Немачки „Тагесцајтунг“: Власти у Србији посежу за цензуром као у „своја најгора времена“

Вучић је током рекордних поплава својим шоу-наступима и ауторитарним понашањем, које су нон-стоп пратиле телевизијске камере „сејао панику, збуњивао власти и појачавао хаос“, пише немачка штампа.

dv-vucic

Тагесцајтунг из Берлина пише да власти у Србији, кандидату за Европску унију, посежу за цензуром као у „своја најгора времена“. Међутим, критичари владе се не дају, констатује лист: „Апелом против цензуре“, грађани критички настројени према режиму и новинари почетком ове недеље су се успротивили жестокој репресији према онима који мисле другачије. Брисање критичких текстова са интерната критикују синдикат новинара НУНС и омбудсман Саша Јанковић. У последњих неколико дана одмеравање снага између владе и њених политичких противника личи на трку, десетине порука са критикама нестају са интернета чим се појаве.

„Захтевамо хитан престанак свих напада на слободу изражавања“, пише критички блог Пешчаник. Одмах га је подржало око 80 организација и појединаца. Они траже да „слободу и владавину права“ поштује и премијер Александар Вучић, као најдоминантнији политичар у земљи. „Вирус који се зове цензура опустошио је интернет“, жали се независни портал Телепромптер. Квалификација „Моја специјалност је цензура“ треба да се убаци у Вучићеву биографију. Из оптицаја је посебно брзо повучен прилог на блогу портала Либрето у којем се, веома аргументовано, захтева Вучићева оставка. Он је током рекордних поплава протекле седмице својим шоу-наступима и ауторитарним понашањем, које су нон-стоп пратиле телевизијске камере „сејао панику, збуњивао власти и појачавао хаос и конфузију“. Прича подсећа на ранију улогу Вучића међу радикалима, време када је он био министар информисања било је у знаку гушења медија.

Влада је притом скоро цело медијско тржиште учинила својим подаником, пише даље берлински дневник. Реномирани лист Политика, новинска агенција Тањуг, други највећи лист Новости и највећа ТВ станица РТС – све је у власништву државе. Због тога је логично да ТВ Нова, коју делом финансира немачки капитал, не може да добије националну фреквенцију, супротно домаћим законима, јер та станица инсистира на својој независности. Под насловом „Бог и Вучић“ лист Данас је прошлог викенда анализирао дубље узрока проблема са медијима. „Вучић води странку са елементима Фаланге (шпански фашисти). Странка која није изнутра демократска, не може ни споља да обезбеди демократију. У Србији имамо дириговане медије“, завршава цитат и свој чланак, тац из Берлина.

Истраге и откопавања

Због катастрофалних поплава у Србији је 51 особа изгубила живот, четири се још увек воде као нестале, цитира Стандард премијера Вучића који је те цифре у четвртак изнео у парламенту. Најгоре поплаве икад забележене у земљи, ангажовале су и правосуђе: Три особе у притвору на по 30 дана, због наводног ширења лажних информација преко друштвених мрежа. У случају осуде, прете им казне затвора од шест месеци до пет година. Истрага се води и против градоначелника Обреновца. Протеклих неколико дана је био оптужен да је касно покренуо евакуацију града. (…) У Аустрији, покренутом акцијом Nachbar in Not (Сусед у невољи) за помоћ поплављеним подручјима, само за недељу дана је прикупљено милион евра. То је саопштио аустријски јавни сервис ОРФ у четвртак, а преноси Стандард.

А такође аустријски Пресе пише о масовној гробници у Рудници, на југу Србије. „Откривено је више десетина лешева, вероватно косовских Албанаца. У масовној гробници је за сада пронађено 17 комплетних и четири некомплетна тела. Претпоставља се да су то косовски Албанци, који су покопани током рата (1998-99) у региону јужне Србије, у близини границе са Косовом. Ископавања се настављају. Масовна гробница је откривена у децембру, после вишегодишњег тражења. Ископавања су почела у априлу, након што је срушена зграда испод које се налазила масовна гробница. Судећи по ранијим извештајима медија, у гробници се налази између 250 и 400 тела. На основу извештаја очевидаца, годинама се узалуд тражила наводна масовна гробница, док шест тела није откривено и идентификовано под темељима зграде коју је убрзо после рата на Косову подигло једно бивше државно предузеће, вероватно да би прикрило трагове ратних злочина….“

(Дојче веле, 30. 5. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар