Да ли је Вучић спречио Додика да крене у отцепљење РС

Бодо Вебер: Вучић зауставио Додика да искористи ситуацију око Крима и крене у отцепљење РС

ПРAГ – Председник Републике Српске Mилорад Додик намеравао jе, током анексиjе Kрима, да крене у отцепљење Републике Српске, тврдећи да има руску подршку, али га jе премиjер Србиjе Aлександар Вучић у томе зауставио, тврди Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизациjе.

dodik-vucic-490

Вебер, jедан од аутора студиjе “Западни Балкан и украjинска криза – промењена игра за политику EУ и СAД”, рекао jе за Радио Слободна Eвропа да су он и његов колега Kурт Басоjнер током израде студиjе случаjно наишли на ту информациjу, али да jе она потврђена из више извора и да jе за то “знао цео западни дипломатски кор.”

“У тим информациjама се открива да jе Mилорад Додик, председник Републике Српске, на почетку руске анексиjе Kрима звао Aлександра Вучића, премиjера Србиjе и да jе хтео озбиљно да искористи ту ситуациjу да крене у спровођење онога чиме годинама прети, али да га jе премиjер Вучић у томе спречио”, рекао jе Вебер.

Вебер каже да му те информациjе делуjу убедљиво.

“Mи смо, наиме, у више наврата видели наступе премиjера Вучића коjи сведоче томе у прилог. Kада jе, рецимо, претпоследњи пут, краjем jуна, био у посети Немачкоj, и када jе био притиснут питањима неких немачких новинара о свом одласку на отварање Aндрићграда, Вучић jе jасно показао да Влада Србиjе не дели позициjу Додика”, рекао jе Вебер.

Вебер jе рекао да “ниjе jасно” да ли jе Додик имао руску подршку за таj корак и да му теза да jе Mосква планирала да у тренутку анексиjе Kрима отвори jош jедно жариште – и то не у Mолдавиjи, Придњестровљу или Грузиjи него у Републици Српскоj, “ниjе уверљива”.

“Пре бих рекао да jе Додик веровао да ће имати руску подршку”, рекао jе Вебер.

Oн jе рекао да jе пре две године рађена студиjа о односу руководства Србиjе према челнику Републике Српске, када jе на власти jош била Демократска странка тадашњег председника Србиjе Бориса Tадића,

По њему, Tадић jе прилично користио таj ”братски однос” са Додиком за своj “национални имиџ”, али иза кулиса ниjе могао да контролише Додика, “коjи jе и њему представљао проблем”.

“Вучић jе, за разлику од Tадића, према Додику успоставио дистанцу”, рекао jе Вебер и додао да jе премиjер Србиjе у маjу на прес конференциjи са Додиком, коjи jе тада поново ставио под упитник егзистенциjу државе Босне и Херцеговине, рекао да то ниjе позициjа Владе Србиjе.

(Танјуг, 11. 9. 2014)

Милорад Додик: Нетачне тврдње Вебера

Беч – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ништа од онога што је рекао Бодо Вебер из берлинског Савјета за политику демократизације није тачно и истакао да Република Српска жели да ојача властиту аутономију.

“Тај господин би требало да престане са лажима”, рекао је Додик, коментаришући тврдње Вебера да је предсједник Српске “намјеравао да уз руску подршку, током анексије Крима, крене у отцјепљење Републике Српске, али да га је у томе спријечио премијер Србије Александар Вучић”.

“Република Српска наравно да има свој концепт и она ће сходно процјени коју имамо кренути у том смјеру. Али наш примарни циљ јесте да појачамо аутономију Српске и то је чиста прича”, изјавио је Додик за “Данас”.

Он је оцијенио да је све то дио хистерије која се на Западу прави око Русије и Крима, а заборавља се да је Крим сасвим легитимно провео референдум и касније донио одлуку о приступању Русији.

“Верујем да је господин Вебер информисан, али је овога пута промашио све, јер је све што је рекао спин и подвала”, рекао је Додик и истакао да приче о отцјепљењу нису тачне, али је тачно да је увијек имао добру сарадњу са Русијом.

Додик је потврдио да идуће недјеље путује у Москву да би ојачао сарадњу са Русијом.

Предсједник Српске негира и Веберове тврдње да га је у намјери да крене у отцјепљење Српске спријечио Вучић.

“То питање у нашим разговорима није било на дневном реду, иако је статус Републике Српске стална тема”, истакао је Додик.

Вебер, један од аутора студије “Западни Балкан и украјинска криза – промијењена игра за политику ЕУ и САД”, истакао је за Радио “Слободна Европа” да су он и његов колега Курт Басојнер током израде студије случајно наишли на информацију да је Додик намјеравао да крене у отцјепљење Српске и да је за ту намјеру “знао цио западни дипломатски кор”.

(Срна, 11. 9. 2014)Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Додик најбоље зна да су процене господина Вебера нетачне. не ради Додик ништа озбиљно на осамостаљиванњу Републике Српске. Чудно је да господин Бодо Вебер не располаже релевантним, проверљивим чинјеницама – јер Председник Републике Српске даје другачије изјаве за спољну употребу а друге за унутрашњу намењене бирачима. Очито је да г. Боду Вебера информишу Додикови саветници попут Предрага Ћеранића, бившег (ражалованог обавештајца) припадника Обавјештајно безбједносне службе Републике Српске (ОБС РС) који навелико прича о могућности избођења “наранџасте револуције” на политичкој сцени мањег босанског ентитета какву прижељкују и креирају БХ политичари из муслиманског Сарајева потпомогнути од стране навијача из тзв. међународне заједнице.
    види шире:

    http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/bih-bezbednjaci-u-sluzbi-stranaca/

    http://www.fakti.org/srpski-duh/srpska/srpska-mora-imati-vlast-i-policiju-sposobne-da-kontrolisu-javni-prostor

  2. Ne znajući “gde udara” Dodik i dalje igra prljave igre Borisa Tadića u Republici Srpskoj. Juče je u Banjaluci bio na svečanom otvaranju filijale Centralne banke BiH – za što je odmah i dobio pohvale od prisutnog predstavnika te banke iz Sarajeva. Na tom skupu je bavestio i prisutno “pučanstvo” da banjalučki Telekom “dobija” (nije pomenuo ugovor o 10-to godišnjem iznajmljivanju, čije je zaključivanje pokušao da demantuje od Beograda imenovani direktor te filijale Telekoma) prostorija u novoj zgradi u “Picinom parku” u Banjaluci. Tako sada Dodik, njegov kum Boris Tadić i Zlatko Lagumdžija mogu da proslave zajednički emonomski “poduhvat” u Banjaluci…a neka se narod naš i dalje gloži oko narednih izbora i njegovi puleni u vidu tog Čeranića neka plaše do gole kože osiromašene birače “da Republici Srpskoj preti nestanak ako sa vlasti odu Dodik i njegova vladajuća koalicija na čelu sa SNSD-om.

    Na žalost, biračima se dobro ništa ne piše ni u budućnosti, jer mnogi misle da će biti po onoj “sjaši Kurta da uzjaše murta”, jer je većina članova opozicione “koalicije za promjene” koju predvode Bosić- Čavić-Ivanić pokazala ništa manje predatorstvo prema siromašnom srpskom puku u preddodikovskom periodu!

Оставите коментар