МИП Русије: Декларација о независности Крима у складу са закључком Суда о Косову

Министарство спољних послова Русије сматра да је легитимно и законито усвајање Декларације о независности Крима и града Севастопоља, од стране Парламента  Аутономне Републике Крим. Министарство спољних послова Русије је подсетило да је Декларација у складу са међународним правом, а она је поткрепљена и Повељом УН и другим међународним инструментима, као и закључком Међународног суда УН-а од 22. јула 2010. о Косову.

12. 3. 2014.

21:20   Меркел и Туск о подршци Украјини – Немачка канцеларка Ангела Меркел и пољски премијер Доналд Туск сложили су се да пошаљу заједничку мисију организоване помоћи у Украјину.

“Пољска и Немачка договориле су се да створе заједничку мисију, која би такође укључивала представнике Француске. Ми говоримо о организованој подршци “, рекао је Туск, додајући да ће мисија пружити помоћ у финансијским и банкарским областима.

20:40   Путин и Мустафа о Украјини – Председник Путин и бивши шеф Меџлиса Кримских Татара Мустафа Јемилев су разговарали о ситуацији на Криму. Јемилев који је посланик у украјинском парламенту је дошао у Москву на позив руских власти наа разговоре о кризи у Украјини.

20:20   Потпредседник Владе Крима: проукрајински медији пласирају приче о затварању новинара – Кримскe власти су негиралe да су у притвору новинари који су покушавали да уђу у регион.

“То су били агенти, провокатори, који су покушали да се представе као новинари”, рекао је потпредседник Владе Крима Руслан Темиргалиев у саопштењу.

Званичник је рекао да су сви били пуштени и послати назад преко границе.

“Ми стално видимо извештаје о новинарима у притворима од стране проукрајинских медија и друштвених мрежа, где је наводно и физичко насиље и одузимање опреме од новинара. До сада, све ове приче су лажне и то је чиста пропаганда “, рекао је Темиргалиев.

19:50   Школе у Севастопољу ће задржати и украјински језик – Школама у Севастопољу које већ уче на украјинском језику ће бити дозвољено да задрже језик у настави уколико се Крим придружи Русији 16. марта.

“То би било у реду и мудар потез и дати им право да уче децу и на украјинском језику, и да дају студентима прилику да уче и на руским и украјинским универзитетима,” саопштио је заменик градоначелника Севастопоља Дмитриј Белик.

18:50   Европска унија обећава Украјини већ 19. марта милијаду евра – Европска унија нуди Украјини већ 19. марта макрофинансијску помоћ у износу од милијарду евра, што би повећало укупну вредност помоћи до 1,6 милијарди евра, саопштио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо у свом говору у Европском парламенту у Стразбуру.

Председник Европске комисије такође је нагласио да је на самиту шефова држава Европске уније, прошле недеље, одлучено да политички део споразума о придруживању буде потписан пред председничке изборе у мају.

17:45   Побуна на броду: Украјински морнари одбијају да служе нове власти у Кијеву

17:30   Премијер Крима: Турчинов наложио “Десном сектору” да прави војне провокације на Криму  – Регионални Савет министара Крима је примио информацију о могућим провокацијама од стране “Десног сектора”, ултранационалистичке групе на предстојећем референдуму о будућности региона, изјавио је премијер Сергеј Аксјонов.

“Савет министара Крима добио је информације које указују да је самозвани лидер Украјине Турчинов данас одржао затворени састанак са Саветом за националну безбедност и одбрану Украјине,” где су разговарали да организују провокације на Криму, рекао је он.

“Имамо информацију да је на састанку присуствовао и “Десни сектор” којем је наложено да припреми војне формације обучене у униформе војника Руске Федерације, да организују оружане нападе на јединице украјинске војске, које се налазе на територији Крима,” рекао је Аксјонов.

17:20   Кримски министар за информисање позвао на поштовање новинара – Кримски министар за информисање Дмитриј Полонски је позвао становништво и јединице “Самоодбране” да поштују новинарски интегритет и да не мислимо о новинарима као “нашим непријатељима, већ као пријатељима.”

“Желео бих да апелујем на све Кримљане и све они који су укључени у јединице “Самоодбране” или служе спровођењу закона: Новинари треба да буде неприкосновени, они обављају своје дужности и треба учинити све што је могуће како би информације биле доступне целој светској заједници,” рекао је он на конференцији за новинаре.

15:55   Русија дозволила Украјини осмтрачки лет изнад руске територије – У изградњи поверења, руско Министарство одбране је дало дозволу Украјини за осматрачки лет над територијом Русије у близини границе између земаља. Кијев је раније тврдио да Москва стационира трупе.

“Украјинци су тражили посматрачки лет преко наше територије “, рекао је новинарима заменик министра одбране Анатолиј Антонов у Москви.

“Одлучили смо да дозволимо такав лет. Надамо се да су наши суседи уверени да не постоји војна активност која им прети на граници.”

15:40   Врховни суд Украјине ће разматрати легалитет функције Турчинова – Врховни суд Украјине је покренуо судски процес због одлуке украјинског парламента да Александар Турчинов буде “вршилац дужности председника” Украјине, саопштили су судски званичници.

Раније у марту, адвокат из источног украјинског града Доњецка, Владимир Олентсевич, поднео је тужбу, тражећи “да се признају акције парламента као нелегитимне јер је Виктор Јанукович био шеф државе.”  Суд ће почети да разматра тужбу 19. марта.

15:35   Крим оптужио ОЕБС за дупле аршине – Кримске власти су оптужиле Организацију за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) да користи дупле аршине у оцењивању предстојећег референдума заказаног за 16. март, изјавио је заменик премијера Крима Рустам Темиргалиев.

15:30   Етничке заједнице на Криму подржавају референдум – Форум међуетничког споразума на Криму који уједињује неколико десетина етничких заједница на полуострву, је усвојио резолуцију која подржава предстојећи референдум и придруживање Русији.

15:25  Влада Крима делимично ограничила приступ полуострву – Кримске власти су делимично ограничиле приступ полуострву, плашећи се да екстремисти могу покушати да уђу у републику, изјавио је председник парламента, Владимир Константинов.

Ограничења су привремена, а након референдума 16. марта ситуација ће се променити, као што ће бити постављени и гранични прелази и уведене пасошке контроле у републици, рекао је он.

15:20  Влада Крима ограничила број летова до Крима – Кримскe власти су делимично ограничиле број авиона који стижу на аеродром Симферопољ јер постоји могућност евентуалне провокације од самопроглашене владе у Кијеву, саопштава заменик премијера Рустам Темиргалиев.

“Ове мере су привремене и трајаће до 17. марта,” додаје Темиргалиев.

Украјински авио превозник је потврдио да њехови авиони не могу да слете на аеродром Симферопољ због ограничења летења.

15:10  СТОП! Фашизам не пролази! Сви на референдум!

u-v-12

14:50  Авиони РФ патролираће на граници Белорусије због НАТО активности –Белорусија планира да у оквиру билатералних споразума Русији предложи да појача заједничке снаге, нарочито авијацију, у вези са активностима НАТО недалеко од белоруске границе, изјавио је председник Александар Лукашенко.

„Мислим да се треба повезати са начелником Генералштаба Русије и предложити им то појачање, које морају да нам обезбеде. У овом тренутку, рецимо, највише 12 до 15 авиона, пребацити на територију Белорусије, утврдити патролну маршруту, а такође и алтернативну руту. Нека раде, патролирају“, рекао је Лукашенко у среду у Минску, на седници Савета безбедности Белорусије.

14:40  Референдум на Криму неће бити признат само ако излазност буде мања од 50% –Први потпредседник владе Аутономне Републике Крим Рустам Термигалијев изјавио је да референдум на Криму може да буде проглашен неважећим само ако излазност буде мања од 50%.

„Референдум може бити неважећи само ако на гласачка места буде изашло мање од 50% Кримљана. Међутим, данас, сви доступни социолошки подаци обећавају високу излазност, већу од 80%. И, подсећам да око 82% Кримљана подржава припајање Републике Крим Руској Федерацији“, рекао је Темиргалијев.

Према његовим речима листићи за референдум су већ одштампани, а тренутно се достављају територијалним изборним комисијама.

11:45  Г7 захтева да Русија заустави анексирање Крима – Чланице Г7 захтевају да Русија заустави напоре “да анексира” Крим, стоји у саопштењу, изјавио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо. Изјава има за циљ да покаже одлучност Г7 о овом питању.

“Позивамо Руску Федерацију да прекине све напоре да анексира украјинску Аутономну Републику Крим”, рекао је Барозо у Европском парламенту у Стразбуру.

Група седам водећих развијених привреда обухвата и тренутно познату као Г8, због чланства Русије. Усред немира у Украјини, неки западни званичници позивају на искључивање Русије из Г8 и да се врате на првобитну Г7.

10:45  Русија предложила ПССЕ-у да оформи комисију да се истраже злочини у Кијеву – Руска делегација је предложила Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) да уведе комисију да истражи злочине извршене од стране украјинске опозиције, рекао је Игор Морозов из руске делегације у ПССЕ.  Комисија такође треба да истражи ситуацију са кијевским снајперистима који су гађали демонстранте и полицију, додао је он.

10:35  Шефови руске и француске дипломатије размотрили ситуацију у Украјини – Шефови руске и француске дипломатије, Сергеј Лавров и Лоран Фабијус размотрили су у телефонском разговору ситуацију у Украјини и на Криму.

Према наводима руског спољнополитичког ресора, разговор је одржан на иницијативу француске стране. Детаљи разговора нису познати.

Дан раније Лоран Фабијус је изјавио да референдум на Криму, планиран за 16. март, није легалан, и запретио Русији увођењем нових санкција, још током ове недеље, ако Москва не буде одговорила на предлог западних земаља о „смањењу ескалације“ у Украјини.

10:20  МСП РФ признало Декларацију о независности Крима – Министарство спољних послова Русије сматра да је легитимно и законито  усвајање Декларације о независности Крима и града Севастопоља, од стране Парламента  Аутономне Републике Крим.

“Руска Федерација ће у потпуности поштовати слободну вољу народа Крима на референдуму” – саапштено је из МСП РФ.

Министарство спољних послова Русије је подсетило да је Декларација у складу са међународним правом, а она је поткрепљена и Повељом УН и другим међународним инструментима, као и закључком Међународног суда УН-а од 22. јула 2010 о Косову.

09:45  Крим ће штитити сопствена Служба безбедности – Шеф Главног Одељења службе безбедности Украјине у Аутономној Републици Крим, најавио је стварање службе безбедности Крима као посебне независне структуре. Нова организација ће бити ангажована у заштити Кримљана.

У саопштењу се наводи састанак официра службе безбедности на Криму , “у циљу заштите становништва Крима и од претњи њиховој безбедности, њихових права и слобода, спречавање екстремизма на полуострву, спречавање покушаја етничких сукоба и других сукоба, једногласно је усвојено на састанку о формирању Службе безбедности Крима као посебне независне структуре.”

“Трендови ширења идеја радикалног национализма и ксенофобије нису прихватљиви, физички прогон грађана, укупан ниво кривичних дела , неконтролисано ширење и употреба ватреног оружја, агресивни приступ Кијева на проблем такозваног “Кримског сепаратизма” су разлози за забринутост у СБУ.” – стоји у саопштењу.

09:00  “Ноћни вукови” довезли хуманитарну помоћ на Крим

08:20  Кривична истрага Кијева против команданта Црноморске флоте је провокација – Кривична истрага Кијева против команданта руске Црноморске флоте је провокација која може додатно да дестабилизује ситуацију на Криму, рекао је руски заменик министра одбране Анатолиј Антонов.

“Покушај нелегитимне власти у Кијеву да гоне руског адмирала је још једна провокација од стране оних који су прекршили законе Украјине и узурпирали власт”, рекао је он.

Самопроглашена влада је покренула прошле недеље кривично гоњење вицеадмирала Александра Витка за “изазивање издаје и организовање саботаже против украјинске војске.”

08:10  Представнички дом америчког Конгреса усвојио резолуцију о санкцијама према Русији – Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију којом се осуђују руске акције у погледу Украјине и позвао је Белу кућу да бојкотују самит Г8 у Русији. Резолуција такође тражи од НАТО савезника да суспендују војну сарадњу са Москвом, као и да се наметну визе и економске санкције.

08:05  МСП РФ: САД незаконито издвајају средства за устанике у Украјини – Средства која се издвајају режиму који је насилним путем заузео власт у Украјини незаконита су и ван оквира правног система САД.

Они који доносе одлуке у Вашингтону треба да се замисле о последицама финансирања радикала у Украјини, изјавили су у МСП-у Русије.

Тако је министарство коментарисало изјаву Виктора Јануковича о могућој незаконитости одлука САД да пруже финансијску помоћ Кијеву. Москва схвата да у Вашингтону не признају незаконитост својих радњи.

08:00  Украјина неће слати војску на Крим – Украјина неће слати оружане снаге на Крим, јер би то угрозило безбедност земље, изјавио је “вршилац дужности председника” Александар Турчинов.

Према његовим речима, војну операцију не треба започињати, јер би она могла да буде ризична за незаштићену источну границу Украјине.

Дан раније Турчинов је изјавио да ће се Украјина обратити земљама гарантима безбедности, са захтевом за техничку и војну помоћ.

Референдум о статусу Крима биће одржан 16. марта 2014. године.

07:55  Москва спремна до издвоји 30 милијарди рубљи Криму – Ако Крим гласа да постане део Русије, Москва је спремна да одобри финансијску помоћ Криму из фонда резерви у износу од више од 30 милијарди рубаља, саопштио је извор у Министарству финансија Русије .

“Ако Крим постане део Русије, новац ће бити додељен Криму, као што је случај и са другим регионима, али за ово морамо променити буџетску политику”, рекао је извор.

Извор је додао да руски државни буџет неће бити на удару због овога јер ће финансије доћи из Резервног фонда Русије. Такође се очекује да ће Крим просечну плату, исплату пензија и других социјалних давања ускладити са просечним подацима Руске Федерације.

07:50  Путин и Лукашенко о Украјини – Председници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко у телефонском разговору су обавили консуклатције о ситуацији у Украјини, саопштава секретар за штампу руског председника, Дмитриј Песков.  Детаље разговора није навео.

07:45  Странка Региона предложила одлагање избора   – Нацрт резолуције о одлагању украјинских председничких избора заказаним за 25. мај, до 7. децембра, представио је у украјинском парламенту посланик из бивше владајуће Партије региона Јвгениј Мураев.

07:40  Странка Региона одложила конгрес   – Украјински Странка региона одлучила је да одложи свој партијски конгрес за недељу дана, рекао је посланик Сергеј Тихипко.

На предстојећем конгресу странке, посланици ће настојати да предложе кандидате за предстојеће председничке изборе заказане за 25. мај.

07:35  ОЕБС критикује Кијев због цензуре руских ТВ канала   – Организација за европску безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) изразила је забринутост због потеза Кијева да забрани емитовање руских телевизијских канала кабловским оператерима у Украјини.

“Понављам позив властима у Кијеву да не покрећу ове репресивне мере”, рекла је представник ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић. “Забрана емитовања без правног основа је облик цензуре; питање националне безбедности и не би требало да се користи на рачун слободе медија.”

07:20  Широм Русије митинзи подршке Криму  – Десетине хиљада људи се окупило у уторак широм Русије у знак подршке кримском становништву и њиховог права на самоопредељење. Мирни скупови у више десетина градова прошпли су без икаквих инцидената, саопштиле су локалне власти.

u-v-13

07:10  Конгресмени траже да Бела кућа искључи Русију из Г8  – Представнички дом америчког Конгреса донео је у понедељак резолуцију у којој је осудио активности РФ према Украјини и позвао Белу кућу да искључи Русију из велике осморке, као и да јој уведе визне и економске санкције.

Документ има саветодавни карактер. За његово усвајање гласала су 402 конгресмена, а 7 је било против.

Бела кућа, по мишљењу конгресмена, треба заједно са ЕУ да визне, финансијске, трговачке и друге санкције према високим руским званичницима, државним банкама, привредним организацијама и државним агенцијама.

11.03.

21:35  Бела кућа: САД и Русија настављају сарадњу око Сирије и Ирана  – Упитан о утицају кризе на Криму о сарадњи између САД и Русије и о другим међународним питањима, секретар за штампу Беле куће је рекао новинарима да земље још увек настављају да тесно сарађују у Сирији око хемијског оружја, као и о преговорима са Ираном око његовог нуклеарног програма.

21:30  Мекејн долази у Кијев  – Републикански сенатор у САД Џон Мекејн ће водити делегацију од пет чланова Конгреса у посети Кијеву између 14. и 16. марта, према украјинском портпаролу министарства спољних послова Јевгенију Перебинису. Мекејн који је изразио снажну подршку новом режиму у Кијеву, где ће се састати са “вд председника” Александром Турчиновим и “премијером” Арсенијем Јацењуком.

21:15  Туск: Од понедељка санкције према Русији  – Пољски премијер Доналд Туск је изјавио да ће Европска унија увести санкције према Русији од почетка наредне недеље.

„Одлуке у погледу Русије поводом догађаја на Криму су фактички донете. Очигледно је да ће резултат тих одлука бити увођење санкција од понедељка. То ће бити адекватна реакција о којој смо расправљали у Бриселу“, – изјавио је Туск.

Поводом декларације о независности коју је донео парламент Крима Туск је рекао да „Пољска не доноси одлуке које воде ка територијалном распаду Украјине“.

(Восток)



Categories: Вести над вестима

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading