Y2Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. И тако, већ при фрмирању Евроазијске Економске Уније, појавио се први „тројански ко..“ – пардон, „тројански лукашенко“. Како ли ће ићи даље?

Оставите коментар