Јелена Думић: Шта се крије иза метафоре о пореским олакшицама

Радио-телевизија Србије пренела је саопштење Фискалног савета у коме се критикују предложене измене и допуне Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање и Закона о порезу на доходак грађана. Посебно је оцењена као дискриминаторска најављена мера о ослобађању послодаваца од плаћања дела пореза и доприноса на зараде новозапослених радника. Фискални савет истиче да ова мера, осим што није у складу са добром пореском праксом, неће уопште утицати на смањење незапослености и сиве економије.

fs-r

Да је ова мера заиста дискриминаторска и штетна, може се закључити и из лингвистичке анализе термина пореска олакшица. Ево шта нам открива та анализа.

Именица олакшица изведена је од глагола олакшати. Основно значење глагола олакшати дефинисано је у Речнику српскога језика на следећи начин: учинити лакшим смањујући тежину (терета, садржаја нечега).

Када се именици олакшица дода придев порески, добијамо синтагму пореска олакшица. Из ове терминолошке синтагме имплицитно се намеће следећа појмовна метафора: ПЛАЋАЊЕ ПОРЕЗА ДРЖАВИ ЈЕ ТЕРЕТ.

Шта је манипулативно у овој појмовној метафори која произилази из терминолошке синтагме пореска олакшица?

Лексема терет у српском језику има негативне конотације. Терет се перципира као нешто нелагодно и мучно, те се њега ваља што пре отарасити. Ослобођење од терета вреднујемо позитивно. Ако притом постоји и нека особа која нам помаже да се решимо неподношљивог терета, ту особу сматрамо добронамерном и племенитом.

Када се овај метафорички сценарио преслика на нашу суморну стварност, долазимо до следећег. Добронамерна и племенита особа је премијер Александар Вучић, који би да ослободи пореза оне којима је тешко да подносе тај терет. А они којима је тешко да плаћају порез јесу тајкуни – како страни, тако и домаћи. С друге стране, чини се да премијер Вучић сматра да обичним пореским обвезницима, тј. грађанима ове земље, плаћање пореза не представља никакав терет, те ће на њихова плећа пасти и пореске обавезе ,,намучених” и ,,напаћених” тајкуна (пошто ће тај минус у државној каси неко морати да надокнади). Стога, није уопште изненађујуће што су баш тајкуни поздравили нове мере Владе за опоравак привреде.

Пошто је привилеговање тајкуна у овој земљи еуфемистички названо пореским олакшицама, а не пореским привилегијама (што би био адекватан термин за ову појаву), нико сем Фискалног савета и бившег министра привреде Саше Радуловића не налази за сходно да протестује јавно. Јер када се бесомучно у свим медијима понавља реч олакшица, испадају зли и ненормални сви они који имају да кажу било шта против племенитих побуда премијера Вучића да се олакша пословање и запошљавање. Да је којим случајем експлицитно речено да су то пореске привилегије и да се привилегују тајкуни које  тај исти премијер наводно презире, хапси и оптужује за пљачкање ове земље, реакције јавности би, наравно, биле сасвим другачије.

Да пореске олакшице нису никаква озбиљна економска мера, већ најобичнија политичка демагогија која служи за додворавање тајкунима, имале су прилику да искусе и Сједињене Америчке Државе. Управо је термин пореска олакшица (енгл. tax relief) сковала и наметнула администрација Џорџа Буша 2004. године. Не треба ни подсећати да је Бушова економска политика била катастрофална и да је произвела највећу економску кризу у Америци још од Велике депресије. Дакле, ни ми немамо разлога да се надамо било чему добром ако су нам ударне економске мере, како то премијер Вучић са поносом изјављује, пореске олакшице.

Студенткиња Катедре за српски језик Филолошког факултета у БеоградуCategories: Судбина као политика

Tags: ,

Оставите коментар