Део српске делегације у Савету Европе гласао против Русије

За осуду Русије гласали су посланици Наташа Вучковић (ДС), Весна Марјановић (ДС) и Владимир Илић (УРС)

PSSE-glasanje-srpskih-0

Упркос званичном саопштењу које су пренели домаћи медији да су српски посланици били уздржани приликом изгласавања резолуције о ситуацији у Украјини, у записнику који је објављен на сајту Парламентарне скупштине Савета Европе стоји да су посланици из Србије приликом гласања заправо били подељени.

Према објављеном записнику, за усвајање резолуције у којој је осуђено „руско илегално припајање Крима“, гласали су посланици Наташа Вучковић (ДС), Весна Марјановић (ДС) и Владимир Илић (УРС), док су посланице Александра Ђуровић (СНС), Катарина Ракић (СНС) и Стефана Миладиновић (СПС) гласале против. Светислава Булајић из ЛДП-а није учествовала у гласању.

Резолуција у којој се оцењује да је “такозвани референдум на Криму био неуставан” усвојена је јуче поподне са 154 гласова за, 26 против и 14 уздржаних. У резолуцији се наводи да Савет Европе не признаје “руско илегално припајање Крима”.

PSSE-glasanje-srpskih

“Потезе у циљу сецесије и интеграције Руској Федерацији изазвала је и подстакла руска страна, под окриљем војне интервенције”, пише у резолуцији.

ПССЕ је навела и да у потпуности признаје легитимитет нових власти у Кијеву и парламенту као и “законитост њихових одлука”.

Због руског припајања Крима посланици ПССЕ у Стразбуру данас расправљају о евентуалном укидању права гласа руској делегацији.

Председник Србије истакао је данас у разговору са амбасадором Русије Александром Чепурином да Србија и даље стоји на позицији неутралности у односу на Украјину.

С друге стране, Парламентарна скупштина Савета Европе ускратила је до краја ове године право гласа делегацији Русије и сменила њене званичнике с водећих позиција због руског припајања украјинског полуострва Крим.

Руска делегација је бојкотовала расправу у ПССЕ која је претходила гласању, оценивши је као “фарсу”, и најавила да ће напустити ПССЕ у знак протеста због данашње одлуке.

Руској делегацији је право гласа било ускраћено и 2000. године, тада због руске војне интервенције у Чеченији.

(Б92/Нови стандард, 10. 4. 2014)

Парламентарна скупштина Савета Европе одузела Русији право гласа

ruska-rec-240Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) је у четвртак подржала усвајање амандмана на резолуцију о одузимању руској делегацији права гласа и права на учешће у управним органима ПССЕ до краја године у вези са припајањем Крима РФ, преноси РИА „Новости“.

„С тим у вези, у циљу изражавања осуде и неодобравања поступака РФ у односу према Украјини Скупштина усваја одлуку да укине следећа права делегацији РФ: право на гласање, право да буде заступљена у бироу Скупштине, председничком комитету, сталном комитету, право на учешће у посматрачким мисијама на изборима“, наводи се у резолуцији која је усвојена већином гласова.

У току дискусије ПССЕ није подржала четири радикална амандмана која су захтевала потпуно одузимање овлашћења руској делегацији у Скупштини. Ипак, ПССЕ је искључила руску делегацију из својих управних органа.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 10. 4. 2014)



Categories: Вести над вестима

5 replies

  1. Reblogged this on moesiotes and commented:
    Šta li imaju u glavi ovi naši bednici? Ništa normalno, toliko je izvesno.

  2. Тако су се некада на антиспству стицали партијски поени и све што уз тп долази, а данас на русофобији европски. Научила деца од очева шта се кад исплати.

  3. Srbija je u procepu. Srbiji treba Rusija zbog gasa, a EU zbog budućnosti (jer smo opkoljeni EU-om tu i tamo). Ovo je, smem da se kladim, taktički potez: da imamo uz sebe i jedne i druge. E sad: kome će da zapadne da glasa za, a kome protiv? Najlakše je odraditi u duhu tradicije: da oni “koji su se kleli u Ruse” glasaju za, a oni koji su “proevropski” protiv Rusa. Uz to treba dodati da objektivno jači imaju pravo da biraju, pa su izabrali da ne budu “izdajnici” (obratiti pažnju na navodnike). E samo: koliko će ovaj princip da upali, to je pitanje.

  4. Kakva budalastina: opkolila nas EU. Pa jel EU vojni savez poput Trojnog pakta pa da opkoljava potencijalne zrtve (sto zapravo Trojnom paktu nije ni bilo od prevashodne vaznosti kada su napadali neku drzavu). Nikakve ovde taktike nema nego samo totalnog kolapsa drzavne politike. U ovakvim situacijama se opredeljuje ili za ili protiv sve izmedju donosi neprijateljstvo obe strane.

  5. Miloše, izvinjavam se, fale navodnici na reč opkolila. Dakle “opkolila”. Komšija je najbliži rod. Bilo uvek i biće. Šta mi imamo od zemlje koja je (sad ću da stavim navodnike) “na tri mora udaljenosti” od nas?

    Poslednju rečenicu tvog komentara potpisujem. To potpisivanje izlazi iz poslednje rečenice mog komentara (sad citiram): “E samo: koliko će ovaj princip da upali, to je pitanje.”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading