Telegraph: У страху од прилива Румуна и Бугара, Ротердам и Хаг против имиграната из ЕУ

Два највећа холандска града ће поништити пореске бројеве социјалног осигурања Румуна и Бугара који не прођу проверу места становања и запослења

(Телеграф, Лондон, 9. 12. 2013)

telegraph-logoРотердам и Хаг су спремни да пркосе Европској унији поништавањем матичног броја имиграната ако они не испуне услове строгих провера, а све то због страха од прилива Румуна и Бугара наредне године. 

Општинске власти оба ова града упозориле су да ће се супротставити и централним властима вршећи инспекције, како би се осигурало да имигранти из земаља из ЕУ заиста имају запослење и нису се сместили у претрпаним стамбеним јединицама.

Онима који не живе на одговарајућим адресама или немају одговарајући посао, биће одбијена додела броја услуге локалне и броја грађанске службе (BSN)[1], што значи да неће моћи да ту раде, живе и буду регистровани као корисници социјалних услуга у Холандији.

„Званичници кажу да то не можемо да учинимо у складу са законом, али ми ћемо то да урадимо, па ће министар онда морати да нам каже због чека то не сме да буде извршено“, рекао је за новине Алгемен Дагблад Хамит Каракус, одборник у Ротердаму.

ad-skrin

Холандски Алгемен Дагблад: „Бугари и Румуни нису добродошли”

Према текућим решењима, мигрантима из ЕУ се одмах додељује BSN број, омогућавајући им да раде и региструју се ради пореза и стицања броја социјалног осигурања. „Желимо да обрнемо процес. Прво провера и само после тога издајемо број јавне службе“, рекао је Каракус.

Градови хоће да пооштре прописе јер се грађани Румуније и Бугарске слободно крећу Европском унијом од 1. јануара 2014. године.

Холандски министар за социјалне послове, Лодевијк Асшер је упозорио холандске градове да ће прекршити прописе ЕУ ако одбију да издају бројеве грађанима Румуније и Бугарске по доласку у Холандију који не могу да докажу место свог боравишта.

Асшер је признао да су холандске власти дочекале више грађана Бугарске и Румуније него што су садашње процене предвиделе.

„Званичне прогнозе су биле ниске, али раније су такође биле погрешне“, изјавио је НРЦ Ханделсбладу.

t-r-h-skrin

Оригинални чланак на сајту „Телеграфа”

Попут Британије и Холандија[2] је запрепашћена тиме што постојећа ограничења дозволе рада Румунима и Бугарима нису одржива, и упозоравају градске власти да услед прописа ЕУ ништа не може бити учињено да би ови били заустављени.

„Ако сте нешто уговорили са другим земљама, морате то да одржите“, рекао је он.

Бруно Вотерфилд

Превод са енглеског: Душан Ковачев

(Фонд Слободан Јовановић, 7. 3. 2014)


[1] Burger Service Nummer or citizen service number (BSN). (Напомена преводиоца.)

[2] Писац мисли на националне владе ових држава. (Напомена преводиоца.)Categories: Преносимо

2 replies

  1. Па чекај, ту нису баш чисти рачуни: узели сте Рум. и Бугарску у ЕУ и НАТО да их не би узели Руси; онда сте их опљачкали до гаћа, оставили без леба и воде – сад им не дате да раде код вас, ваљда треба Руси да их хране?

  2. “ваљда треба Руси да их хране?”
    Наравно, тако је то предвиђено.

Оставите коментар