Зорана Шуваковић: Дачић у Аргентини као код куће

Дачић је у Аргентини службено  био три пута (последњи пут крајем новембра) и у Буенос Ајресу се осећа „као код куће”. Министар спољних послова Аргентине Ектор Тимерман, први пут ће доћи у Београд почетком 2015. и биће то први високи аргентински званичник који долази у службену посету Београду у последњих тридесет година.

Тито никад није био у Буенос Ајресу а постоји легенда да је као грађевински радник двадесетих и раних тридесетих година прошлог века заједно са стотинама других пролетера учествовао у изградњи чувене железнице у облацима у Салти, на тромеђи са Чилеом и Боливијом, 1300 километара северозападно од Буенос Ајреса. Ова прича никада није историјски доказана.

Евита и Бандерас: Први потпредседник владе и министар спољних послова добио је приликом боравка  у аргентинској престоници диплому знаменитог посетиоца, а не почасног госта како су нам превеле две преводилице које је водио на пут. Антонио Бандерас је само два дана пошто је Дачић примио диплому знаменитог посетиоца у истом позлаћеном салону градске скупштине на Пласи де мајо добио титулу почасног госта. Постоји градација у буеносајреским почастима: од знаменитог посетиоца, преко почасног госта, до почасног грађанина.

Бандерас се, примајући признање, није усудио да истакне своје познавање Буенос Ајреса у коме је снимајући Евиту (1996) и друге филмове боравио и по неколико месеци. Дачић је све што зна и не зна одмах бацио на видело пред домаћине: „изванредно укусна храна, танго, добар провод, добро вино, лепе жене – као да причамо о Београду…И зато, што на уму то на друму. „Ја мислим да Буенос Ајрес и Београд треба да се побратиме”.  Зна још и за Че Гевару, Евиту, Месија и Марадону. Мало ли је за неког с ким хоћемо да збратимимо наш Београд. И ми волимо фудбал. И Аргентинци га воле, двапут светски прваци (1978, 1986) , вицешампиони на последњем Мундијалу у Бразилу.

Дачић је био студент генерације , али не чита Википедију (има сада и на српском), и позива се на неке своје друге изворе: Аргентина је осма земља у свету по броју становника, рекао је понесен признањем које му је уручено у Буенос Ајресу. О  наглом порасту броја аргентинских становника још није известио нико на свету, сем Бете, Танјуга и нашег Министарства спољних послова. Чиста ексклузива. Док цео остали свет тврди да је Аргентина на 33. месту у свету по броју становника, ми јој додељујемо осмо место. Нико то од нас није тражио. Нису нас на то приморавали ни Запад ни Исток. Ни Вашингтон, ни Москва, ни Брисел. Само Дачић и Министарство спољних послова Србије, на чијем сајту још и овог тренутка стоји да је истина оно што каже министар: Осма по броју становника!

“Никада се у Аргентини, у Буенос Ајресу нисам осећао као гост, већ као у својој кући”, рекао је Ивица Дачић аргентинским медијима (Пахина 12). Колико ли ће да нас кошта ако у земљу са пет Нобеловца, изврсном храном и вином, осмој по величини територије и 33 по броју становника на свету, одлучи да навраћа још чешће и него што у њу долази Аргентинац Лионел Меси, и у којој ни сам Тито није био ниједанпут. Ако Дачић одлучи да  престигне Бандераса, ми смо банкротирали. Јесмо блиски са Аргентином, политички и по менталитету, и по спољној политици, али проблем је географија.

Цео текст прочитајте ОВДЕ

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 12. 2014)Categories: Преносимо

2 replies

 1. Драгица и Тома превазилазе Нушића.
  Овај превазилази Шојића.
  Страхота!

  Дачић је изгледа мало кад неалкохолисан! Ако је икад?!

 2. Г. Лазићу,
  Ја сам Вам још 2.-ог децембра указао на овог Шојића:

  http://stanjestvari.com/2014/11/29/%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%98-%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D1%83-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81/

  Шуваковићка касни само шест дана!

Оставите коментар