Такозвана Црногорска православна црква избацила српске свеце из календара

У најновијем календару такозване Црногорске православне цркве (ЦПЦ) избрисани су сви свеци осим Василија Острошког, па чак и Свети Сава који је пореклом баш са тих простора.

Православна или српска нова година није избрисана, али је преименована у Ново љето или Васиљевдан, док се 27. јануар обележава као празник Св. Нине, просветитељке Грузије.

kalendar-cpc

– Невероватно ми је да су то урадили. Нарочито за Светог Саву који је из Црне Горе и који је унет у календар свих православних цркава, а такође га поштује и католичка црква. Ипак, треба имати у виду да ЦПЦ није успела да се етаблира као црква. То је једна група људи који себе сматрају црквом, а регистровани су као организација – прича за „Блиц” верски аналитичар Живица Туцић.

Славен Радуновић, функционер Нове, изјавио је да је реч „о издавачком пројекту”, усмереном ка распиривању лажи и подела, алудирајући ба то да је календар дељен уз дневне новине „Побједу“.

– Црквене календаре треба да издају цркве. Због тога не бих подржао ни да се новцем свих грађана штампају календари СПЦ – рекао је Славен Радуновић.

(Блиц)

Стево Вучинић: Свецима СПЦ нема места у календару јер су им „руке крваве до лаката“

Подгорица – Потпредседник Савета канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Стево Вучинић изјавио је вечерас да места у календару те цркве нису нашли и српски свеци, јер су многима од њих, како тврди, руке крваве до лаката.

Вучинић је навео да су у календар „ЦПЦ“ уписани сви светитељи које слави православна васељена, додајући да је Свети Сава „локални светитељ који је ореол заслужио упркос канонима“.

st-sava-and-simeon

Вучинић је, у изјави медијима, казао да Српска православна црква (СПЦ) у свеце убраја Светог Саву због, како је навео, заслуга за њу и њен народ, али он нема тај смисао и значај за друге народе и цркве, па ни за Црногорце, због чега се не налази у календару „ЦПЦ“.

Према његовим речима, СПЦ је у ред светитеља „прибрала и извесне попове крвавих руку до лаката, родом из Пљеваља“.

Вучинић је казао да постоје јасни критеријуми да би неко био проглашен за свеца, наводећи да СПЦ не води рачуна о тим критеријумима.

„СПЦ се равна према политичко-империјалном који није утемељен у јеванђељу и није у духу учења светих отаца цркве. Такав локални светитељ који је ореол заслужио, упркос канонима, је и Свети Сава. Њега српска црква убраја у светитеља особитих заслуга за њу и њен народ, али он нема тај смисао и значај за друге народе и цркве, па ни за Црногорце“, навео је он.

Према речима Вучинића, клерикално-богословски наук о Светом Сави, који сакрализује српску нацију, осмишљен је почетком прошлога века у београдској патријаршији.

„Није заснован на истини него на умишљеним претпоставкама, које се тумаче као истина. Тај однос београдске патријаршије према овом светитељу не обавезује ниједну помесну цркву ни на шта, па ни нашу. Зато и није уписан у наш календар“, казао је Вучинић.

Он је навео да је СПЦ у ред светитеља уврстила и владику Николаја Велимировића, кога је, према речима Вучинића, Хитлер одликовао.

„У ред светитеља прибрали су и Симеона Немању који је крвавим погром над богумилима чинио масовне злочине против човечности, па краља Милутина који је од 40 година оженио византијску принзезу Симониду од седам година, због чега би у данас Америци добио 700 година робије. Таквима није место у било којем православном календару“, сматра Вучинић.

Зато, како је казао, нико не треба да се чуди што нисмо у календар ЦПЦ увели такве свеце, већ што је београдска патријаршија недостојне прибрала реду светитеља.

„Мада се томе није чудити, јер СПЦ није хришћанска него светосавска црква“, навео је Вучинић.

(Танјуг)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар