Најава трибине о Сирији

Почев од 2011. године у Арапској Републици Сирији разбуктавало се насиље које је прерасло у жестоки грађански рат који се води више од две године. Председник Сирије Башар ел Асад и сиријска држава проказани су од почетка сукоба као његови иницијатори у већини западних медија иако је с протоком времена постајало јасно да је рат великим делом инициран и одржаван под спољашњим утицајем који се очитава, између осталог, и у слању великог броја џихадиста у Сирију који су постали претња по цео блискоисточни регион.

zastava-sir

Рат у Сирији посматран је у почетку као део процеса Арапског пролећа али је својим политичким значајем далеко превазишао ову серију немира који су током 2011. године захватили низ арапских држава. Исход сукоба у Сирији умногоме одређује однос снага на Блиском Истоку и способност региона да се одупре западном империјализму који деценијама нарушава самосталност и стабилност блискоисточних држава.

Део српске јавности од почетка сукоба пружао је моралну и медијску подршку сиријском народу и руководству Сирије у овој жестокој борби. Од 2011. до сада одржано је више трибина и протестних окупљања којима је послата порука Сиријцима да се српски народ саосећа са њиховом патњом и да разуме изазове пред које је стављена њихова држава.

Као део подршке Сирији и сиријском народу у Београду ће, у просторијама Месне заједнице Теразије, са почетком у 17 часова и 30 минута бити одржана трибина посвећена ситуацији у Сирији и њеном утицају на шира геополитичка дешавања.  Организатори трибине су Центар за синкретичке студије и администрација странице Support for Syria and Bashar al-Assad from the people of Serbia.

На трибини ће говорити:

Владимир Гујаничић, историчар

Хоакин Флорес, политиколог, председник Центра за синкретичке студије

Ив Батај, геополитичар

Трибина се одржава у среду, 17. децембра 2014. године, у 17 сати.

(Стање ствари)


ИЗМЕНА: Овај чланак је промење 16. 12. 2014. – додат је датум и време када се трибина одржава.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2SGCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Права ствар! Управо сам се о томе благовремено огласио
    http://www.tvorac-grada.com/ucesnici/komnen/srpski/sirija.html
    Поздрав Иву Батају старом саборцу

Оставите коментар