Наталија Поклонска – „најлепши јавни тужилац на свету“

Наталија Поклонска, јавна тужитељка Републике Крим, постала је један од најпознатијих функционера на свету: обожаваоци већ праве цртане филмове и спотове са њом у главној улози. Поклонска говори о томе да ли се плаши кривичног гоњења у Украјини, како се сналази сада када јој је радно време испланирано не по сатима, већ буквално по минутима, и да ли су њени налози на друштвеним мрежама заиста њени. 

natalija-p-1

Врховни савет Крима је 11. марта 2014. именовао за државног тужиоца Републике Крим тридесеттрогодишњу Наталију Поклонску. Извор: ИТАР-ТАСС

Госпођо Поклонска, откријте нам тајну која занима наше читаоце: имате ли Ви своју страницу на друштвеним мрежама или не?

Познато ми је да постоји неколико десетина страница које неки људи воде у моје име. Али могу званично да изјавим да су све то плагијати. Једини сајт на Интернету, на којем сам званично присутна, јесте сајт тужилаштва Републике Крим.

Сада сте разочарали обожаваоце широм света…

Узимајући у обзир количину посла тужилаштва Републике Крим и оне задатке које је неопходно решавати, ја физички немам времена ни за шта друго. О каквим блоговима и друштвеним мрежама ту може бити речи? Видите да и са вама разговарам буквално у ходу…

У том случају, како не бисмо губили време, хајде да поразговарамо о Вашем послу. Ви обављате дужност јавног тужиоца Републике Крим већ скоро месец дана. Да ли сте до сада одредили неке приоритете у свом послу?

Наравно. Пре свега то је заштита права и законитих интереса грађана, а посебно осетљивих социјалних категорија, као што су деца, инвалиди и ветерани. Водимо рачуна о исплаћивању социјалних давања, обезбеђивању лекова и средстава за рехабилитацију. Велику пажњу посвећујемо надзору на који начин се спроводе закони од стране државне власти, питањима борбе против корупције и поштовања закона приликом извршења кривичних санкција. Заштита права грађана на образовање, побољшање стамбених услова, благовремено исплаћивање личних доходака, као и многа друга питања налазе се у видном пољу руских државних тужилаца.

natalija-p-2

Једна од пет цртаних верзија Наталије Поклонске

Да ли су стечене квалификације кримских јавних тужилаца довољне за сав тај посао?

Знате, имамо веома добро уигран тим. Људи све схватају и посвећени су послу. Јер државни тужилац једноставно нема права на грешку – од његове професионалне обучености зависе људске судбине. Тако да ми чинимо све што је у нашој моћи како бисмо у најкраћем року проучили сву неопходну нормативно-правну регулативу. Многи од нас су већ положили испите из познавања руског законодавства.

Све у свему, да ли је једноставно прећи са украјинског кривичног закона на руски закон?

Искрено, што се неких питања тиче, то није нимало једноставно.

Постоје, значи, неке конкретне разлике? Можете ли нам навести пример?

Да, наравно. Постоје суштинске разлике у питањима вођења кривичног поступка. Раније је тужилаштво водило прелиминарну истрагу. Данас је редослед активности другачији, истрагу воде за то овлашћени органи, а ми им предајемо материјале у оквиру наших овлашћења и вршимо надзор процеса. Или што се тиче борбе против корупције. Ми управо усвајамо нову методологију. Између осталог, ту су и питања сузбијања фактора који омогућавају корупцију, као што је спровођење антикорупцијске експертске анализе нормативно-правне регулативе.

Опростите ако питање није сасвим умесно, али имате ли ви лично искуства у раду као тужилац? Или сте сада први пут на руководећој позицији?

Ма откуд! У тужилаштву радим преко 12 година, од 2002. Почела сам на позицији помоћника тужиоца Красногвардејског рејона Крима. У периоду од 2006. до 2011. обављала сам различите дужности у тужилаштвима Јевпаторије и Крима. Као државни тужилац сам учествовала у судским процесима. У периоду 2011-2012. сам руководила Симферопољским међурејонским тужилаштвом за заштиту природе. Затим сам радила као начелник одељења у кримском тужилаштву и као старији тужилац Главне управе Генералног тужилаштва Украјине. Оставку на ту дужност сам поднела 25. фебруара 2014, образложивши своју одлуку тиме да ме је срамота да живим у земљи у којој по улицама слободно шетају неофашисти и постављају своје услове такозваној новој власти. Знам да је у Украјини против мене покренут кривични поступак и да је за мном расписана потерница. То ме не плаши, јер је моја савест чиста. Увек сам све чинила по закону и само по закону. Нека се освете плаше они који су кренули против воље народа и заузели власт.

Јавна тужитељка Крима као јунакиња цртаног филма у стилу аниме

Дозволите да Вам узгред поставимо питање о туристима. Ускоро овде почиње туристичка сезона. Колико је безбедно данас путовати на Крим ради одмора?

Потпуно је безбедно. Становници Крима су познати по својој срдачности и гостољубивости. У поређењу са прошлом годином укупно је забележен мањи број кривичних дела. Дођите слободно и немојте се ничега бојати. Биће нам драго да вас видимо. Свим грађанима ћемо пружити безбедност и заштиту уставних права.

Иван Јегоров

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 22. 4. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар