ДСС, Двери и интелектуалци чиниће језгро националног блока

Језгро националног блока чиниће Демократска странка Србије, Покрет Двери и истакнути интелектуалци, речено је на заједничкој конференцији у седишту ДСС на којој су говорили др Санда Рашковић Ивић и Бошко Обрадовић, којој је присуствовао велики број новинара.

kzs-dss-dveri

Председница ДСС рекла је да је са Покретом Двери постигнута сагласност око кључних питања.

„Сарадња ће се заснивати на одлучном противљењу уласку Србије у НАТО и Европску унију, на одбрани Устава Србије који има мана али је последња одбрана цепању Србије и стварању Републике Косова на територији државе Србије. Сарадња обухвата и залагање за економски патриотизам који подразумева противљење продаји земље, ресурса који су национално добро и стратешки важних предузећа као што су ЕПС, Телеком и Галеника“, истакла је др Санда Рашковић Ивић.

Она је нагласила да се ДСС и Двери залажу за ближу политичку и економску сарадњу са Руском Федерацијом, јер клатно Србије које је кренуло ка Западу треба вратити ка Истоку.

„Незадовољни смо понашањем српске власти, јер још није потписан уговор о почетку изградње Јужног тока и споразум о екстериторијалности базе у Нишу. Ми сматрамо да је Косово Србија, а да је Крим Русија. Маске су у украјинској кризи пале и западне силе које су кршиле међународно право на примеру Србије сада су највећи заговорници поштовања територијалног интегритета Украјине“, закључила је Рашковић Ивић.

Бошко Обрадовић, члан Старешинства Двери исказао је задовољство што се данас објављује вест о почетку стварања националног блока и подсетио да се Двери залажу за његово формирање од када је режим СНС потписао Бриселски споразум.

„Обједињавање патриотског снага је остваривање дугогодишње жеље великог броја бирача да дође до наше сарадње. Друге странке се деле, а ДСС и Двери се укрупњавају и праве нову српску опозицију, јер у Скупштини Србије нема опозиције“, истакао је Обрадовић.

Он је нагласио да владајући режим Николић-Вучић-Дачић води Србију у демографску, економску и националну пропаст, чему ће се нови опозициони блок снажно супроставити.

Говорећи о односу према Руској Федерацији, Обрадовић је рекао да је за национални блок „Крим Русија и затражио од власти да „призна Русију у њеним уставним границама.“

kzs-dss-dveri-2

Рашковић Ивић и Обрадовић су прецизирали да су стварање националног блока до сада подржали академици Коста Чавошки и Басара Арсић, професори Мило Ломпар, Часлав Копривица, Јасмина Вујић, Љубомир Протић и Милош Ковић, као и аналитичари и новинари Владимир Димитријевић, Слободан Рељић, Жељко Цвијановић, Слободан Антонић и Ђорђе Вукадиновић.

Одговарајући на питање новинара о могућој сарадњи са Српском радикалном странком, Рашковић Ивић је истакла да према томе има одређене резерве, пре свега због неких изјава Војислава Шешеља, али да веома поштује његову борбу у Хагу.

„Ми можемо са сваким разговарати. Договор је једно, а разговор је друго“, рекла је Рашковић Ивић, наводећи да се из Шешељевих изјава види да сада није заинтересован за прављење коалиција.

Обрадовић је на исто питање одговорио да је за Двери најважнији однос према штетном режиму и да му се чини да неки новинари хоће да посвађују странке националне опозиције.

Челници ДСС и Двери најавили су заједничну акцију за 23.новембар када ће у Новом Саду бити обележено присједињавање Срема, Бачке и Баната Краљевини СХС.

(Сајт ДСС-а, 18. 11. 2014)

Санда Рашковић Ивић: Шешељеве изјаве га не квалификују за сарадњу са ДСС-ом

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић рекла је данас да изјаве које лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ даје откако се вратио у Србију не квалификују ту странку за сарадњу с ДСС-ом.

Рашковић Ивићева је агенцији Бета рекла да Шешеља изјаве попут оне да се радује што је Зоран Ђинђић убијен не квалификују за сарадњу с ДСС-ом.

Она је казала да је СРС повратком Шешеља променила свој профил и врaтила се на неку реторику која више припада реторици деведесетих година него реторици 21. века и да то показује више заинтересованост Шешеља за окупљање есктремних десничарских група и странака.

– У сваком случају, треба Шешеља пустити да покаже за шта јесте и за шта није и у сваком случају треба сагледати про и контра за сарадњу с њим – казала је Санда Рашковић Ивић.

На питање о евентуалној сарадњи њиховог потенцијалног коалиционог партнера покрета Двери с радикалима, Рашковић Ивићева је рекла да мисли да ни Двери не би хтеле да сарађују са Шешељем након изјава које је дао.

Она је истакла да ДСС може да разговара са свима, али да је разговор једно, а договор друго.

(Сајт ДСС-а, 17. 11. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар