Шта је тачно Вучић рекао „Билду“ и „Блику“?

У медијима у Србији и на српском језику (намерно не користимо ознаку српски медији) појавило се неколико верзија интервјуа које је председник Владе Србије изволео дати таблоидима („најтиражнијим медијима“, ако тако више волите) у власништву куће „Рингијер“ – укратко речено „браћи близанцима“ нашем „Блицу“ – немачком „Билду“ и швајцарском „Блику“. Шта је тачно рекао Александар Вучић остаће, по свему судећи, велика тајна – посебно јер интервју г. Вучића „Блику“ нисмо нашли у Интернет издању тог швајцарског листа.

av-bild

Када се „сравне“ верзије из „Билда“ (via„Дојче веле“) и оно што је београдски „Блиц“ добио као ексклузивно право да објави изводе се неколико закључака:

– Питање признања Косова Србији сада није на дневном реду (а ка’ће бити не знамо, али свакако није ИСКЉУЧЕНО како су спиновали домаћи медији)

– Вучић је рекао да ја питање приступања НАТО-у „шкакљиво“, али и да данас имамо „добре односе“ и да ћемо видети „куда ће нас то одвести“

– Премијер Србије је децидирано рекао да сматра да је Крим део Украјине

– На питање да ли „верује Путину“ Вучић је одговорио да само може да каже да „поштује Русију као партнера и велику силу“

– Најважнији савет Ангеле Меркел јесте „стоји иза онога што си рекао“

– Фасциниран је Швајцарцима због њихове скромности, вредноће и протестантске вере, и све му је то веома блиско (укључив и протестантску веру  – прим. А. Л.)

У наставку доносимо „Дојче веле“ верзију (која је дослован превод „Билда“ online), те ексклузивну верзију „Блица“ за коју не знамо одакле је и да ли је дословно „посрбљено“.

А. Л.

Вучићев интервју за немачки таблоид Билд

„Потражио је савет од Кола, Шредера и Меркелове. Српски премијер у интервјуу за Билд“, наводи се у самом уводу интервјуа Александра Вучића за најтиражнији немачки таблоид – којег преносимо у целости.

av-dw-bild

Прво питање Билдових репортера у интервју који је освануо на другој страни (у само дну) листа, гласило је: Г-дине премијеру, Србија се налази пред питањем као и Украјина, чланство у Европској унији (ЕУ) или задржати блиске односе са Москвом? Како ћете донети одлуку о томе?

„Наши односи са Русијом су сасвим у реду, али наш најважнији циљ у овом тренутку јесте чланство у ЕУ и то што је пре могуће. Европа је наш пут. Све ћемо учинити да буде тако. На том путу нема повратка назад! Мени је јасно да тај пут није лак. Доста је домаћих задатака пред нама – политичке, привредно, друштвене реформе. Али ја сам сигуран да ћемо највећи део тога у наредне четири до пет година остварити. Тада Немачка и остале чланице ЕУ могу да донесу одлуку о томе, да ли нас желе или не“, одговорио је премијер Вучић.

Новинар Билда је од премијера Србије желео да сазна да ли се став Београд о независности Косова променио.

„Као чланица ЕУ, Србија ће морати да призна Косово. Да ли је то проблем за вас?“

Вучић је одговорио: „Признавање Косова није на дневном реду Србије, али ми разговарамо са Приштином у циљу побољшања односа. Рекао бих оно што сам поручио и Вашој канцеларки: Ја нисам неки нарочити оптимиста, јер пред нама уочавам препреке. Али по први пут примећујем наду у то да се проблеми ипак могу решити. Преговори се добро одвијају, да бисмо ускоро могли да потпишемо и споразум, једнако задовољавајући и за Србе и косовске Албанце. Обема странама је јасно, само заједно можемо пронаћи решење.“

БИЛД: Шта може Запад да уради како би пружио подршку Србији – а да не наљути Москву?

Вучић: Ми молимо за више поверења у српско руководство, јер ми ћемо испунити оно што смо обећали. Направили смо доста грешака, али у последње три године да ћемо толико тога урадити, нико нам није веровао. Желимо да будемо поуздан партнер Немачке и Европе. И поуздан савезник.

Да ли то значи да желите да се придружите НАТО савезу?

То је врло лукаво питање. Морали бисте да знате да је 1999. године, НАТО бомбардовао Србију. Ипак, ми данас имамо веома добре односе са тим војним савезом. Видећемо где ће нас то одвести.

Новинар таблоида Билд је од премијера Србије желео да чује о чему је у марту разговарао са некадашњим немачким канцеларом, Хелмутом Колом. „Посетио сам и Герхарда Шредера. Само још да упознам Хелмута Шмита, што бих такође волео. Сусрет са Колом био је импресиван, јер он о мојој земљи много тога зна. Дуго смо разговарали о Југославији, о Титовим временима, о догађајима све до данас. Било је речи и о актуелним приликама на Балкану. Стекао сам утисак да је добро обавештен“, одговорио је Вучић.

„А какав је био сусрет са Шредером?“, надовезао се новинар Билда. „Саветовао ми је храбро спровођење реформи. Рекао је урадио оно што је добро за народ, без обзира на изборне термине. Шредер је као што знао спровео социјалне реформе у Немачкој, назване Агенда 2010 и на крају је због тога платио цену.“

Неизбежно, уједно и последње питање репортера Билда, гласило је: А шта вам је саветовала канцеларка Меркел? „Много тога. Најважнији савет је био – стоји иза онога што си рекао“, одговорио је премијер Србије.

(Дојче веле, 13. 6. 2014)

Вучић: Поштујемо Москву, али идемо у ЕУ

Немам утисак да ће Србија морати да бира између Брисела и Москве, јер је наш циљ ЕУ, изјавио је Вучић за најтиражније немачке и швајцарске дневнике „Билд” и „Блик”.

„Блиц” је добио ексклузивно право да интервју с Вучићем пренесе у свом издању. Вучић је рекао и да је Србија по питању односа са Русијом у другачијој ситуацији од Украјине, која „тек треба да се одвоји од Русије”.

av-blic

Господине премијеру, Србија се суочава са сличним питањем као и Украјина: постати члан ЕУ или сачувати блиске односе с Москвом. Како ћете се ви одлучити?

– Наши односи са Русијом су потпуно у реду и нормални. Али наш најважнији циљ у овом тренутку је приступање ЕУ, и то што пре. Европа, то је наш пут. За то ћемо све учинити. Ту нема повратка! Јасно ми је да тај пут неће бити лак. Има много домаћих задатака које треба да урадимо: политичких, економских, социјалне реформе. Морамо да научимо да размишљамо на потпуно другачији начин. Али сигуран сам: за четири, пет година највећи део тога биће испуњен. Онда нека Немачка и друге државе ЕУ одлучују да ли нас желе или не.

blick-logoКако оцењујете улогу швајцарског министра спољних послова Дидија Буркхалтера као шефа ОЕБС-а у сукобу у Украјини?

– Он има тежак задатак и одлично обавља свој посао. Сарађујемо с ОЕБС-ом на многим пољима и министар Буркхалтер нам је важан партнер. Следеће године ћемо чак заједно са Швајцарском председавати ОЕБС-у. Узбудљив задатак!

За време катастрофалних поплава у Србији многи ваши земљаци који живе у Швајцарској патили су заједно са жртвама. Како сте доживели подршку из Швајцарске?

– Помоћ је била импресивна! Материјална помоћ, логистичка подршка, финансијска помоћ у свакој форми. Срдачно захваљујем свим људима у Швајцарској који су у томе учествовали.

Зашто цените Швајцарску и Швајцарце?

– Признајем да ту предивну земљу до сада знам само на основу кратких боравака у њој. Мој утисак је, међутим, да је Швајцарска једна од најлепших земаља на планети. Нарочито ме фасцинира начин на који размишљају Швајцарци: њихова скромност, вредноћа, протестантска вера. Све то ми је веома блиско.

Како Запад да помогне Србији а да при том не увреди Москву?

– Оно за шта бисмо замолили јесте поверење у српско руководство да ћемо испунити оно што смо обећали. Направили смо много грешака, али нико не би поверовао да ћемо постићи оно што смо урадили у последње три године. Желимо да будемо поуздани партнер Немачке и Европе. Такође и поуздани савезник.

Када постанете чланица ЕУ, мораћете да признате Косово које се 2008. отцепило од Србије. Да ли у томе видите проблем?

– Признавање Косова није на дневном реду за Србију. Али преговарамо са Приштином о побољшању односа. Рећи ћу вам исто што сам рекао и канцеларки Ангели Меркел: нисам претерани оптимиста, видим препреке које су пред нама. Ипак, управо сада први пут искрено верујем да можемо да решимо проблеме. Преговори се одвијају веома добро и сигуран сам да ћемо ускоро потписати споразум који ће бити подједнако задовољавајући и за Србе и за косовске Албанце. Обе стране знају: само заједно можемо да нађемо решење.

Да ли то значи да ћете приступити НАТО-у?

– То је веома шкакљиво питање. Морате имати у виду: НАТО је бомбардовао Србију 1999. године. Данас имамо добре односе са НАТО савезом. Куда ће нас то одвести, видећемо.

Украјина се бори за државно јединство. Да ли верујете да ће Москва вратити Крим?

– Формулисаћу то овако: од почетка смо подржавали територијални интегритет Украјине, а то укључује и Крим.

Да ли верујете Путину?

– Поштујемо Русију као светску силу и партнера. Више о томе не могу да кажем.

У марту сте посетили Хелмута Кола, шта вам је саветовао?

– Упознао сам и Герхарда Шредера, а волео бих и да упознам Хелмута Шмита. Сусрет са Колом био је упечатљив јер је реч о човеку који много зна о мојој земљи. Дуго смо разговарали о историји Југославије, од Титовог времена па до данас. Али, бивши канцелар је такође показао да је одлично обавештен и о актуелној ситуацији на Балкану.

А Герхард Шредер?

– Он ми је саветовао да се храбро ухватим у коштац с реформама. Ради оно што је добро за људе! Без обзира кад се одржавају избори. И он сам је спровео социјалне реформе у оквиру програма Агенда 2010. И на крају је за то платио.

Ролф Клајен/Ханс Јерг Фелевал

(Блиц, 13. 6. 2014)Categories: Вести над вестима

1 reply

 1. Reblogged this on BELEŽNICA and commented:
  Александар Лазић: ЕВО САМ ЦЕО ДАН СЛУПАО И МОГУ ДА КАЖЕМ ДА ЈЕ ОТПРИЛИКЕ ОВО ИЗЈАВИО ВУЧИЋ ШВАЈЦАРСКОМ И НЕМАЧКОМ БЛИЗАНЦУ “НАШЕГ” БЛИЦА:

  – Питање признања Косова Србији сада није на дневном реду (а ка’ће бити не знамо, али свакако није ИСКЉУЧЕНО како су спиновали домаћи медији)

  – Вучић је рекао да ја питање приступања НАТО-у „шкакљиво“, али и да данас имамо „добре односе“ и да ћемо видети „куда ће нас то одвести“

  – Премијер Србије је децидирано рекао да сматра да је Крим део Украјине

  – На питање да ли „верује Путину“ Вучић је одговорио да само може да каже да „поштује Русију као партнера и велику силу“

  – Најважнији савет Ангеле Меркел јесте „стоји иза онога што си рекао“

  – Фасциниран је Швајцарцима због њихове скромности, вредноће и протестантске вере, и све му је то веома блиско (укључив и протестантску веру – прим. А. Л.)

Оставите коментар