Сиви соко: Мали прилог бољем разумевању садашње ситуације у Украјини

sivi-soko-logoЈош један мали прилог бољем разумевању садашње ситуације у Украјини – одломак са Википедија странице (Wikipedia page) посвећене 14. Вафен-СС (1. Украјинској) дивизији „Галичина“ (Galizien): 

Дивизија се предала британским и америчким снагама 10. маја 1945…

Украјински војници били су интернирани у Риминију (Италија), који је био под контролом пољског 2. корпуса. Командант УНА (пронацистичке Украјинске националне армије – прим. прев.) Павло Шандрук затражио је састанак са пољским генералом Владиславом Андерсом у Лондону, и молио га да заштити армију од депортације у СССР. Упркос совјетском притиску, Андерс је успео да заштити украјинске војнике, представивши их као бивше грађане Друге Пољске Републике. Скупа са интервенцијом Ватикана, ово је спасило чланове УНА од депортације у СССР.

Сахрана остатака СС војника у Западној Украјини 17.08.2013.

Бискуп Украјинске гркокатоличке цркве Бучко је апеловао на Папу Пија XII да интервенише у корист дивизије, чије је припаднике описао као „добре католике и страствене антикомунисте“. Интервенцијом Ватикана, британске власти су промениле статус чланова дивизије од „ратних заробљеника“ у „заробљено непријатељско људство“ и пољски 2. корпус одбио је да их преда СССР-у…

Године 1947, бивши припадници СС „Галичине“ добили су дозволу да емигрирају у Канаду и Британију.

Споне и фусноте уклоњене у преводу

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сиви соко)Categories: Преносимо

Оставите коментар