Светски руски народни сабор: Рус је онај коме је православље темељ 

„Рус је човек који себе сматра Русом; који не даје предност ниједној другој етничкој групи; који говори и размишља на руском језику; који сматра да је православно хришћанство темељ националне духовне културе; који осећа солидарност са судбином руског народа“.

svetski-ruski-kongres

Такву дефиницију руског идентитета дао је Светски руски народни сабор, који је одржан у Москви.

Сабором је председседавао патријарх московски и целе Руси Кирил, на њему је учествовало 400 представника парламента и јавности из 40 федералних јединица Русије.

У једногласно усвојеној „Декларација о руском идентитету“ се истиче: „тврдња да сваки Рус треба да сматра да је православно хришћанство темељ његове националне културе оправдана је и истинита. Негирање те чињенице, а тим пре тражење друге верске основе националне културе, сведоче о слабљењу руског идентитета, све до његовог потпуног губитка.

„Јединственост етногенезе руског народа састоји се у томе што током векова такво прихватање руског идентитета од стране локалних представника других националности није било резултат принудне асимилације одређене етничке групе („русификације“), већ последица личног избора појединаца, који су везали за Русију свој живот и судбину. Управо тако су у састав руског народа често улазили Татари, Литванци, Јевреји, Пољаци, Немци, Французи и представници других националности“ – наводи се у Декларацији.

Поглавар Руске православне цркве је, говорећи на Сабору, истакао да „судбина руског народа, његово благостање, његова целовитост, зрелост његове самосвести треба да буду признати као кључни фактори у очувању духовног и политичког јединства Русије. Занемаривати то данас значи рушити државу и стављати под њу темпирану бомбу“ – рекао је руски патријарх.

По његовом мишљењу, иза покушаја да се из употребе избаци реч „Рус“ су идеје, које су „одавно показале своју бесперспективност  на Западу, где се све гласније чују гласови који позивају на одбацивање мултикултурализма и теорије котла за претапање“.

Поглавар РПЦ је истакао да „напротив, треба јачати право народа и верских заједница на свој идентитет“.

„То право, свакако, има и руски народ, око којег се формира руска нација, руско цивилизацијско заједништво.

При том, сви народи у земљи треба да имају право да исказују своју посебност и да се мирно договарају о правилима заједничког живота у оквиру заједничке вишенационалне руске цивилизације“ – истакао је руски патријарх.

(Факти, 18. 11. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Вести над вестима

8 replies

  1. На жалост, они ипак тако на неки начин (ваљда несвесно? ) себи “ пуцају у ногу“ – јер убацујући на такав начин у дефиницију православље, па још и етницитет: Рус – руско (русский русское), уместо Росијанин росијско (россиянин российское), што би требало да буде шити појам, они примарно иду у суштини на етницитет, или асимилацију (етничку/верску) не-Руса, што аутоматски искључује нешто више од 20% не- рускоетничких грађана Русије, и де факто онемогућава стварање истинске росијске политичке нације. Од тих људи, који су не само етнички не-Руси, него и верски не-православни се не сме захтевати да прихвате ту дефиницију коју је усвојио “Светски руски народни сабор“. Колико су Енглези мудрији у том погледу – увели су појам Британци – Британија, и то без верског опредељења (уместо уског Енглези- Енглеска), и то је ипак заживело. Американци такође имају срећу у том погледу: сви су (осим Индијанаца и Ескима), дошљаци, и аутоматски прихватају оно: Американац – Америка…, а приватно етнички остају оно што су били при доласку, бар првих пар генерација, а ипак примарно: Американци. Али – докажи руском или срп/Б/ском патријоти, националисту (да баш не кажем шовинисту) да је боље бити Росијанин (или у Србији Србијанац) , за љубав бар покушаја стварања једне хомогене политичке нације – што само може да јача државу (и никако не искључује разне етницитете и вероисповести)… то је узалудан посао – а зато се и нерешиви проблеми само нагомилавају.

  2. @Ioann Dubinjin
    Vi istu priču o Srbijancima kao Mlinarević?
    Od njega sam tražio da mi imenom i prezimenom navede bar jednog državljanina Srbije nesrBske nacionalnosti koji se izjašnjava kao Srbijanac!
    On to, razumljivo, nije uspeo, jer takav u Srbiji ne postoji ni kao unikat?
    Ako ste Rusijanin gurajte tu svoju utopiju u Rusiji, a nas Srbe iz Srbije pustite da budemo Srbi u državi Srba i svih drugih gradjana!
    Srbijanci u Srbiji jednostavno ne postoje!
    U Srbiji žive državljani Srbije: Srbi i narodi drugih nacionalnosti kao nacionalne manjine, koji su nedavno birali svoja Nacionalna veća!

  3. @Иоанн Дубињин
    Сложио бих се да је било шта па и ово тешко доказати Србима. И мени се чини, да би држављани Србије могли да буду Србијанци, а да се и даље изјашњавају као Срби, Мађари, Бошњаци,…..:Могуће је да би то решило нешто од нагомиланих проблема. Међутим, пример са Британијом није баш срећно изабран. Тешко да ће било који Енглез рећи, да је Британац. Ипак је то назив острва, а држава се зове Уједињено краљевство, те се у том смислу не појављује нити постоји Британац. Ни пример Амера Вам није добар. Ако се не варам, они не признају посебне националности, већ их само евидентирају по пореклу. Још када узмемо у обзир настанак “америчке нације”.
    И мени се чини, да је образложење предметне Деклерације прилично натегнуто и мало је вероватно, да ће остали народи Руске федерације ту себе наћи.

  4. Као што видимо, неко ко НЕПОШТУЈЕ Устав Републике Србије поставља питања. У Уставу пише српски а не срБски. Шта је ту могу објаснити? Господине Анђелковићу, шта би сте Ви или било ко други, могли да предузмете, ако би се утврдило, да грађани Србије имају србијанско држављанство, а националност одговарајућу. Уосталом, ако погледате пасош видећете две ствари. Прва да постоји рубрика држављанство/ Nationality и друго, да пише СРПСКО. Тиме би морали да се помирите са срПски. Питам ја сада Вас. Шта пише једном Мађару који је држављанин Републике Србије? Пише ли “српско” или мађарско и да ли је држављанство и nationality исто како је то у пасошу приказано? Питам се, шта пише у пасошу држављана Српске, или Федерације БиХ? Можда има смисла проблеме и питања решавати. Устав каже: Република Србија је држава срПског народа и свих грађана који у њој живе… Даље каже: У Републици Србији у службеној су употреби срПски језик….. Питам ја Вас, како се некоме било шта да објаснити, а тај не поштује Устав државе у којој живи?
    Господин Анђелковић идејно опредељен “демократа”, мало мало покушава, на отвореном сајту, да другима ускрати изношење мишљења. Почело је са пребројавањем ко је колико лове дао, а сада је кренуо и на питање ко где живи и како се осећа и шта сме да каже по покренутим питањима. Шта ли ћемо још доживети?

  5. @слободан млинаревић: Ја сам током претходних деценија провео доста времена (често и по неколико недеља) у В.Британији, а у САД сам живео и студирао пар година и одлично знам да стоји ово што рекох: према спољном свету они кажу: We are British…. we are Americans. Држављани Русије који нису етнички Руси (односно Србије који нису етнички Срби) никада неће за себе казати: Ми смо Руси (односно Срби) – јер то по данашњим важећим критеријумима у тим друштвима имплицира етнос и вероисповест. Све док је тако, у тим државама неће моћи да дође до формирања колико-толико хомогене политичке нације, а то је само на њихов државни уштрб.

  6. Vrli pravniče mnogo ste neodredjeno drobili kao i svaki pravnik ali mi na konkretno pitanje ne odgovoriste!
    Navedite mi IME jednog Srbijanca iz Srbije?
    Nemojte se ustručavati ako ste Vi Taj unikum, obnarodujte tu epohalnu činjenicu!
    A što se Ustava tiče, Tačić i Musliju su Vam lepo rekli šta da radite sa njim!
    Kao uostalom i Ustavni sud!
    I nemojte mi inputirati ono što nisam rekao!
    Jedan deda Djole, za koga tvrdim da je ona čuvena baba koja je sa svog balkona egzaltirano mahala uličarima, više je nego dovoljan za Stanje!

  7. @Иоанн Дубињин
    Свако упоређивање са Америма није примерено. Надам се, да се можемо сложити, да у Русији и Србији живе аутохтони народи, што није случај са Америма. Сигурно је, да усељеници у САД желе, да што пре стекну статус Американаца. И сугурно је, да Амери тешко дозвољавају да се задржи своја националност. Ирац из Северне Ирске ће сигурно рећи, да је Бритиш. Нисам сасвим сигуран, да ће то рећи и Енглез.

  8. I u Srbiji je vladala (i mozda jos uvek vlada) parola : Srbin je onaj kome je pravoslavlje temelj.
    Tako su iz srpskog korpusa udaljavani Srbi katolici i Srbi muslimani

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading