Оликсандр Лапко: Смртоносна ратна корупција у Украјини

(Њујорк тајмс, 7. 10. 2014)

Кјив, Украјина – Летос сам примио службени допис у којем сам обавештен да сам позван у службу у Украјинској армији, и да ћу за неколико недеља бити послан на исток, где се наши војници боре против сепаратиста које подржава Русија.

nytimes-9102014

Веома ми је стало до моје земље и желим да је браним. Али суочио сам се са дилемом: да ли да одем у рат, знајући да ћу морати да платим више од 2.000 долара из сопственог џепа за војну опрему која би могла да ми спасе живот, јер је званична корупција оставила Министарство одбране без довољно материјала за регруте? Или да платим 2.000 долара мита за папире који би лажно посведочили да сам здравствено неспособан за војну службу?

Увек сам био против корупције, великог проблема у мојој земљи, и то не само за наше војнике који се боре против устаника. Мој брат, који служи на истоку, добио је само стари АК-47 када је ступио у војску. Моја породица, попут многих других, морала је да посегне у сопствени џеп да му купи неопходно: нашли смо половну НАТО униформу, панцир, шлем, нишан за пушку, штитнике за колена, чизме и зимску опрему – све за око 2.400 долара.

Срећом, могли смо то да приуштимо. Средња месечна плата у Украјини је око 260 долара, што значи да просечна породица не може да опреми своје синове и браћу за рат. Плата мобилисаног војника креће се од 185 до 417 долара, у зависности од чина и специјализације.

Мирнодопска корупција индиректно погађа људе. Али у рату, може бити убојита попут метка.

Рат Украјине са проруским сепаратистима дошао је изненада и затекао је владу неприпремљену. У совјетско време, војска је била релативно добро опремљена, али у деценијама од тада наша војска је ослабила, јер се смањивала потрошња на одбрану. У новије време, процедуре куповине Министарства одбране су се држале у тајности – на пример, нигде нису објављивани стандарди за панцире, па је власт могла у тајности да купује материјал слабог квалитета. То обично и ради.

Канцеларија главног тужиоца недавно је објавила оптужнице против неколико бивших функционера Министарства одбране који су купили војне панцире лошег квалитета. Оптужени су да су за 5,6 милиона долара купили 17.080 лоших панцира који су, по извештавању украјинских медија, одговорни за десетине рањавања и смрти током војних операција на истоку. Кажу да панцири нису били у стању да издрже директан погодак метком.

У августу је председник Петро О. Порошенко отпустио два директора набавке из Министарства одбране, због корупције. По извештајима медија, биће оптужени за проневеру државног новца, али не и убиства из нехата.

Нове процедуре набавке требало је да спрече корупцију која је ризиковала животе наших војника. Министарство одбране је 2013. изјавило да је Биро за унутрашњу контролу отпочео посебну истрагу у име армије, под руководством тадашњег министра одбране Павла Лебедјева. Пре тога је било релативно лако за бирократе из министарства да угрозе интегритет истраге. Међутим, у јуну су представници унутрашње контроле искључени из комисија за набавке и изгубили мандат да проверавају војне уговоре. Службено образложење војске било је да у време рата војно руководство мора да има ауторитет и слободу набавке како би што брже опремило војску.

Брат ми каже да му је недавно речено да сам набави зимску опрему, пошто војска не може да гарантује снабдевање. Ако су променили систем набавке да би је убрзали, зашто и даље говоре војницима да се сналазе сами?

Тетјана Чорновил, бивша новинарка именована да предводи антикорупцијске мере нове владе, недавно је дала оставку. „У Украјини нема политичке воље за бескомпромисни и широки рат против корупције“, изјавила је новинарима.

Обични народ Украјине жели да помогне својим војницима. Куповином посебних наруквица скупљају новац за војску и поклањају време добровољачким организацијама. Али има извештаја да су неке од тих акција помоћи чиста превара. Чуо сам да је једна организација која је скупљала донације од јавности за војну опрему покушала ту опрему да прода војницима.

Корупција се јавља у многим земљама. Али, у Украјини је сам систем корумпиран. Мито подмазује точкове свих институција, било у јавном или приватном сектору, па чак и у невладиним организацијама. Без тог мазива, ништа се не креће.

Украјински народ и неки наши напредни политички лидери имају вољу да спроведу реформе, али је замајац успорен откад су протести прошле зиме ослободили нацију од председника Виктора Ф. Јануковича. Сада, у време тензија са Русијом и нереда на истоку, многи од нас су забринути да ће рат против корупције бити изгубљен. Ако до реформи не дође сад, можда неће никад.

У склопу мог посла као официра за везу са НАТО, недавно сам боравио у Британији да са Транспаренси интернешнал (Transparency International) истражујем програме против корупције. Они се баве важним послом, проблемима транспарентности у војној индустрији и државама широм света. Али, у Украјини, то није довољно. Да би се земља „излечила“, потребно је учешће свих делова друштва, и политичка воља.

Засада су борбе на истоку утихнуле и могуће је да нећу ни морати да идем на фронт. У сваком случају, ако се борбе поново разбуктају и мене позову, одлучио сам да не избегавам активну службу митом. Имам 33 године и способан сам за службу. Али ако ме позову да се борим за своју земљу, хоћу да имам одговарајућу опрему да могу да се браним. Ако стављам свој живот на коцку, желим да знам да ми моја власт обезбеђује најбољу заштиту коју може да приушти. Тренутно нисам баш сигуран у то. А страхујем и за брата, који је још увек на фронту.

Оликсандр Лапко (Aleksandr Lapko) је виши специјалиста-асистент у канцеларији за везу са НАТО у Украјини

Верзија овог текста штампана је у издању за Њујорк, 8. октобра 2014, на страници A29, под насловом „Преварени војници Украјине“

Са енглеског посрбио: Небојша МалићCategories: Посрбљено

Оставите коментар