Њузвик: Moгућа веза између употребе пестицида и појаве аутизма

Аутизам представља много већи ризик за дјецу трудница које живе у близини пољопривредних подручја третираних пестицидима

(Newsweek, 23. 6. 2014)

Труднице које живе у близини пољопривредног земљишта гдје се примјењују пестициди имају 60 одсто већи ризик од рађања деце са аутизмом или другим развојним сметњама, показује нова студија са Универзитета у Калифорнији.

n-skrin-2362014

Студијом је прегледано три класе обичних пестицида: органофосфата, карбамата и пиретроида. Сва три су показали да имају везу са поремећајима из спектра аутизма или развојних сметњи.

Органофосфати примјењени на оближњим пољима током различитих фаза трудноће мајки су повезани са повећаним ризиком од поремећаја из спектра аутизма, док пиретроиди су показују везу са овим поремећајима, када су мајке изложене непосредно пре зачећа и у трећем триместру трудноће. Карбамати примјењени у току трудноће су повезани са развојном закашњењем.

„Док још увијек мора да се испита да ли поједине подгрупе подложније изложености ових једињења од других, порука је врло јасна: Жене које су трудне треба да воде посебну бригу да  избјегну контакт са пољопривредним хемикалијама кад год је то могуће“, изјавио је у саопштењу водећи аутор студије Џејни Ф. Шелтон.

Ипак, у појединим деловима Калифорније, излагање може тешко да се избегне. Она производи више пољопривредних производа него било гдје у земљи, и на нивоу државе, око 200 милиона фунти активних пестицида се користе сваке године. Највећи део пестицида се примјењују у великој централној долини. У Сакраменто округу, јужно од Централне долине, број аутистичних становника у округу Севенфолд порастао је седам пута од 2000. године, у складу са подацима Калифорнијског одјељења за образовање. У 2001. години, мање од 500 ученика у Окружној јавној школи Сакрамента уписано је у специјалне програме васпитања због дијагнозе аутизма. Деценију касније, број се повећао на 2.275, отприлике један од сваких 105 ученика.

Везе између географије и аутизма је постала очигледна у посљедњих неколико година. Информације из Лос Анђелес тајмса, на примјер, показују да дијете рођено у Калифорнији има неколико пута веће шансе да му се дијагностикује аутизам, него дијете у, рецимо, Алабами. Ови бројеви указују да фактори средине доприносе појави аутизма, хипотеза је коју и најновија студија Калифорнијског универзитета подржава. „Ово је у ствари трећа студија која показује неку везу органофосфата и ризика од аутизма“, рекла је др Ирва Херц-Писиото, аутор студије.

Истраживачи су били у стању да спроведе студију, јер су у Калифорнији, апликатори пестицида  дужни да пријаве гдје су прскали биљке. Истраживачи су мапирали домове у којима су живјели у вријеме трудноће и у вријеме рођења, она дјеца са развојним сметњама, а затим те адресе повезали са базом података комерцијалних апликација пестицида у Калифорнији.

„Мислим да је то подручје у коме људи морају да размишљају о томе како на индивидуалном нивоу могу да направе неке изборе, то може бити вриједно за њих“, рекла је Херц-Писиото. Она је, такође, предложила појединцима да избјегну врсте изложености које сами лако могу да контролишу, као што су пестициди који се примењују у сопственим кућама и баштама. „Ја не користим хемијске пестициде који су токсични, знам да понекад одгајање биљака траје мало дуже али сам спремна да живим тих додатних пар дана како би избјегла језиве посљедице“, рекла је она.

Зое Шлангер

Са енглеског посрбио: А. Ж.Categories: Посрбљено

Оставите коментар