Операција „Шлауф“ против „Београда на води“

БЕОГРАД – Јавну седницу о просторном плану који се односи на пројекат „Београд на води“, у Градској управи Београда, покушало је данас да прекине стотинак грађана и активиста иницијативе „Не да(ви)мо Београд“, захтевајући да се нацрт тог плана поништи и врати у процедуру израде.

nedavimo-beograd

Активисти те иницијативе и грађани који се противе пројекту „Београд на води“, носећи шлауфе, лопте на надувавање, певајући песму „Београде, Београде“ Ђорђа Марјановића и великом буком, ометали су одржавање седнице, изражавајући незадовољство начином доношења просторног плана противно прописима и без икакве „праве консултације са грађанима“.

Они зато захтевају оставке директора Републичке агенције за просторно планирање Драгана Дунчића и директора Урбанистичког завода Београда Небојше Стефановића.

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“, захтева исто тако и да се „срамни нацрт просторног плана подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда – подручје приобаља реке Саве“ за пројекат „Београд на води“, у целини поништи и да се уређење тог дела града врати у законите процедуре урбанистичког планирања и буде производ искрене расправе целог друштва.

„Супротстављамо се трошењу јавних финансија на приватне пројекте које граду потенцијално доносе једино просторну сегрегацију и саобраћајни колапс. Развој, функционисање града и његов нови идентитет не могу бити производ инвеститорских жеља већ искључиво потреба самог друштва“, навели су учесници данашњег протеста у Градској управи.

Они су оценили да је јавна седница само „симулација учешћа грађана и струке у том процесу“ и да служи једино „задовољавању форме“.

Седница није потребна ни планерима који невољно прецртавају „жеље фантомског инвеститора“, ни грађанима који подносе примедбе које ће без расправе бити одбијене.

Седници је присуствовао и градски архитекта Милутин Фолић, који је одбио позиве грађана да се укључи у расправу о просторном план за пројекат „Београд на води“.

По одласку грађана, које је на излазу из Градске управе легитимисала полиција, седница је настављена.

Јавна седница Комисије за јавни увид одржана је после завршетка јавног увида у Нацрт просторног плана подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда – подручје приобаља реке Саве за пројекат „Београд на води“.

(Бета/РТВ, 5. 11. 2014)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШCategories: Вести над вестима

Оставите коментар