Зашто пада цена нафте: Друга страна „тајног споразума” САД и Саудијске Арабије

(ZeroHedge, 10. 10. 2014)

Пре две недеље смо обелоданили (we revealed) једну страну тајног договора” САД и Саудијске Арабије: шта је био допринос САД у стварању велике коалиције на Блиском Истоку, у којој је Саудијска Арабија постала “савезник” САД против Исламске државе (ИСИС). У стварности је Џон Кери био тек извођач саудијских радова; како је писао Волстрит журнал (WSJ reported): “процес је омогућио Саудијцима да од САД изнуде обећање да ће појачати подршку побуњеницима против г. Асада, чије свргавање Саудијци још увек сматрају најважнијим приоритетом.”

z-3122014

Није било јасно је шта је друга страна договора: шта су Саудијци донели? Односно, на који начин се Саудијска Арабија обавезала да узврати САД на бомбардовању Асадове инфрастуктуре док омражени сиријски вођа не буде свргнут, чиме би се створио вакуум у којем би Сирија [sic – ваљда Саудијска Арабија], Катар, Кордан и/или Турска могле да поделе ратни плен по свом нахођењу.

Наговештај одговора донео је текст “Нафтно оружје: нови начин ратовања”. Јер кад се све одузме и сабере, све се увек окреће око нафте и присиле.

Коначни одговор дошао је данас преко агенције Анадолија (Anadolu Agency), која објашњава не само улогу Саудијске Арабије и њеног најважнијег адута, нафте, већ и недавне ломове у ОПЕК-у (fracturing of OPEC) које су покренули Саудијци…

Opec-breakevens

… што је све усмерено на употребу “нафтног оружја” (“the oil weapon“) против старог-новог непријатеља број један: Владимира Путина.

Наиме:

Саудијска Арабија врши притисак на Русију и Иран ценом нафте.

Саудијска Арабија обара цену нафте, у напору да изврши политички притисак на Иран и Русију, тврди председник Саудијског центра за нафтну политику и стратешка очекивања (Oil Policies and Strategic Expectations Center).

Саудијска Арабија планира да продаје јефтину нафту из политичких разлога, тврди један аналитичар.

Ради притиска на Иран да ограничи свој нуклеарни програм, и Русију да промени став о Сирији, Ријад ће продавати нафту испод просека, по цени од $50 до $60 по барелу у Азији и Северној Америци, каже Рашид Абанми (Rashid Abanmy), председник Саудијског центра за нафтну политику и стратешка очекивања из Ријада. Абанми тврди да је велики пад цене нафте у протекла три месеца, са $115 на $92 по барелу, изазвала Саудијска Арабија.

С падом потражње нафте, наводни разлог за обарање цене је привлачење нових купаца, вели Абанми, али је прави разлог политички. Саудијска Арабија жели да натера Иран да ограничи свој програм нуклеарне енергије, и натера Русију да одустане од подршке Асадовом режиму у Сирији. Приходи обе земље умногоме зависе од извоза петролеја, па нижа цена нафте значи мање буџетске приходе, истиче Абанми, додајући да ће државе Залива бити мање погођене падом цена.

Организација земаља извозница петролеја (ОПЕК), која начелно регулише цене нафте за Саудијску Арабију и још 11 земаља чланица, неће моћи да утиче на саудијску одлуку, тврди Абанми.

Одлуке организације су само препоруке, и нису обавезујуће за чланице, објаснио је он.

Данашња цена сирове нафте је била $90 по барелу. Руски буџет за 2015-2017. заснован је на цени од $100 (oil price budget for the period 2015-2017?). Што значи да у следећим седмицама предстоји велика присилна ликвидација сирове нафте, јер ће нови веома стратешки савезник САД, Саудијска Арабија, сада чинити све што је у њеној моћи да сломи Путина.

Са енглеског посрбио: Небојша Малић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Посрбљено

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading