Бакир Изетбеговић: Протести инсинуирани ван Федерације БиХ

Социјалдемократска партија и Странка демократске акције траже хитно расписивање ванредних избора, а заменик председника СДА Бакир Изетбеговић не искључује могућност да су протести инсинуирани ван Федерације да би се на другој страни решила важнија питања. 

Bakir-Izetbegovic

Социјалдемократска партија Златка Лагумџије и Странка демократске акције Сулејмана Тихића затражиле су хитно расписивање ванредних избора како би се спречило насиље и омогућило функционисање демократских институција у БиХ.

Ови захтеви су дошли након вишедневних рушаличких протеста у више градова Федерације БиХ. Иначе, редовни парламентарни избори у БиХ би требало да буду одржани октобра ове године.

Уколико на ванредне изборе не пристану други политички субјекти у БиХ, из СДП-а траже да изборе распише високи представник Валентин Инцко, јер за то има мандат.

СДП је, како су јавили медији у БиХ, на данас одржаваној седници проширеног руководства странке, закључио да је расписивање ванредних избора једини начин за заустављање насиља и обезбеђивање имовине грађана.

– Потребно је хитно одржати ванредне изборе и сачувати функционисање демократских институција БиХ и одмах у парламентарну процедуру упутити измене закона који ће то омогућити – саопштено је из ове странке.

Како наводе из СДП-а, потребно је и одмах усвојити сет антикорупционих закона и почети са њиховом применом.

– Позивамо владе, синдикате и правосудне институције на свим нивоима да заједно, за почетак, дефинишу најмање 20 приоритетних случајева приватизацијске пљачке коју је потребно одмах процесуирати – инаводе из СДП-а БиХ.

Како преноси Анадолија, члан Председништва Босне и Херцеговине и заменик председника Странке демократске акције Бакир Изетберговић поручио је да су “у оваквој ситуацији ванредни избори једина опција”. Он сматра да је требало да се они догоде још пре годину дана.

Изетбеговић је рекао и да се “лично, уопште, не осећа одговорним за последње догађаје у Федерацији БиХ”. Говорећи о будућности БиХ, он је рекао да је држава “прејака”.

– Прејаке су те кохезионе и патриотске снаге да би пропала – рекао је Изетбеговић, напоменувши да, ако пропадне систем, нови ће бити креиран након наредних избора. Позвао је политичаре да не скупљају јефтине поене, већ да заједно раде и направе добитак за земљу.

Није искључио могућност, међутим, да су ови протести инсинуирани ван Федерације да би се, како каже, политичари задеверали тиме док се на другој страни решавају важнија питања, могуће чак и питање ентитета.

Изетбеговић је поновио да би одговорност за најновија дешавања требало да преузме лидер СББ-а и министар безбедности Фахрудин Радончић.

(Телеграф/Танјуг)

Милорад Додик: Протести усмерени на дестабилизацију и укидање РС

С председником Републике Српске Милорадом Додиком јуче смо разговарали између непрекидних позива који су га информисали о новим протестима у Сарајеву и Бијељини, док се од аеродрома кретао ка згради владе, где је имао договорен састанак с првим потпредседником Александром Вучићем.

Није деловао узнемирено развојем догађаја у Федерацији БиХ, истичући да они немају везе с РС, али да су усмерени на њену дестабилизацију и укидање.

Међународни фактори тврде да политичка и економска криза уједињује три народа у БиХ?

У Бањалуци је Хелсиншки одбор покушао да организује протест, а јуче у Бијељини нека бошњачка удружења. То је нешто што говори о пропасти тезе међународног фактора о уједињењу. Они не одустају од грађански уређене БиХ у којој се занемарује постојање нација Бошњака, Хрвата и Срба. Они само мисле да постоје људи који једу и који су добри ако имају шта јести, а ако немају, онда нису. Та теза око гладних људи се злоупотребљава јер наравно да има гладних људи, али их има и у иностранству. Таквих људи на тротоарима које сам видео у иностранству нигде нисам видео ни у Бањалуци нити игде у региону.

Тврдите да странци не разумеју ситуацију?

Они су јединствени у једном: да се и даље задржи исти број странаца који овде живе од распада Југославије и за које је важно да узнемирујућим порукама оправдају своје послове, високе плате и викенде у Дубровнику. Високи представник ЕУ Валентин Инцко прима 25.000 евра месечно и никоме не плаћа порез јер је БиХ тобож „земља високог ризика”. Они одржавају тај стереотип који је потпуно лажан. Отуда промашај у процени.

Ви процењујете да је намера да се дестабилизује РС?

Њихов план је у првој фази дестабилизација, а у другој укидање РС. И веома је јасно на који начин се то пропагира: радити континуирано кроз уставне промене, а када је РС одлучна да то не чини, онда се, ево, изазивају некакве социјалне тензије. Нису гладни људи запалили зграде по Сарајеву, Тузли, Мостару и осталим градовима, него хулигани који су искористили патњу одређених људи, која постоји и коју нико не игнорише.

Шта сте рекли амбасадорима западних земаља поводом ове ситуације?

Промашај међународног фактора и њихово дугорочно уплитање и одлучивање у БиХ је довело до овакве ситуације. Наравно, више се они занимају за процене и односе, али један број њих је годинама директно укључен у решавање унутрашњих питања, па чак и у макросрединама. Они не могу бити изузети од одговорности за овако нешто.

Немате добре односе?

Ми у РС смо рекли да желимо нормалан однос с међународном заједницом, али не желимо да управљају нама. Од тог тренутка ми показујемо већи степен институционалне стабилности јер су наше институције имуне на захтеве разних амбасадора у доношењу одлука, а у Федерацији то није тако.

Очекујете ли да се немири пренесу и на РС?

Вероватно ће покушати да ово што се догађа у Федерацији прикажу као стање у целој БиХ. Мало људи у региону разуме унутрашњу организацију БиХ и они не разумеју да су РС и Федерација потпуно различите средине које самостално живе и додирују се, натеране пре 20-ак година да буду у БиХ у потпуно немогућим условима. И ево то се показало у сваком погледу.

Какав је став Србије у овом конкретном случају?

Добро је што се Србија интересује за стање, она је потписница Дејтонског споразума. Последњих 18 година Србија је склањана из те приче о Дејтону, чак није ни чланица Савета за примену мира, то наравно није ни Хрватска, али јесте Турска која је била ангажована само на једној страни.

Прибојавате ли се да би улога Србије могла ићи на штету РС, с обзиром на захтеве Београду у европским интеграцијама?

Ма, то је немогуће, не желим о томе ни хипотетички да причам. Односи Србије и Српске се искључиво базирају на уважавању партнерства. Ми имамо добре и коректне односе и ни у чему се не види било какав притисак. Не могу да верујем да Србија рачуна да ће на европском путу морати да се укључи у нека регионална решавања. То није радила ни Хрватска, она на свом европском путу није угрозила ниједан национални интерес Хрвата у БиХ. То само неки спекуланти конструишу причу о улози Србије која ће некима завртати руке.

Ипак је међу немачким захтевима Србији и „пацификовање” Републике Српске.

Могуће је да ти захтеви постоје, али ја мислим да они пре свега показују неразумевање ситуације.

Биљана Митриновић

(Политика)

У Београду протестовало неколико десетина присталица и противника демонстрација у БиХ

Београд – Обрачун и надвикивање оних који подржавају протесте у БиХ и њихових противника, обележили су данашњи скуп подршке грађанским протестима у Босни и Херцеговини. Окупљање је почело у центру Београда код бившег ресторана “Руски цар”.

skup-podrske-protestima-u-bih-2

“Стоп репресији”, “Једна љубав за радничку БиХ”, “Подршка народу БиХ”, “Доле капитализам и приватизација”, “Данас Тузла, сутра Београд”, “Капитализам је у кризи, полицијска репресија га неће спасити”, “Националисти у служби крупног капитала, поздрав за антифашисте Тузле, “Храбра Босно, уз тебе смо”… неке су од парола на скупу.

С друге стране, раздвојени полицијом окупило се двадесетак противника који су узвикивали “Живео Ратко Младић”. Осим размене псовки и увреда, инцидената није било.

Учесници скупа подршке су у неколико наврата интервенисали удаљавајући оне који су добацивали неадекватне пароле. Доста је и оних који се не слажу с протестом те се непристојним речником обраћају учесницима скупа.

Са скупа је поручено да су проблеми исти у свим државама на Балкану и да је зато крајње време да се сви уједине против заједничких непријатеља. У прогласу који је прочитан истакнуто је да су се представници власти у свим државама због страха ујединили у оцрњавању народне побуне, јер је заједничка борба грађана “њихова ноћна мора”.

Како је објашњено, протест се одржава јер се и у Србији препознаје социјална борба народа БиХ као властита, а проблеме који су је изазвали као проблеми присутни у свим друштвима захваћеним пљачком и разарањима, “који се једним именом називају европске интеграције или транзиција”.

– Крајње је време да се ујединимо у заједничку борбу против заједничких непријатеља и за решавање заједничких проблема. Доле Европска унија и њени тајкунски режими.

Доле капитализам, приватизација и газде. Живела борба народа Балкана – поручили су учесници протеста.

Иако је на скупу свега неколико десетина демонстраната, прате их бројне новинарске екипе и јако полицијско обезбеђење.

Међу грађанима је било много незадовољних.

skup-podrske-protestima-u-bih-3

– Хоћу плату коју сам зарадио, маму вам ј…. – био је гласан један од учесника скупа.

Александар Мирков (35), графички дизајнер и електричар из Београд на скуп је дошао јер већ 17 година ради без дана радног стажа, а врло често и без плате.

– У медијима нема радничких права. Дошао сам да изразим протест, мада бојим се да овај скуп не може да учини ништа јер је кордон полиције окренут од нас ка споља, као да друге бране од нас. Дошли смо у стање апсурда – каже револтирани Мирков.

Маја Крек, социолог из Београда дошла је на скуп да би пружила подршку радничком бунту у БиХ. Она није била изненађена групом која је покушавала да испровоцира скуп јер су им је и на Фејсбук групи упућиване бројне претње.

Протест организују грађани који су се окупили на групи на Фејсбуку под називом “Подршка народу Тузле из Србије”.

У писаном саопштењу достављеном медијима, наводи се да протести у БиХ на драматичан начин постављају питања која се ућуткавају годинама.

“Њихова спонтаност, оријентација на социјалне и економске проблеме и, истовремено, јасна тежња да се дистанцирају од националних и верских сукоба, као и од свих постојећих политичких партија пружају по први пут простор младим и углавном незапосленим људима да узму активно учешће у политичком животу,” стоји у саопштењу.

Додаје се да је Тузла подигла свој глас и започела борбу за социјална права и превазилажење подела.

“Најбоља солидарност коју можемо да пружимо јесте да се и сами организујемо и коначно на дневни ред поставимо питања дводеценијске пљачке народног богатства путем ратова и приватизација”, наводи се у саопштењу.

На скупу је била и директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић која је агенцији Бета казала да је “подршка народу Босне и Херцеговине, подршка борби против сиромаштва. Сиромаштво је опасност за цео Балкан”.

И. Крањчевић

(Блиц)

У име народа на протестима у Брчком говорио младић који је Споменик српским палим борцима у Брчком назвао „Споменик српским зликовцима у Брчком“

Новинарима, али и самом градоначелнику на протестима који су се догодили у петак 7. фебруара у Брчком у име „народа“ обратио се извјесни Едвин Канка Ћудић.

Ћудић је очигледно искористио прилику да скрене пажњу на себе и представи се као“ лидер револуције“, који у име народа износи ставове и тражи објашњења.

Тешко је повјеровати да младић који у својим текстовима Споменик српским палим борцима у Брчком описује као „врхунац цинизма“ а само здање назива (које је за многе његове вршњаке и суграђане српске националности, који су изгубили очеве у протеклом рату симбол страдања и светилишта) „Споменик српским зликовцима у Брчком“, има икакве везе са социјалним немирима!?

Но ни то му није било довољно, те је у једном свом блогерском тексту упокојеног патријарха српског господина Павла, описао као злочинца који је подстицао на мржњу и убијање у Босни, да би му сам Ћудић великодушно „халалио“. Овакве ријечи би му тешко опростио и главни босанскохерцеговачки Муфтија, који би га вјероватно посавјетовао да прочита нешто о овом великом човјеку и мирољубцу.

??????????

Наша намјера није оспоравати или подстицати протесте, али дужност свакако јесте објективно пратити и извјештавати.

Сумњиве су искрене намјере овог младог човјека, који се бори за људска и друга права свих грађана Дистрикта, али ипак остаје да се надамо…ако је опростио Патријарху, можда опрости и градоначелнику Домићу?!

Извор: bhmagazin.com, političkenovosti.blogger.ba

(Срби на окуп)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар