Пол Крејг Робертс: Демократија убијена протестом – Украјина пада у интригу и насиље

(Институт за политичку економију, 23. 2. 2014)

pol-kreg-roberts-200 Ко ту командује? Сигурно не они купљени и плаћени умерењаци за које су се Вашингтон и ЕУ надали да ће их убацити као нову владу Украјине. Споразум опозиције са председником Јануковичем, који су подржали Вашингтон и ЕУ није потрајао ни један сат. Чак је и бивши боксерски шампион Виталиј Кличко, који је важио за истакнутог лидера опозиције до пре неколико сати, био извиждан од стране побуњеника и одгурнут у страну. Новопостављени председник онога што је вероватно ирелевантни парламент, Александр Турчинов, нема базичну подршке међу онима који су збацили владу. Како јавља Би-Би-Си: „Као и свим осталим устаљеним опозиционим политичарима, ни г. Турчинову у потпуности не верују, и не подржавају га демонстранти са кијевског Трга независности.“ 

У западној Украјини је једина организована и наоружана снага ултранационалистички Десни сектор. Из начина како лидери ове групе говоре, изгледа да они сматрају да они командују. Један од његових лидера, Александр Музичко (Aleksandr Muzychko),  обавезао се да ће се борити „против Јевреја и Руса све док не умрем“. Потврђујући владавину Десног сектора над ситуацијом, Музичко је објавио да ће сада – када је демократски изабрана влада збачена – „бити реда и дисциплине“, или ће „на лицу места одреди Десног сектора упуцати ту копилад“.

Та копилад су они који се усуде да протестују против контроле Десног сектора.

Музичко је објавио: „Следећи председник Украјине ће бити из Десног сектора“.

Један други лидер Десног сектора, Дмитри Јарош (Dmitry Yarosh), објавио је: „Десни сектор неће положити оружје.“ Објавио је да је споразум закључен између опозиције и председника „неприхватљив“ и захтевао ликвидацију политичке странке председника Јануковича.

Корени Десног сектора сежу уназад до Украјинаца који су се током Другог светског рата борили за Адолфа Хитлера против СССР-а. Десни сектор је био тај који је у акцију увео наоружане борце и окренуо вал протеста у Кијеву из мирних протеста у корист асоцијације са ЕУ, у насилничке нападе на полицију у циљу збацивања демократски изабране владе, у чему је Десни сектор и успео.

Десни сектор није збацио владу Украјине зато да би земљу дао у руке „опозицији“ коју плаћају Вашингтон и ЕУ.

Постоји тежња дисквалификације Десног сектора гледиштем да је то мала безначајна ивична група (fringe group), али он је не само преотео те протесте од умерењака подржаваних Западом (што и вође умерењака сами признају), него је тај Десни сектор добио и довољно подршке јавности да сруши национални споменик војницима Црвене армије који су погинули ослобађајући Украјину од нацистичке Немачке.

За разлику од америчког организованог рушења кипа Садама Хусеина, које је била пи-ар приредба у којој сами Ирачани низу узели учешћа, ово украјинско рушење споменика сећања на црвеноармејско ослобођење Украјине имало је подршку јавности. Ако Десни сектор мрзи Русе зато што су победили нацисте, онда тај Десни сектор из истог разлога такође мрзи и САД, Француску и Енглеску. Десни сектор није вероватна политичка странка за увођење Украјине у ЕУ.

Руски део Украјине је јасно схватио да је то што је Десни сектор срушио споменика успомене на борбу Црвене армије [заправо] претња руском становништву Украјине.

pkr-skrin

Провинцијске владе источне и јужне Украјине, који су некада били делови Русије, организују милиције против ултранационалистичке претње која је пуштена с ланца глупошћу и неспособношћу Вашингтона и наивних лаковерних демонстраната у Кијеву.

Умешавши се у унутрашње послове Украјине, и изгубивши контролу, Вашингтон сада шаље ултиматуме Русији да се не меша у Украјини. Да ли идиоткиња Сузан Рајс, неоконзервативна Обамина саветница за националну безбедност, мисли да ће Путин обратити било какву пажњу на њене ултиматуме или упутства која издаје једна влада толико војно некомпетентна да није била у стању да успешно окупира Багдад ни после 8 година, или да победи неколико хиљада лако наоружаних талибана после 12 година? Руским трупама је било потребно само неколико сати да униште армију Грузије, послату да изврши инвазију Јужне Осетије, а [ту армију Грузије су] тренирали и наоружали Американци и Израелци.

Где ли само Обама налази мороне као што су Сузан Рајс и Викторија Нуланд? Ове две спадају у дечији вртић за ментално хендикепирану децу, а не у владу једне суперсиле у којој њихово незнање и ароганција могу започети Трећи светски рат.

Украјина је Русији далеко важнија но што је она то за САД или ЕУ. Ако ситуација у Украјини испадне из контроле и десничарски екстремисти приграбе власт, интервенција Русије је сигурна. Арогантни и глупави Обамин режим је неопрезно и вратоломно створио директну стратешку претњу егзистенцији Русије.

Према „Москоу тајмсу“, ево шта један водећи руски официр има да каже: „Ако се Украјина распадне, то ће изазвати рат… изгубиће Крим [јер, Русија ће] ући као што смо ушли и у Грузију.“ Други један званичник је рекао: „Нећемо дозволити Европи и Америци да нам одузму Украјину. Ми смо једна породица са државама бившег СССР-а. Они мисле да је Русија још увек слаба као и почетком 1990-их година, али – ми нисмо слаби“.

Украјински десничари су у јачем положају од украјинских марионета које плаћа Вашингтон; они су у основи слабе и ирелевантне личности које су своју земљу продале за америчке паре. Десни сектор је организован. Наоружан је. Он је домаћи. Не зависи од новца који се шаље из НВО-а које финансирају Вашингтон и ЕУ. Он има идеологију, и посвећен јој је. Десни Сектор не мора да плаћа своје демонстранте да изађу на улице као што је то Вашингтон морао да ради.

Најважније: добронамерни, али глупи демонстранти – нарочито кијевски студенти –  као и украјински парламент, играју на протестну музику која разара украјинску демократију. Парламент, који је под контролом опозиције, без гласања je уклонио свог изабраног председника, што је очигледна нелегална и недемократска акција. Тај исти парламент је издао и налоге за хапшење чланова председникове владе, и нелегално ослободио криминалце из затвора. Како је опозиција створила режим нелегалности уместо законитости и уставних процедуре, сада је широм отворено поље Десном сектору. Може се очекивати да ће све оно што је опозиција учинила Јануковичу, Десни сектор учинити и њој. Својом сопственом нелегалном и неуставном активношћу, опозиција је направила преседан за своју пропаст.

Баш као што је фебруарска револуција против руског цара, изненађујући тако глупе „реформисте“, припремила позорницу за бољшевичку октобарску револуцију 1917, и збацивање украјинског политичког система је припремило позорницу Десном сектору. Можемо се само надати да ће Десни сектор сам упропастити своју шансу.

Амерички медији су бескорисни извор вести. Они служе као Министарство Владиних Лажи. Корумпирани пропагандисти приказују недемократско уклањање Јануковича као неку победу слободе и демократије. Када процури да је све отишло у штету, те преститутке [the presstitutes] ће бацити кривицу за све на Русија и Путина. Западни медији су куга за човечанство.

Американци немају појма да их неоконзервативни режим те луде из Беле куће води у конфорнтацију великих сила која би се могла завршити уништавањем живота на Земљи.

Иронично, зар не?! Амерички „први црни председник“, личност за коју су либерали мислили да ће повратити правду, моралност и разум западној цивилизацији, уместо тога сада је у положају личности која ће морати да прихвати понижавајући пораз, или ризиковати уништавање живота на Земљи.

Извори:

http://rt.com/news/ukraine-right-sector-militants-210/

http://rt.com/news/war-monument-toppled-ukraine-351/

http://rt.com/news/ukraine-acting-president-yanukovich-339/

http://rt.com/news/ukraine-opposition-yanukovich-coup-273/

http://www.themoscowtimes.com/news/article/russia-pledges-to-fight-for-crimea-if-ukraine-splits/495034.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26312008

http://www.channel4.com/news/kiev-svoboda-far-right-protests-right-sector-riot-police

Russian General: „We Are At War”:
http://www.globalresearch.ca/russian-general-we-are-at-war/5370348

February 24 statements by the Russian Foreign Ministry:
http://rt.com/news/russia-ukraine-dictatorial-terror-486/ 

Russian response to Susan Rice:
http://rt.com/news/russia-usa-rice-advice-450/

Посрбило и опремило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

1 reply

Оставите коментар