Јелена Думић: Вучићеве метафоре о смањењу плата и пензија

Једна од најважнијих вести свакако јесте да је Скупштина Србије усвојила ребаланс буџета и друге пратеће законе којима се од 1. новембра у јавном сектору смањују плате и пензије веће од 25.000 динара.

Гласању је претходила вишечасовна расправа посланика, којима се обратио и премијер Александар Вучић. Премијер је у свом говору настојао да метафорама убеди посланике и грађане Србије како је неопходно смањити плате и пензије у јавном сектору, те да ниједно друго решење није могуће.

aleksandar-vucic-skupstina-

Ево шта је том приликом премијер Вучић рекао: ,,Не можемо другачије, верујте ми! Не постоји ниједан други план. Чућете хиљаду идеја – то вам је као у фудбалу. Наћи ћете ви: не треба Меси да игра за ту и ту репрезентацију. На крају без Месија не може у тој репрезентацији. Како год да окренете, не може да се игра мимо правила света, мимо основних економских правила – онако како о њима говори и ММФ и Светска банка.”

Из ових неколико реченица премијера Вучића могу се формулисати два метафоричка сценарија. Први метафорички сценарио тиче се економских мера које се предузимају ради фискалне консолидације: ОДАБИР ЕКОНОМСКИХ МЕРА ЈЕ САСТАВЉАЊЕ (ФУДБАЛСКОГ) ТИМА; ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЈЕ СЕЛЕКТОР (ФУДБАЛСКОГ) ТИМА; СВАКА ПОЈЕДИНАЧНА ЕКОНОМСКА МЕРА ЈЕ ИГРАЧ У (ФУДБАЛСКОМ) ТИМУ.

Лионел Меси метафорички представља економску меру која највише погађа већ осиромашене грађане Србије, а то је – смањење плата и пензија. Име познатог фудбалера је злоупотребљено како би се грађани убедили да је смањење плата и пензија неминовност, а премијер избегао да отворено каже суштину – да му је главна реформска мера за економски препород Србије смањење плата и пензија запослених у јавном сектору.

Стога, Лионел Меси неће бити метафора за штедњу у јавним предузећима као што су ЕПС, Србијагас, Железнице Србије… Лионел Меси неће бити метафора за додатно смањење плате гувернерки Јоргованки Табаковић и осталим вицегувернерима, иако је НБС у 2013. години пословала са огромним губитком. Лионел Меси неће бити метафора за отпуштање партијских кадрова у јавном сектору који раде на измишљеним административним радним местима која су економски непродуктивна. Лионел Меси неће бити метафора за целокупну наплату пореза тајкунима блиским владајућој гарнитури. Лионел Меси неће бити метафора за смањење субвенција. Лионел Меси неће бити метафора за покретање производње јер премијер не разуме да је производња у директној вези са економским напретком земље и да се заправо без производње не може. И наравно, Лионел Меси неће бити метафора за повећање извоза (који краткорочно може колико-толико побољшати нашу економску ситуацију) јер је наш премијер обећао Европској унији да Србија неће освајати руско тржиште на штету европских држава које су увеле санкције Русији.

Да неко којим случајем не би покренуо ова и многа друга питања, наметнута нам је метафоричка слика о компетентном и некомпетентном селектору. У случају да у јавности ,,чујемо хиљаду идеја”, како се изразио премијер, ми морамо веровати њему. Њему и само њему! Он и Влада су једини компетентни селектори тима (тачније економских мера), те нико други није позван да изнесе другачије мишљење. Тако се и мишљење најугледнијих економиста у овој земљи унапред дискредитује помоћу метафоричке слике незналице која жели да паметује и буде селектор, иако ништа не зна и не разуме, док се политичари који системски уништавају привреду ове земље проглашавају компетентним селекторима, који све знају и у све се разумеју.

Други метафорички сценарио открива нам због чега се спроводи оваква фискална консолидација и због чега је главна економска мера смањење плата и пензија у јавном сектору. Тај метафорички сценарио гласи овако: ПРЕГОВАРАЊЕ СА ММФ-ом И СВЕТСКОМ БАНКОМ ЈЕ ИГРА; УСЛОВИ КОЈЕ ПОСТАВЉАЈУ ММФ И СВЕТСКА БАНКА СУ ПРАВИЛА ИГРЕ; ДРЖАВА КОЈА ЖЕЛИ ДА СКЛОПИ АРАНЖМАН СА ММФ-ом И СВЕТСКОМ БАНКОМ ЈЕ ИГРАЧ; ПРЕГОВАРАЧКА МИСИЈА ММФ-а ЈЕ СУДИЈА У ИГРИ.

Дакле, јасно је да су изгласане мере штедње покушај да Србија почетком 2015. године склопи аранжман са ММФ-ом, јер ова организација превасходно инсистира на смањењу јавне потрошње и буџетских расхода. Влада настоји да се тим аранжманом додатно задужи и тиме одложи банкрот за неко време. Фискални савет сматра да су уштеде у буџету недовољне, те је самим тим и аранжман са ММФ-ом неизвестан. Све и да се постигне договор са ММФ-ом, тиме се не решавају суштински проблеми финансијског система, јер се смањењем плата и пензија ништа не реформише, већ се изазивају и неке негативне појаве – као што је рецесија. Очигледно је да Влада нема ни знања ни воље да спроведе структурне реформе, те ће штедња грађана по свему судећи бити узалудна.

Са становишта науке о језику, лингвиста који проучава метафоре би констатовао да се о апстрактним и тешким темама, као што је случај и са економијом, у јавном дискурсу често говори као о некој врсти забаве – спорта, игре и сл., те да се премијер Вучић у томе не разликује од других политичара. Међутим, ја бих рекла да се премијер Вучић и његови неспособни кадрови не само метафорички већ и дословно играју са нашом привредом, јавним финансијама и животима. А докле ће се играти, па још за то и добијати овације у парламенту, зависи искључиво од нас самих.

Студенткиња Катедре за српски језик Филолошког факултета у Београду

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

 Categories: Судбина као политика

Tags: , ,

1 reply

  1. Лепа запажања.

    Да додам: Злоупотреба Месија – Меси, као најбољи фудбалер на свету и неко ко изазива код већине позитивне емоције, искоришћен је да би се лакше прогурале негативне ствари у виду смањења прихода… Хоћу да кажем да није случајно Меси изабран…

    Ако већ воли фузбал, једино реално поређење би било са Толетом Караџићем: не може се без њега, а не доноси ништа добро.

Оставите коментар