Почело Свеправославно саветовање у Цариграду, на дневном реду и промена календара?

Патријарх српски г. Иринеј допутовао је у Цариград где данас почиње Сабрање Предстојатеља Православних Цркава.

Извор: СПЦ

У пратњи његове Светости допутовао је Епископ бачки г. Иринеј, а два дана раније, због учешћа у припремној комисији за ово Сабрање, и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у пратњи протојереја Гаја Гајића. Сабрање Предстојатеља уприличено је поводом предстојећег празника Недеље Православља, а разматраће се опште теме из живота Православне Цркве у свету.

(СПЦ, 6. 3. 2014)

Почело најављено заседање православних поглавара у вези са променом календара

Имајући у виду све ове напред изложене чињенице и болно свестан њих и стања у савременој Цркви Православној и уопште стања у свету, које се стање ништа битно није променило од оне моје прве представке Светом Архијерејском Сабору (маја 1971. године), савест ми налаже да се поново обратим молбом и синовским вапајем Светом Архијерејском Сабору мученичке Српске Цркве: да се наша Српска Црква уздржи од учешћа у припремама за назови “Васељенски” Сабор, и поготову од учешћа на њему. (Св. Јустин Ћелијски)

Цариград/Истанбул, 06.03.2014. – Под председништвом неколико цариградских епископа, у Истанбулу је започела са радом предсаборско заседање предстојатеља православних помесних цркава. Од представника из СПЦ на овој скупштини су присутна три водећа екумениста. Поред најутицајнијег епископа Иринеја Буловића, на заседању су присутни и патријарх Иринеј Гавриловић и митрополит Амфилохије Радовић.

Извор: Православље живот вечни

Као што се види на сликама, заседањем председавају епископи Цариграда, најпознатији по својим модернизмом и јеретичким ставовима. Осим патријарха Вартоломеја, са његове леве стране је Митрополит Француске Емануил, а са десне, познати идеолог екуменизма митрополит Јован Зизјулас. Осим питања о календару, очекује се да се наметне осталим представницима цркава и схватање по коме цариградски патријарх има власт над осталим патријаршијама сличну као папа у римокатолицизму. Oвом настојању (агресији) Цариграда досада се највише супротстављала Руска Патријаршија. Српски светитељ Јустин Ћелијски, одавно је говорио против оваквих заседања схватајући методику Цариграда штетном по устројству Цркве. Од оваквог настојањa да се организује тзв. “Васељенски Сабор” он је очекивао само нове расколе и јереси. Иначе, Цариградска патријаршија је од почетка 20. века у рукама против-црквених кругова који су инфицирали Цркву досада многим расколима и јересима. О томе можете видети у тексту “Пад цариградске патријаршије у британске руке” .

На крају заседања се очекује заједничко саопштење учесника овога скупа. У току дана је јављено да је представник Бугарске православне цркве искључен из комисије која припрема ово саопштење о чему можете прочитати на овом линку.

Припремила: Екипа Фб странице “Православље живот вечни”

„Црвени картон“ за Бугаре због антиекуменистичког става?

“Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство Небеско.” (Јеванђеље од Матеја)

Цариград, 6.3.2014, Припреме за “Васељенски сабор” – По добро обавештеном бугарском новинару који прати црквене догађаје, први скандал у окупираном Цариграду, тј. савременом Истамбулу, се десио већ данас. По њему, представник Бугарске Цркве није укључен у радну групу, која ће припремити завршни документ овог “сабора”. Горан Богданов, ТВ-новинар који важи за модернисту, и великог критичара Бугарске Цркве, наводи да је разлог у томе што бугарски архијереји који учествују на овој конференцији-саветовању нису задовољавајућег теолошког “калибра”. Ипак, у свом писању он признаје да је то наставак “гнева” Цариградског патријарха због тога што “БПЦ себе добровољно маргинализује од процеса у православном свету”. У суштини, проблем је што БПЦ не учествује у екуменистичком покрету и молитве са иновернима се ретко дешавају од неких неодговорних појединаца из БПЦ.

Погледајте, такође: БУГАРСКИ ДУХОВНИЦИ ПОЗИВАЈУ НА ПОВРАТАК НА СТАРИ КАЛЕНДАР.

Припремила: Екипа Фб странице “Православље живот вечни”Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Браво за Бугаре! Како би могли да пређемо у Бугарску православну цркву? Додуше, хвала Богу, имамо овде владику Артемија.

Оставите коментар