Вечерње новости: Шта се од нас тачно очекује – Берлин послао 11 услова

Бриселски услови за отварање поглавља 35 које се односи на нормализацију односа са Приштином, а којим, на инсистирање Немачке треба да почну преговори са ЕУ, за Србију су „немогући“

berlin-noviuslovi

Бриселски услови за отварање поглавља 35 које се односи на нормализацију односа са Приштином, а којим, на инсистирање Немачке треба да почну преговори са ЕУ, за Србију су готово „немогући“, јер многи од њих задиру у статус Косова – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, постоји једанаест захтева на којима инсистира Берлин, који званично представљају примену Бриселског споразума, али се испуњењем неких од њих фактички подржава независност Косова.

Ту су, између осталих, и доношење статута Заједнице српских општина у складу са приштинским законима, учешће Приштине у свим регионалним форумима, прихватање косовског пасоша на граници са Србијом, изградња зиданих објеката на административним прелазима…

uslovi-novi-dec2014

Како „Новости“ сазнају, Београд је зато започео опсежну дипломатску акцију на многим европским адресама, како би се што пре ублажиле и преформулисале бриселске препоруке од којих зависи отварање првог поглавља.

Наши извори преносе да ће председник Томислав Николић, који је најавио састанак државног врха поводом услова ЕУ, ту иницијативу одложити до отварања преговарачког поглавља 35 када ће се видети шта тачно Брисел од нас очекује.

Уколико би Србија испунила све што се тражи, за шта су шансе мале, европски лидери би већ на децембарском Европском савету могли да „ороче“ за крај јануара заказивање наредне међувладине конференције, а на којој би истовремено била отворена два поглавља – 32, о финансијској контроли, и 35, које се односи и на Косово.

Али, с обзиром на тврд став Берлина, реалније је да се отварање првог поглавља одложи до даљег.

ДОСТАВИЛИ ЧАК И ОДГОВОРЕ!

Уз 11 захтева из Брисела нашим званичницима је стигла чак и листа препоручених одговора, који би задовољили ЕУ! Практично, као да нас очекују само да штиклирамо то што су „уместо нас“ одговорили, па да нам омогуће преговоре.

Е. В. Н. 

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Вечерње новости, 9. 12. 2014)

ИЗМЕНА: Овај чланак промењен је 9. 12. 2014. у 16:03 – додата је друга илустрација са 11 услова.Categories: Вести над вестима

7 replies

 1. Колико је мени познато, зар Жутоград није већ испунио већину ових „немогућих“ услова’? Газиводе предате, пасоши признати, „Косовија“ пуштена у „регионалне форуме“ (а ево сад и МОК), Срби утерани у „косовијански систем“… зар се све ово није већ десило?
  (Да не буде забуне, мислим да је све горе наведно велеиздаја за коју се у нормалној земљи иде пред зид.)

 2. G. Maliću,
  Jedan moj prijatelj je razmišljajući o ovako masovnoj veleizdaji i sluteći da će kad za „pred zid“ dodje vreme usfaliti zidova, konstruisao portabl mobilno strelište. Sastavljeno je od providnih pleksiglas ploča sličnih policijskim štitovima medjusobno povezanih šarkama I opremljenio nogarima, kako bi se moglo postavljati u vertikalni položaj. Kapacitet ststrelišta je za jednu do pet osoba.
  Kad sam ga pitao kako radi ta sprava, dobio sam lakonski odgovor: Zavisno od broja privedenih veleizdajnika, rasklopiš potreban broj ploča, uz njih prisloniš veleizdajničke gnjide i DUM, DUM, DUM…!
  Bio sam zatečen jednostavnošću ovog njegovog „pronalaska“, kao i njegovom tvrdnjom da ga je patentirao!
  Inače, pronalazač je vojno lice veoma visokog čina u penziji.

 3. Молим коментаторе да не позивају на насиље, па чак ни у облику „шта би било кад би било“ или „рече ми један чоек“.

  Хвала свима на разумевању,
  Александар Лазић

 4. G. Laziću,
  Samo Vi radite svoj posao!
  Veleizdaja je u svakoj državi bila i uvek će biti najteže krivično delo za koje nema druge, do smrtne kazne!
  Ako se ukazivanje na veleizdajnike i očekivanje da ih za zlodelo veleizdaje sustigne primerena kazna tumači kao poziv na nasilje, onda se svi mi nalazimo na „Farmi životinja“ koja je iz Orvelove „1984.“ preseljena u „Vučićevu 2014“.

 5. Можда је наслов требало да гласи: „Шта се од нас тачно очекује – Берлин подсетио на 11 услова“.

  ***

  „Тих једанаест тачака су одавно познате властима у Београду и то није ништа ново“, рекао је за Танјуг високи западноевропски дипломата, који је желео да остане анониман. (…)
  Поред тога, рекао је Танјугов извор, није реч о „немачким захтевима“, него о листи коју је члановима Европског савета предочио Фернандо Ђентилини, близак сарадник Кетрин Ештон, који је активно учествовао у дијалогу, а сада ради за њену наследницу, високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини.
  „Ђентилини је предложио да се отварање поглавља 35 у преговарачком процесу услови спровођењем ових обавеза, а Немачка и Велика Британија су то подржале“, објаснио је он.
  Са Ђентилинијем, који иначе никада не даје изјаве за медије, данас није било могуће ступити у контакт.
  http://www.rtv.rs/sr_ci/evropa/ambasada-nemacke-netacni-navodi-o-11-tacaka-za-srbiju_545783.html

 6. Mislim da bi Srbi bili zahvalni coveku koji bi ih oslobodio kosovske more (1).
  Coveku koji bi shvatio i javno rekao da su Srbiji potrebni mir i prosperitet, da je veliki deo gradjana nezaposlen, da gladuje, da nema socijalnu i pravnu zastitu . . . da je zemlja prezaduzena (2), da mladi sanjaju da je napuste . . . ukratko, da je BITKA ZA SRBIJU mnogo vaznija od bitke za Kosovo.

  Ono sto Srbija moze i treba da uradi, to je da zastiti svoje gradjane i svoje interese na Kosovu. Kao veca, jaca, bogatija i uticajnija, Srbija bi to najlakse uspela ako uspostavi direktne pregovore i dobre susedske odnose sa Kosovom.

  (1) kao sto je, na pr, De Gol, priznavsi Alzir, oslobodio Francusku
  (2) kad drzava ne moze da isplati plate i penzije, ona je bankrot

 7. @ Deda Djole

  Надовезаћу се на Ваш коментар тако што ћу приложити два цитата.

  Обрад Кесић, децембар 2012. године:

  „Србија мора да живи, независно да ли ушла у ЕУ или не. (…) Чак да ова и нека будућа власт испуне све будуће услове који ће се поставити, и Србија уђе у ЕУ, да ли то значи да ће сви проблеми бити решени? Проблем је што се ЕУ нуди као рај. (…) Овде недостаје одговорност политичке елите да решава проблеме (…) и нема гаранција да је дезинтеграција СФРЈ завршена са Косовом. И они који дају гаранције (…) да се неће мењати границе у будућности, то су исти они који су мењали границе. (…)
  Претходна власт је говорила да ЕУ нема алтернативу, а делови садашње власти говоре да без ЕУ нема живота. (…) Чак и да Србија испуни сваки нови услов, нико јој не гарантује улазак у ЕУ – јер је тамо велика криза, нејасна је ситуација. Србија треба да ради на чланству у ЕУ, али истовремено и да ради на томе да може да опстане без ње. (…) Неодговорно је везивати будућност за нешто што је неизвесно.“
  http://www.izjave.net/author/928

  Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц саопштио је у интервјуу за НИН:
  „Није у интересу Европске уније да прихвати у пуноправно чланство чланице које су у сукобу са суседним земљама, јер би то значило ‘увоз’ нестабилности. Стога је пре уласка Србије у ЕУ потребна пуна нормализација односа, што би се потврдило и правно обавезујућим документом, а Брисел је спреман да помогне и олакша тај процес“
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=12&dd=10&nav_category=11&nav_id=934578

Оставите коментар