Патријарх Павле: Живот по Јеванђељу (видео)

ss-face-240Једна од ствари која очекује Српску православну цркву – истина, не тако драматична као питањe екуменизма или начина служења литургије – јесте и то да ли ће блаженопочивши патријарх српски Павле бити проглашен за свеца. Наиме, нису ретке литургије где је патријарх већ „увршћен“ у списак светих, а чини се да и добар део народа верује да је наследник патријарха Германа светац; с друге стране, „опозиција“ самом патријарху и његовом проглашењу за свеца као да је била много гласнија за патријарховог живота – можда и због бледог и неубедљивог „текућег“ поглавара СПЦ.

Парадоксално, разлози за канонизацију патријарха Павла и против ње као да су садржани у истој реченици: БИО ЈЕ СВЕТАЦ ЈОШ ЗА ЖИВОТА. Ако је јасно зашто је ово идеја водиља оном табору који је ЗА, аргументи оних који су били и јесу ПРОТИВ садрже се у томе да за свеца не треба прогласити оног „који се за то спремао“ (да не употребимо неку тежу реч). Но, можда се до канонизације може доћи и тако што „глумите“ да сте светац – само ако то радите довољно дуго.

А. Л.

P. S. Иронијом судбине, патријарха Павла могло би да задеси исто оно што је он „приредио“ владики Николају, одлажући његову канонизацију „јер је пушио“. Уосталом, на крају је слично и он био развлашћен (не до краја, додуше) као што је и сам преузео трон за живота свог претходника.

Патријарх Павле – Живот по Јеванђељу

Измена: Овај чланак је измењен 30. 9. 2014. у 0:38 – додат је P. S.Categories: Српско православно стање

Оставите коментар