Милан Лађевић: Бомбардовање лажима или Одговор Љиљани Смајловић

Док је наша уважена колегиница Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије и уредница Политике, писала свој уводник у државном листу, слушала је како је надлећу „мигови“. И ја сам у сличном проблему. Само што се нисам наслушао авиона, већ гомиле глупости.

milan-ladevic-kurir

У њеном рату са српском полицијом, и то због тога што није прва објавила да је убица Луке Јовановића Марко Милићев ухапшен у Кини, острвила се као „миг“ на дневни лист Курир. Док је заједљиво гледала у наш тањир препун информација, изнела је неколико лажи.

Прво да смо ми специјализовани за полицијске ексклузиве и друго да у МУП тако награђују лојалне новинаре у таблоидима преко којих воде прљаве ратове.

Иоле просечан познавалац прилика зна однос Курира са српском полицијом, тако да су те критике упућене на погрешну адресу. Убеђен сам и да уважена колегиница зна ту адресу на коју стижу записници из МУП. Зна да је тај лист, фактички, ћерка-фирма полиције. А што тужна писма тамо не шаље, можемо само да нагађамо.

Уз то, да не подсећамо, кад смо једини писали о малверзацијама у врху МУП, сви други су ћутали. Али зато, непуну годину касније, кад су сви ти начелници смењени, у цењеном државном листу показали су велику храброст пишући о њиховим мутним пословима. За сваку похвалу! Управо је одговор на прву изнету лаж одговор и на другу. По извештавању о стању у српској полицији јасно се види ко је лојалан, а ко не. У детаље, овог пута, не морамо.

А то што они нису веровали свом поузданом извору кад им је јавио да је ухапшен Лукин убица, то је већ ствар уређивачке политике Политике. Ми за то нисмо криви. Нашим изворима верујемо и зато смо бржи, зато смо најбољи.

Али не брине мене то што је неко напао Курир и наше новинаре, који имају добре и поуздане изворе. Није то ни први ни последњи пут да смо на удару. Плаши ме то што неко индиректно прети челницима полиције да ником другом (читај Куриру) не дају информације већ само Политици! А тај неко представља добар део новинара Србије, кроз УНС. Е, то није у реду!

Сви ми једемо исти хлеб, сви се ми такмичимо на истом тржишту, сви ми јуримо информације. Неко је ту бољи, него лошији. Понекад добру причу има и Политика а кад се то деси, ми не притискамо надлежне институције због тога.

Аутор је главни и одговорни уредник „Курира“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Курир, 3. 9. 2014)Categories: Преносимо

2 replies

  1. novinari.hmm.vi ste na vrhu liste govana u ovoj drzavi,odmah iza vas su politicari.ne zna se ko je smrdljiviji.svi,naravno,skoro da nema izuzetaka.svi ste vi u stvari u govnima do grkljana.Znamo se,odavno.

  2. Наравно да су на листи и то на врху. Невероватан број особа изиграва новинаре и као, бави се новинарством. Тако и овај млађани лик, који ко зна одакле стиже на то “главно уредничко место” има нешто важно, да саопшти. Госпођа у питању није боља, али је искуснија и боље “обучена”. Читај, школована код “надлежних”. Све ми личи, да је реч о зависти млађаног Милана, који још није стигао на школовање.

Оставите коментар